321
H Μερσέντες Βίλα καλλιεργεί κύτταρα για τη δημιουργία γευστικού κρέατος στο εργαστήριό της στο Σαν Σεμπάστιαν της Ισπανίας | Reuters /Vincente West

Γευστικά «οικολογικά» μπιφτέκια μόνο με 10 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 22:04
H Μερσέντες Βίλα καλλιεργεί κύτταρα για τη δημιουργία γευστικού κρέατος στο εργαστήριό της στο Σαν Σεμπάστιαν της Ισπανίας
|Reuters /Vincente West

Γευστικά «οικολογικά» μπιφτέκια μόνο με 10 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 22:04

Δεν είναι μόνο η ευαισθησία για τις συνθήκες που μεγαλώνουν τα ζώα, το σφάγιασμα που ακολουθεί για την παραγωγή κρέατος και τα προβλήματα που έχει η εκτροφή τους στην κλιματική αλλαγή. Το κόκκινο κρέας είναι υπεύθυνο για πολλά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, όπως οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά. Βέβαια, οι πρωτεΐνες τους είναι απαραίτητες…

Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που οι επιστήμονες εδώ και χρόνια είχαν στραφεί σε έρευνες για τη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων παραγωγής κρέατος. Και τελικά είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν το 2013 κρέας από κύτταρα που είχαν καλλιεργηθεί στο εργαστήριο. Με απλά λόγια, πολλαπλασίασαν κύτταρα μέσα σε ένα δοκιμαστικό πιάτο και δημιουργήθηκε κιμάς. Το πρώτο μπιφτέκι εργαστηρίου κόστιζε 280.000 ευρώ!

Τώρα, μία νεοφυής εταιρεία δηλώνει στο Reuters ότι σε δύο χρόνια τα μπιφτέκια από οικολογικό κρέας θα είναι διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ με μόνο δέκα ή και εννέα ευρώ.

«Το μπιφτέκι ήταν ακριβό το 2013, επειδή η τεχνολογία παραγωγής του ήταν πολύ καινούργια και η παραγωγή πολύ μικρής κλίμακας. Πλέον, μπορούμε να δημιουργήσουμε κρέας στο εργαστήριο και το κάθε μπιφτέκι να κοστίζει περίπου εννέα ευρώ», λέει η εκπρόσωπος της Mosa Meat, συμπληρώνοντας ότι στο μέλλον δυνητικά μπορεί να είναι φθηνότερο και από τα βοδινά μπιφτέκια.

Η Μερσέντες Βίλα, συνιδρύτρια της Biotech Foods, επισημαίνει την ανάγκη να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα η μετάβαση από το εργαστήριο στη βιομηχανική παραγωγή. «Στόχος μας είναι εκτός από τη γραμμή παραγωγής, να έχουμε πάρει και έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, ώστε το προϊόν να μπορεί να μπει στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ», συμπληρώνει η ίδια.

Αντιδράσεις

Μπορεί το κρέας να έχει χαρακτηριστεί ως οικολογικό, αφού δεν χρειάζεται να σφάξουμε ζώα για την παραγωγή του, όμως για να έρθει στη… «ζωή», χρειάζεται αρκετή κατανάλωση ενέργειας. Ετσι, έχουν γίνει ήδη μελέτες και βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος που έχει η δημιουργία τους στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, θα εξαρτηθεί από πού προέρχεται αυτή η ενέργεια και τελικά ακριβώς πόση είναι.