1071
Οχι, δεν πρόκειται για κάποιον από τους Anonymous που κατέβηκε να διαμαρτυρηθεί για τους πλειστηριασμούς. Η δράση τους περιορίζεται πίσω από μια οθόνη. Ωστόσο η μάσκα του Γκάι Φοκς ενώνει | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πόσο επικίνδυνοι είναι τελικά οι Anonymous;

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 30 Σεπτεμβρίου 2017, 08:24
Οχι, δεν πρόκειται για κάποιον από τους Anonymous που κατέβηκε να διαμαρτυρηθεί για τους πλειστηριασμούς. Η δράση τους περιορίζεται πίσω από μια οθόνη. Ωστόσο η μάσκα του Γκάι Φοκς ενώνει
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πόσο επικίνδυνοι είναι τελικά οι Anonymous;

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 30 Σεπτεμβρίου 2017, 08:24

Το μότο τους είναι περισσότερο απειλητικό από τη -μέχρι σήμερα- δράση τους: «Είμαστε ανώνυμοι, είμαστε λεγεώνα, δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, να μας περιμένετε!». Δεν έχουν πρόσωπο, είναι όμως έτοιμοι για όλα. Κι έχουν πολλή δουλειά. Γιατί οι Ανώνυμοι Ελλάδας οι τύποι που κρύβονται πίσω από το λευκό προσωπείο-σύμβολο του ομώνυμου κινήματος διεθνώς, κάνουν υπερωρίες -χωρίς υπερβολή- από τις 23 Σεπτεμβρίου, έχοντας «ρίξει» την ιστοσελίδα ανακοίνωσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και χτυπώντας το site της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά τρόπο αμφιλεγόμενο, με την ΤτΕ να τους ειρωνεύεται ότι παραβίασαν ανοιχτές θύρες∙ τα περισσότερα από τα χακαρισμένα έγγραφα δεν είναι απόρρητα, είναι προσβάσιμα στο κοινό, από καιρό, τους είπε.

«Λάθος αντίδραση!», θα πει στο Protagon πρόσωπο που γνωρίζει καλά τη δράση των Anonymous. «Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από πιτσιρικάδες, κυρίως εφήβους αλλά και κάποιους που βρίσκονται στη μετεφηβική ηλικία, ως και 25 ετών. Αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα η συμμετοχή μεγαλύτερων. Σε αυτή την ηλικιακή γκάμα παραπέμπουν και συλλήψεις του παρελθόντος, όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε εντοπίσει μέλη της Greek Hacking Scene, το 2011, και του Greek Electronic Army, το 2016, που είχαν σειρά κυβερνοεπιθέσεων στο ενεργητικό τους. Στην άποψη αυτή καταλήγει και μια πιο βαθιά μελέτη των ανακοινώσεων τους. Δεν πρόκειται για ώριμα κείμενα, είναι γραμμένα με έντονο θυμικό, αλλά και θυμό απέναντι στο σύστημα, τις τράπεζες, τους πολιτικούς, την ίδια την κυβέρνηση. Το να τους προκαλείς, λοιπόν, δεν είναι και η πλέον συνετή αντίδραση. Γιατί πολύ απλά, μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πού και πώς θα χτυπήσουν».

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πιο σοβαρές -πολλαπλές και αλλεπάλληλες- επιθέσεις των Anonymous, ήταν το 2012, όταν λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, επί Λουκά Παπαδήμου, «χτύπησαν» συνολικά επτά ιστότοπους: του έλληνα Πρωθυπουργού, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Βουλής των Ελλήνων, του υπουργείου Δικαιοσύνης, της Τραπέζης της Ελλάδος, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της ελληνικής Αστυνομίας.

Στις εκλογές του 2012 προσπάθησαν να κάνουν ζημιά, αλλά δεν τα κατάφεραν. Και ως πραγματικοί κύριοι, απέδωσαν εύσημα στον βασικό τους αντίπαλο, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διατυπώνοντας προς τους αξιωματικούς τα θερμά τους συγχαρητήρια…

Γεγονός είναι, πάντως, ότι αρέσκονται στο να βρυχώνται. «Βάσεις δεδομένων είναι στα χέρια μας. Μια λάθος κίνηση και όλα θα δημοσιευθούν, θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σας», έγραφαν τις προάλλες, εκτοξεύοντας απειλές προς την «Κυβέρνηση της Ελλάδος», τον ΕΟΠΥΥ και την Τράπεζα Πειραιώς.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρέσκονται στο να χειροκροτούν τους βρυχηθμούς τους. Στο επίσημο προφίλ τους, στο Facebook, χιλιάδες like ενθαρρύνουν τις προσπάθειες τους, ειδικά τις επιθέσεις στις τράπεζες, παροτρύνοντας τους και να τις ολοκληρώσουν: να σβήσουν μια και καλή τα «χρέη του κοσμάκη«, εξαφανίζοντας στεγαστικά και «κόκκινα» δάνεια.

Είναι εγκληματίες;

Είναι εγκληματίες, όμως, οι Anonymous; Οι γνώμες διίστανται. Όχι, είπε -δημοσίως, ρητά και κατηγορηματικά- πριν από λίγες ημέρες σε συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη, ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανόλης Σφακιανάκης.

Δεν έχουν καν πολιτική ταυτότητα. Είναι βεβαίως εξαιρετικά ευφυείς, βλάκας και χάκερ δεν γίνεται, έτοιμοι να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους, γλώσσες προγραμματισμού και μαθηματικά, για να αποκαταστήσουν «αδικίες». Είναι απλώς χακτιβιστές, όπως προκύπτει από το πάντρεμα των λέξεων «χάκερ» και «ακτιβιστές».

