963
Η στιγμή κατά την οποία ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου επιβιβάζεται στη ράμπα του τελευταίου C-17 μεταγωγικού αεροσκάφους που αναχώρησε από την Καμπούλ σηματοδοτεί το τέλος της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν | Alex Burnett/Handout via REUTERS | U.S. Army/Master Sgt. Alex Burnett/Handout via REUTERS

Καμπούλ: Ο κομάντο και η εικόνα-σύμβολο μιας αποτυχίας

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 13:52
Η στιγμή κατά την οποία ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου επιβιβάζεται στη ράμπα του τελευταίου C-17 μεταγωγικού αεροσκάφους που αναχώρησε από την Καμπούλ σηματοδοτεί το τέλος της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν | Alex Burnett/Handout via REUTERS
|U.S. Army/Master Sgt. Alex Burnett/Handout via REUTERS

Καμπούλ: Ο κομάντο και η εικόνα-σύμβολο μιας αποτυχίας

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 13:52

Χάρη σε μία φωτογραφία από νυχτερινή διόπτρα στην οποία απεικονίζεται τυλιγμένος σε ένα απόκοσμο πράσινο φως, καθώς εγκαταλείπει τελευταίος την Καμπούλ, κρατώντας το όπλο του ανά χείρας, κατέστη σύμβολο της χαοτικής και άδοξης αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν και από έναν εικοσαετή πόλεμο που τερματίστηκε με την επιστροφή της χώρας στο παρελθόν και των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Ο υποστράτηγος Κρίστοφερ Ντόναχιου, διοικητής της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, θα μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης αυτού του παρατεταμένου πολέμου στον οποίο υπηρέτησαν περισσότεροι από 775.000 Αμερικανοί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το γεγονός αυτό ώθησε τα Μέσα όλου του κόσμου να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του.

«Ειδικές Επιχειρήσεις»

«Το επίσημο βιογραφικό του, ωστόσο, είναι ασυνήθιστα φτωχό» – επισημαίνει σε κείμενό του ο Τζιανλούκα ντι Φέο, υποδιευθυντής της La Repubblica – καθώς αναφέρονται σε αυτό οι διάφορες θέσεις που κατείχε εντός της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Army Special Operations Command), απαριθμούνται και οι διάφορες στρατιωτικές σχολές στις οποίες φοίτησε, αλλά δεν παρέχονται λεπτομέρειες όσον αφορά τις 17 αποστολές του (η εκκένωση της Καμπούλ ήταν η 18η αποστολή στην οποία συμμετείχε) σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Βόρεια Αφρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το μυστήριο έλυσαν οι Army Times, κορυφαία ανεξάρτητη στρατιωτική εφημερίδα των ΗΠΑ, εξηγώντας πως το παρελθόν του υποστρατήγου Ντόναχιου (αριστερά) παραμένει «Top Secret», επειδή εκτυλίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στους κόλπους της διαβόητης Delta Force, «μιας από τις πιο διάσημες και πιο σκοτεινές μονάδες ειδικών αποστολών στον κόσμο. Πρόκειται για μία μυθική στρατιωτική μονάδα»υπενθυμίζει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Η Delta Force ιδρύθηκε το 1977, με στόχο τη δημιουργία αυτόνομων ομάδων κρούσης με ειδίκευση στις επιδρομές, στις ενέδρες, στο σαμποτάζ και παρόμοιες δράσεις. Ο Τζιανλούκα ντι Φέο κάνει λόγο για «ανθρώπους εκπαιδευμένους να εκτελούν ακραίες αποστολές, προορισμένες να παραμείνουν κρυφές». Ωστόσο η πρώτη αποστολή της Delta Force κατέληξε σε φιάσκο, καθώς τα μέλη της συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα απελευθέρωσης των ομήρων από την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη την άνοιξη του 1980, με την αποτυχία να κοστίζει στον Τζίμι Κάρτερ την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η 11η Σεπτεμβρίου

Ο Κρίστοφερ Ντόναχιου άρχισε να υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό το 1992. Εννέα χρόνια μετά, το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, εκτελούσε χρέη βοηθού του Νο 2, εκείνη την περίοδο, των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, του πτεράρχου Ρίτσαρντ Μάιερς. Μόλις επιβεβαίωσε την είδηση της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, διέκοψε απότομα τη συνάντηση του αφεντικού του με έναν γερουσιαστή, ενημερώνοντάς το για το τραγικό συμβάν. 

