359
Το AirQuadOne είναι πραγματικά ένα πολύ εντυπωσιακό ιπτάμενο όχημα | Neva Aerospace

Η αεροπορική έκθεση του Παρισιού «πετάει» στο μέλλον

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2017, 13:57
Το AirQuadOne είναι πραγματικά ένα πολύ εντυπωσιακό ιπτάμενο όχημα
|Neva Aerospace

Η αεροπορική έκθεση του Παρισιού «πετάει» στο μέλλον

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2017, 13:57

Ανοιξε τις πύλες της η αεροπορική έκθεση του Λε Μπουρζέ, στα βόρεια του Παρισιού, που είναι η αρχαιότερη και σημαντικότερη έκθεση της βιομηχανίας των αεροσκαφών στον κόσμο. Η έκθεση διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και χιλιάδες ενδιαφερόμενοι από δεκάδες χώρες έσπευσαν και φέτος εκεί για την δημιουργία επαφών αλλά και την καταγραφή πωλήσεων. Στο πλαίσιο της πραγματοποιούνται εκτός των άλλων και εντυπωσιακές αεροπορικές επιδείξεις. Ο αριθμός των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και απλών φίλων των αεροπλάνων που προσέρχονται αγγίζει τις 150 χιλιάδες τα τελευταία χρόνια.

Πρωταγωνιστές στην φετινή έκθεση που θα διαρκέσει ως 25 Ιουνίου θα είναι τα νέας γενιάς αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα (drones) αλλά και τα νέα ιδιωτικά λίαρ τζετ. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η πρώτη εμφάνιση του F35A, νέου μαχητικού αεροσκάφους της Lockheed Martin. Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν επίσης και σε ορισμένα μοντέλα ιπτάμενων αυτοκινήτων που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Δείτε ένα βίντεο του μαχητικού F35A:

Σύμφωνα πάντως με το Wired, το πιο ενδιαφέρον ιπτάμενο όχημα δεν θα παρουσιαστεί στην έκθεση, αφού βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού. Πρόκειται για το  AirQuadOne της Neva Aerospace, ενός κονσόρτσιουμ πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών με έδρα τη Βρετανία. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη δημιουργία φουτουριστικών ιπτάμενων οχημάτων και κατασκευών όπως ιπτάμενες ρομποτικές πλατφόρμες.

Το AirQuadOne (κάτω) φτιαγμένο από λαμπερό λευκό υλικό και με τον οδηγό του να φορά μια εντυπωσιακή ελαστική στολή, μοιάζει με εικόνα βγαλμένη από περιοδικό κόμικ.

Το σκάφος θα χρησιμοποιεί τέσσερις ηλεκτροκίνητους κινητήρες αεριώθησης τύπου «τουρμποφάν» τους οποίους η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει και δοκιμάσει με επιτυχία σε άλλα ιπτάμενα οχήματα. Θα ζυγίζει περίπου 500 κιλά με τα 150 εξ αυτών να είναι το βάρος των μπαταριών.

φωτό: Neva Aerospace
φωτό: Neva Aerospace

Θα είναι ένα σκάφος κάθετης απογείωσης – προσγείωσης και θα μεταφέρει τον επιβάτη του με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα μέσα σε αστικές περιοχές, αφού η αυτονομία του δεν θα είναι μεγαλύτερη από 40 χλμ. Το AirQuadOne προστίθεται στην αλυσίδα των ιπτάμενων αυτοκινήτων και άλλων φουτουριστικών οχημάτων που το τελευταίο διάστημα έχουν παρουσιάσει διάφορες εταιρείες όπως η Airbus και προσφάτως η Uber, η οποία θέλει σε λίγα χρόνια να πετάνε ιπτάμενα ταξί της σε διάφορες πόλεις του πλανήτη, με πρώτο στην λίστα το Ντουμπάι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3