139
Μια από τις εικόνες της τιρκουάζ Μαύρης Θάλασσας που κατέγραψε ο δορυφόρος Aqua | Norman Kuring, NASA’s Ocean Biology Processing Group

Γιατί η Μαύρη Θάλασσα έγινε… τιρκουάζ;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2017, 12:37
Μια από τις εικόνες της τιρκουάζ Μαύρης Θάλασσας που κατέγραψε ο δορυφόρος Aqua
|Norman Kuring, NASA’s Ocean Biology Processing Group

Γιατί η Μαύρη Θάλασσα έγινε… τιρκουάζ;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2017, 12:37

Ο δορυφόρος Aqua της NASA που παρακολουθεί τα… νερά του πλανήτη εντόπισε και κατέγραψε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Τα νερά στην Μαύρη Θάλασσα και στα στενά του Βοσπόρου με τα οποία ενώνεται έχουν γίνει τιρκουάζ.

blackΟπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το smithsonianmag το φαινόμενο οφείλεται σε εκρηκτική ανάπτυξη φυτοπλαγκτού. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μια ομάδα θαλάσσιων μονοκύτταρων φυτών που ονομάζονται «κοκκολιθοφόρα».

Το φαινόμενο στην Μαύρη Θάλασσα προκάλεσε το είδος Emiliana huxleyi, το οποίο μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στους ωκεανούς. Αν και δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί τι προκάλεσε την έκρηξη στην αύξηση του φυτοπλαγκτού οι ειδικοί εικάζουν ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν παίξει ρόλο οι κλιματικές αλλαγές στην περιοχή (η θερμοκρασία των υδάτων κ.α.) σε συνδυασμό με την απότομη εμφάνιση πολύ αυξημένων ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...