378
| CreativeProtagon

Made In Greece #10: ΓΙΩΤΗΣ, στις Τρεις Γέφυρες, όπως λέμε στα ελβετικά λιβάδια

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 23 Φεβρουαρίου 2018, 17:44

Made In Greece #10: ΓΙΩΤΗΣ, στις Τρεις Γέφυρες, όπως λέμε στα ελβετικά λιβάδια

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 23 Φεβρουαρίου 2018, 17:44

Αυτή η μικρή ιστορία ξεκινάει το 1929, ενώ θερίζει το οικονομικό κραχ, σε ένα «πράσινο και καθαρό περιβάλλον που θυμίζει ελβετικές βιομηχανίες». Μιλάμε για μια περιοχή, τότε «έξω των Αθηνών», που σήμερα διόλου δεν θυμίζει ελβετικά λιβάδια: τις Τρεις Γέφυρες. Στην οδό Στρατηγού Καλλάρη, όπου και το σπίτι της οικογένειας Γιώτη. Εκεί, ο μόλις 25χρονος Ιωάννης Γιώτης, από τον Καταρράκτη Άρτας, και η νεώτατη σύζυγός του Μαρία έστησαν το πρώτο εργοστάσιό τους, εμβαδού μόλις 300 τ.μ., για την Γιώτης Α.Ε., που θα τυποποιούσε τις παιδικές τροφές.

anthos_gioti

Έχει και προϊστορία, όμως: Ο Ιωάννης Γιώτης είχε ήδη ξεκινήσει ταξίδια στη Γαλλία, όπου είχε ζητήσει να μάθει λεπτομέρειες για την τυποποίηση των παιδικών τροφών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε ένα μεγάλο ελληνικό πρόβλημα της εποχής, την ολοένα αυξανόμενη παιδική θνησιμότητα (και λόγω της επιδημίας δυσεντερίας). Συνδυάζοντας δε δύο προϊόντα που υπήρχαν σε αφθονία στην Ελλάδα, το ρύζι και το αραβοσίτι, έπλασε δύο εμβληματικά προϊόντα, που θα μπορούσαν να μπουν σε όλα τα ελληνικά σπίτια, ακόμη και στα πλέον φτωχά: το Άνθος Ορύζης και το Άνθος Αραβοσίτου Γιώτη.

fruit jello_giotis

Με Άνθος Αραβοσίτου ήταν παρασκευασμένη και η πρώτη ελληνική παιδική κρέμα, βιομηχανικής παραγωγής, που κυκλοφορεί το 1930 και, μαζί με το Άνθος Ορύζης καταφέρνει να φτάσει μέχρι και στον απόδημο ελληνισμό της Αμερικής. Μέχρι που το εργοστάσιο της «Ι. Γιώτης ΟΕ Βιομηχανία Παιδικών Τροφών» κλείνει μέσα στην Κατοχή, αλλά καταφέρνει να επαναλειτουργήσει και να επεκταθεί – και εκτός ελληνικών συνόρων – εντυπωσιακά. Το ’50 τα προϊόντα αρχίζουν να αυξάνονται, με την προσθήκη του επίσης εμβληματικού για την ελληνική αγορά φρουί ζελέ, του κορν φλάουρ και του μπέικιν πάουντερ για τα κέικ, όπως και με το πρώτο αλεύρι που φούσκωνε μόνο του, τη Φαρίνα Γιώτης, το 1960, που έκανε πάταγο. Ο Ιωάννης Γιώτης δεν προλαβαίνει να χαρεί τη μεγάλη επιτυχία και τα μετάλλια για το προϊόν στο εξωτερικό, καθώς αποδημεί μόλις στα 55 του. Τα ηνία αναλαμβάνει η Μαρία Γιώτη και στη συνέχεια τα παιδιά τους Χρήστος και Αθανάσιος, ενώ παράλληλα η εταιρεία (ως Αφοί Γιώτη έως το 1973) από ομόρρυθμη μετατρέπεται σε ανώνυμη με εξαγωγές σε 20 χώρες και τις ετικέτες των προϊόντων μεταφρασμένες σε εννέα γλώσσες.

 

Επόμενο: ΙΟΝ /Η ευωδία του μενεξέ και τα μεγάλα «Όχι»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...