Επειτα από λίγα λεπτά επλήγη και το Πεντάγωνο και κατέστη σαφές πως η Αλ Κάιντα είχε κηρύξει με τον πλέον δραματικό τρόπο τον πόλεμο στις ΗΠΑ. Καθώς ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Χιου Σέλτον πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό με προορισμό την Ευρώπη για μια σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον πρώτο λόγο στις βαλλόμενες ΗΠΑ είχε αρχικά ο πτέραρχος Μάιερς και ο Κρίστοφερ Ντόναχιου βρισκόταν στο πλευρό του.

Στη συνέχεια προσφέρθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα του στην πρώτη γραμμή και σύντομα βρέθηκε να εκπαιδεύεται σκληρά ούτως ώστε να εισέλθει στην Delta Force και να υπηρετήσει κατά τα επόμενα χρόνια στα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν. 

Το 2004 του ανατέθηκε η διοίκηση μιας μοίρας κρούσεως η οποία έδρασε κυρίως στο αποκαλούμενο «τρίγωνο του θανάτου», την περιοχή του Ιράκ όπου την περίοδο 2003-2007 σημειώθηκαν οι πιο σκληρές μάχες του πολέμου που ξέσπασε στη χώρα μετά την εισβολή των Αμερικανών. 

Επειτα ανέλαβε χρέη διοικητή ενός τάγματος στο Βόρειο Αφγανιστάν, στις εκτάσεις όπου οι Ταλιμπάν αναδιοργάνωναν τις δυνάμεις τους και κατάστρωναν τα σχέδια τους για την ανακατάληψη της χώρας και της εξουσίας, ενώ μετά κατέλαβε επιτελική θέση εντός της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Operations Command) στην οποία υπάγονται όλες οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατούαπό την Delta Force έως τους πεζοναύτες. 

Στη βάση Μπαγκράμ με το… ISIS-K

Εχοντας κερδίσει το πρώτο του άστρο εγκαταστάθηκε στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, 40 χιλιόμετρα μακριά από την Καμπούλ, η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη χώρα, έως τον περασμένο Ιούλιο που την εγκατέλειψαν οριστικά. Κατά τη θητεία του εκεί, ο Κρίστοφερ Ντόναχιου και οι άνδρες του πολέμησαν όχι μόνο τους Ταλιμπάν αλλά και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K), αναζητώντας τους στους δρόμους της Τζαλαλαμπάντ και στα βουνά κοντά στα πακιστανικά σύνορα. «Εκτιμάται πως αυτές οι επιδρομές μείωσαν στο μισό τις ταξιαρχίες του αφγανικού χαλιφάτου, καθώς “εξολοθρεύθηκαν” 2.000 τζιχαντιστές σε τρία χρόνια», αναφέρει ο δημοσιογράφος της La Repubblica.  

Πριν από έναν χρόνο, φέροντας πλέον δύο άστρα, του ανατέθηκε η διοίκηση της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας: «των αλεξιπτωτιστών που βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή, ικανοί να αναλάβουν δράση μέσα σε δεκαοχτώ ώρες οπουδήποτε στον πλανήτη». Στα μέσα του προηγούμενου μήνα παρατάχθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό της γιγάντιας αερογέφυρας που στήθηκε με στόχο την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, περισσότερων από 120.000 συνολικά. 

Ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου έχει μακρά καριέρα στις ειδικές επιχειρήσεις / U.S. Army/Master Sgt. Alex Burnett/Handout via REUTERS
Ηξερε τον εχθρό καλύτερα απ’ όλους

Ολοκληρώνοντας τη σύνθεση του πορτρέτου του τελευταίου αμερικανού στρατιώτη που εγκατέλειψε την Καμπούλ, ο Τζιανλούκα ντι Φέο αναφέρει πως η γνώση του αντιπάλου, των Ταλιμπάν στην προκειμένη περίπτωση, που κατέχει ο υποστράτηγος Κρίστοφερ Ντόναχιου, στάθηκε καθοριστική κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον ασφαλή επαναπατρισμό των αμερικανών πολιτών και των αφγανών συνεργατών τους. 

Ο Ντόναχιου και οι άνδρες του δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την τρομοκρατική επίθεση κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 170 άνθρωποι, άμαχοι Αφγανοί οι περισσότεροι, καθώς και 13 Αμερικανοί, μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ωστόσο «όλοι οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η προάσπιση του αεροδρομίου ήταν μία αδύνατη αποστολή: η επιλογή ήταν μεταξύ της ασφάλειας και της υποδοχής των ανθρώπων. Και έως την τελευταία στιγμή, ο Ντόναχιου έδωσε προτεραιότητα στη δεύτερη, γνωρίζοντας ότι ο κίνδυνος θα ήταν τεράστιος». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...