497
Ο Μπρους Γουέιν και η αντανάκλαση του ως Μπάτμαν | DC Comics

Γενέθλια: ο Μπάτμαν έγινε ογδοντάρης

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2019, 15:30
Ο Μπρους Γουέιν και η αντανάκλαση του ως Μπάτμαν
|DC Comics

Γενέθλια: ο Μπάτμαν έγινε ογδοντάρης

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2019, 15:30

Η Νυχτερίδα του αμερικανικού κόμικ είναι πια 80 ετών, αφού γεννήθηκε τον Μάιο του 1939 από τα μολύβια του σχεδιαστή Μπομπ Κέιν και φασκιώθηκε στο 27ο τεύχος του περιοδικού «Detective Comics».

Ο σχεδιαστής παρουσιάζει υπερήφανος το δημιούργημά του

Τρεις μήνες μετά τα γεννητούρια του Μπάτμαν, με φόρα από το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ ο παλιός κόσμος έμπαινε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – άρχιζε μία ιστορία κυριαρχίας και θανάτου που δεν αφορούσε (ακόμη) την Αμερική. Ετσι ο άνθρωπος-νυχτερίδα, με εξασφαλισμένη την απόσταση από το πεδίο του πραγματικού αίματος των Ευρωπαίων, είχε την ευκαιρία να δράσει σαν μασκοφόρος-εκδικητής στο σούπερ αστικό περιβάλλον της πατρίδας του, αψηφώντας την επίφοβη νύχτα του, κυνηγώντας ντόπιους κακούς.

Ε, θριάμβευσε.

Ηταν, παρέμεινε και εξακολουθεί να είναι γήινος, στον αντίποδα του εξωγήινου Σούπερμαν, δηλαδή ό,τι πρέπει ώστε να εξάπτεται η παιδική φαντασία και να υποβάλλεται η ταύτιση. Ετσι υπήρξε ήρωας που μεγάλωσε πολλές φουρνιές αμερικανάκια του Δημοτικού και του Γυμνασίου προτού γίνει και κινηματογραφικός ήρωας και καταλάβει τις οθόνες όλου του κόσμου. Ετέθη και τίθεται πάντα στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης.

Ενας (καλός) εναντίον όλων (των κακών) – αυτή είναι η κλασική συνταγή ήρωα του αμερικανικού κόμικ

Αμέτρητοι γραφιάδες διαμόρφωσαν το πεπρωμένο του Μπάτμαν όσον αφορά το σενάριο των ιστοριών, ενώ στον αμερικανικό λαϊκό κινηματογράφο η Νυχτερίδα φτερουγίζει αισίως από το 1966.

Η Corriere della Sera συγκρίνει τα δύο καρτούν: «Οι δυο τους θα μπορούσαν να συνεργαστούν όχι μόνο λόγω του πάθους τους για την καταπολέμηση του εγκλήματος, αλλά και επειδή επιθυμούσαν να προχωρήσουν -και προχωρούσαν- πολύ πέρα ​​από τις μεθόδους της αστυνομίας με τα αιωνίως  ‘δεμένα χέρια’. Πάντα πολέμιοι του κακού στο όνομα μιας ανώτερης δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι δύο είχαν χτίσει μια πλασματική ταυτότητα. Ομως οι ομοιότητες σταματούν εδώ. Ο Σούπερμαν είναι εκτελεστής που εργάζεται ντάλα μεσημέρι, στο φως του ήλιου και με ακάλυπτο πρόσωπο. Ενώ ο Μπάτμαν είναι νυχτερινός ήρωας, πιέζει τον νόμο, επεκτείνει τα όρια της νομιμότητας.

Σε αντίθεση με τον Μπάτμαν, ο Σούπερμαν δουλεύει στο φως της ημέρας και με ακάλυπτο το πρόσωπο

»Επιπλέον, ο Σούπερμαν είναι ένας αυθεντικός αλλοδαπός, ένας εξωγήινος κιόλας. Ο Μπάτμαν είναι ένα ανθρώπινο πλάσμα όπως όλοι μας, με μοναδικό κίνητρό του την επιθυμία του να εκδικηθεί τον θάνατο των γονέων του, και έχοντας για συνεργάτη του έναν άνθρωπο επίσης».

Μπρους Γουέιν είναι το κανονικό όνομα του Μπάτμαν. Είναι πολύ πλούσιος (αλλά, παραδόξως, δίκαιος). Οι ανθρώπινες φυσικές δυνάμεις του ενισχύονται από τη συνεχή σωματική άσκηση και την εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες. Τώρα στα γεράματά του πρέπει να του αναγνωριστεί η καινοτομία που εισήγαγε από νωρίς στο σπορ της άμυνας (ή της επίθεσης, όπως προτιμάτε): δούλεψε με ειδικά gadgets, συσκευές και όπλα υψηλής τεχνολογίας τα οποία χρησιμοποίησε και θα χρησιμοποιεί πάντα εναντίον των εχθρών του…

Α, ο Μπάτμαν είναι και σκληρός: στα γενέθλιά του δεν δέχεται ευχές, αφού είναι βέβαιο ότι θα τα εκατοστήσει!