Στην ενίσχυση αυτού του ρόλου που φαίνεται να απολαμβάνουν, του ρόλου των Ρομπέν των πληκτρολογίων, οι ίδιοι κατά καιρούς λένε ότι έχουν βοηθήσει με τις γνώσεις τους τη Δίωξη στο να εντοπίσει και να συλλάβει παιδόφιλους. Ακόμη και αν είναι αληθές, όμως, δεν μπορεί να διασταυρωθεί: οι καταγγελίες που δέχεται η Δίωξη είναι ανώνυμες, πίσω από αυτές θα μπορούσαν να κρύβονται θεωρητικά και οι Anonymous.

Επικοινωνούν με κώδικες, είναι και τα social media που τους χρησιμεύουν ώστε να αποκτούν νέα μέλη. Δεν είναι σίγουρο ότι γνωρίζονται προσωπικά μεταξύ τους, ότι υπάρχει δηλαδή και φυσική παρουσία στις σχέσεις τους. Στο παρελθόν, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε πάντως. Κι έχουν για θεούς, ρώσους, κινέζους και αμερικανούς χάκερ που θεωρούνται «πολύ μπροστά».

Anonymous όλου του κόσμου, ενωθείτε!

Η επικινδυνότητα των Anonymous δεν κρίνεται μόνο από τη δική τους επάρκεια, αλλά και από την αποτελεσματικότητα των αντι χάκερ: των αξιωματικών που στελεχώνουν τη Δίωξη, με υπηρεσία επί 24ώρου βάσεως. Στελέχη εκπαιδευμένα αλλά και πληροφορικάριοι με ακαδημαϊκές περγαμηνές στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, ενίοτε με θητεία σε μεγάλες εταιρείες, όπως αυτή της Microsoft, δίνουν μικρές και μεγάλες μάχες καθημερινά, απέναντι στις προσπάθειες των Anonymous να κατευθύνουν την κίνηση πάνω σε sites, σε μεγέθη που υπερβαίνουν τη χιλιάδα, έτσι ώστε αυτά να πάψουν να ανταποκρίνονται και να μην είναι προσβάσιμα (DDοS attack).

«Το πρόβλημα δεν είναι το εγχώριο δυναμικό (παρά το γεγονός ότι σημαντικό τμήμα του έχει φύγει στο εξωτερικό)∙ είναι ότι πολλοί, εδώ στην Ελλάδα, υποτιμούν τις κυβερνοεπιθέσεις. Είμαστε πίσω…», εκτιμά έγκυρη πηγή. «Πρόκειται για πόλεμο ανηλεή, αν και αθόρυβο, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες συνέπειες, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο. Όπως θα μπορούσε η συντονισμένη επίθεση, σε μια απόπειρα επίδειξης δύναμης, που διενεργήθηκε – σύμφωνα με τον Τύπο – από τούρκους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ΥΠΕΘΑ, του ΓΕΝ, του ΓΕΕΘΑ στις αρχές του 2017. Δεν είναι ασφαλώς η μοναδική. Είμαστε τυχεροί γιατί το ΓΕΕΘΑ διαθέτει αστέρια στη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας που λειτουργεί από το 2005».

Ο γνώστης εφιστά πάντως προσοχή, επισημαίνοντας ότι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, οι έλληνες Anonymous ζήτησαν βοήθεια από τους Anonymous διεθνώς.

«Καλούμε όλους τους Anonymous από όλο τον κόσμο να έρθουν μαζί μας στη μαζική επίθεση εναντίον του site για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ώστε να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό από την Κυβέρνηση και το σύστημα!», λένε μεταξύ άλλων στο μήνυμα τους.

«Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να καταφέρουν», εκτιμά ο ίδιος άνθρωπος. «Αυτό δεν τους καθιστά αυτούς επικίνδυνους και τα συστήματα ασφαλείας ευάλωτα;»

Ισως σας ενδιαφέρουν:

-Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) σε ολόκληρη την Αγγλία παρέλυσαν την άνοιξη του 2017, ύστερα από κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας. Οι διοικητικοί υπάλληλοι χρησιμοποιούσαν μολύβι και χαρτί, ενώ τα τηλεφωνικά κέντρα δεν λειτουργούσαν. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για κακόβουλο λογισμικό, κλεμμένο εργαλείο από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA), το οποίο κρυπτογραφεί ιστοσελίδες, τις «κλειδώνει» (ransomware), με τους χάκερ να ζητούν λύτρα για να τις επαναφέρουν στην πρότερη κατάσταση.

-Θύματα κυβερνοεπίθεσης έχουν πέσει και κολοσσοί: η ισπανική Telefonica, η γαλλική Renault, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, πανεπιστήμια στη Νότια Κορέα, μέχρι και η αμερικανική μεταφορική FedEx. Η Renault αναγκάστηκε να αναστείλει την παραγωγή της.

-Χάκερ έχουν απειλήσει να βυθίσουν στο σκοτάδι ΗΠΑ, Ευρώπη και Τουρκία. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Symantec, η ομάδα Dragonfly προσπαθεί συστηματικά να διεισδύσει σε ενεργειακές εγκαταστάσεις.

-Η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να συνετίσει νεαρούς χάκερ που δρουν στο έδαφος της, στέλνοντας τους κατασκήνωση. Η πρώτη πιλοτική προσπάθεια πραγματοποιήθηκε στο Μπρίστολ, υπό την αιγίδα της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκληματολογίας. Οι νεαροί πήραν συμβουλές από ειδικούς, προκειμένου να εργαστούν στο μέλλον σε εταιρείες κυβερνοασφάλειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...