277
Ενα και μόνο γονίδιο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Covid-19: Ενα γονίδιο διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου!

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 22:23
Ενα και μόνο γονίδιο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Covid-19: Ενα γονίδιο διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου!

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 22:23

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ένα γονίδιο που φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου από λοίμωξη Covid-19 στα άτομα που το φέρουν.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, εκτιμάται ότι το γονίδιο έχουν 60% των ανθρώπων από τη Νότια Ασία και 15% αυτών που έχουν καταγωγή από την Ευρώπη.

Το γονίδιο ονομάζεται LZTFL1 και αποτελεί τον πιο σημαντικό γενετικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από Covid-19 που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων, εξαιρετικά αποτελεσματικών φαρμάκων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής Τζέιμς Ντέιβις του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και νέας μοριακής τεχνολογίας για να εντοπίσουν το εν λόγω γονίδιο.

Οπως υπογραμμίζουν στη δημοσίευσή τους, το γονίδιο δεν επηρεάζει το ίδιο όλους τους πληθυσμούς, καθώς εξίσου σημαντικοί παράμετροι είναι η ηλικία, το βιοτικό επίπεδο, οι συνθήκες υγιεινής κ.λπ.

Ο δρ Ντέιβις ανέφερε ότι «παρότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γονιδίωμά μας, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με αυτό το γονίδιο υψηλότερου κινδύνου είναι πιθανό πως θα ωφεληθούν από τον εμβολιασμό τους».

«Κερκόπορτα» των πνευμόνων

Το συγκεκριμένο γονίδιο καθιστά τους πνεύμονες των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 πιο ευάλωτους στον κορονοϊό, απενεργοποιώντας ένα ζωτικό προστατευτικό μηχανισμό που συνήθως διαθέτουν τα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, με αποτέλεσμα ο ιός να μολύνει και να καταστρέφει πιο εύκολα τα κύτταρα αυτά.

Οι ερευνητές θεωρούν σημαντικό ότι το γονίδιο LZTFL1 έχει επίπτωση στους πνεύμονες, αλλά όχι στο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε δεν εξασθενεί την ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού μετά το εμβόλιο Covid-19. Αλλοι επιστήμονες, πάντως, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και τόνισαν την ανάγκη τα νέα γενετικά ευρήματα να επιβεβαιωθούν.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Genetics.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News