388
Το σκάφος της Dawn Aerospace θα μπορεί σύντομα να πραγματοποιεί πολλά ταξίδια ημερησίως στο Διάστημα | Dawn Aerospace

Διαστημόπλοια σε… δρομολόγια

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 19:13
Το σκάφος της Dawn Aerospace θα μπορεί σύντομα να πραγματοποιεί πολλά ταξίδια ημερησίως στο Διάστημα
|Dawn Aerospace

Διαστημόπλοια σε… δρομολόγια

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 19:13

Μετά τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους του Ελον Μασκ,, μια νέα εταιρεία θέλει να φέρει επανάσταση στη διαστημική βιομηχανία, κατασκευάζοντας ένα σκάφος που θα πραγματοποιεί καθημερινά πολλά ταξίδια στο Διάστημα.

Ο Τζεφ Μπέζος και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον μονοπώλησαν πριν από λίγες εβδομάδες τα φώτα της δημοσιότητας με τις σύντομες πτήσεις που έκαναν στην περιοχή που βρίσκονται τα όρια μεταξύ της γήινης ατμόσφαιρας και του Διαστήματος. Οι δύο μεγιστάνες, που διαθέτουν δικές τους διαστημικές εταιρείες, ακόμη και αν το ήθελαν, δεν μπορούσαν να επαναλάβουν την ίδια ημέρα αυτή την πτήση. Ομως ο Στίβεν Πάουελ θα μπορεί σύντομα να το κάνει.

Ο Πάουελ είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Dawn Aerospace που εδρεύει στη Νέα Ζηλανδία αλλά και στην Ολλανδία. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Robb Report, τον Αύγουστο το σκάφος Mk-II Aurora της εταιρείας πραγματοποίησε πέντε πετυχημένες πτήσεις. Παράλληλα, η Dawn Aerospace ολοκληρώνει την κατασκευή μιας πυραυλοκίνητης μηχανής που θα τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σκάφος ή σε κάποια βελτιωμένη του έκδοση.

Περιοχές χαμηλής τροχιάς

Η μηχανή αυτή θα οδηγεί το σκάφος στις αποκαλούμενες περιοχές χαμηλής τροχιάς της Γης. Οι περιοχές χαμηλής τροχιάς βρίσκονται σε ύψη που δεν ξεπερνούν τα 2.000 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. Η πιο σημαντική δυνατότητα που θα προσφέρει η μηχανή αυτή στο σκάφος είναι πως όταν αυτό επιστρέφει από μια πτήση, θα μπορεί αμέσως μετά να παραλαμβάνει νέους επιβάτες και να επιστρέφει στις κοντινές περιοχές έξω από τη Γη. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, το Mk-II Aurora θα μπορεί να κάνει αυτό το δρομολόγιο αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

Σε πρώτη φάση, το σκάφος θα χρησιμοποιηθεί για ερευνητικούς σκοπούς και κυρίως για τη συλλογή ατμοσφαιρικών δεδομένων. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός μοντέλου με μεγαλύτερη χωρητικότητα, ώστε να μεταφέρει στο Διάστημα διαφόρων ειδών φορτία όπως δορυφόρους. Θα μπορεί να μεταφέρει επίσης αστροναύτες με προορισμό κάποια διαστημική εγκατάσταση.

Τουρίστες στο Διάστημα

Οπως είναι ευνόητο, και ο τομέας του διαστημικού τουρισμού βρίσκεται στο στόχαστρο της Dawn Aerospace.

Οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι, όπως αυτοί που κατασκευάζει η Space Χ, η διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ, φέρνουν επανάσταση στη διαστημική βιομηχανία, αφού μειώνουν σημαντικά το κόστος μιας αποστολής. Το ίδιο θέλει να πετύχει και η Dawn Aerospace με την κατασκευή ενός σκάφους που θα μπορεί να πραγματοποιεί πολλά ταξίδια στο Διάστημα στη διάρκεια ενός 24ώρου. Το κόστος αυτών των πτήσεων θα μειωθεί πολύ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ανθρώπινη δραστηριότητα έξω από τη Γη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News