214
100 γρ πεπονιού αποδίδουν από 21-34 θερμίδες | Shutterstock

Πεπόνια έχω! Περάστε…

Σπύρος Σεραφείμ 19 Ιουλίου 2018, 14:00
100 γρ πεπονιού αποδίδουν από 21-34 θερμίδες
|Shutterstock

Πεπόνια έχω! Περάστε…

Σπύρος Σεραφείμ 19 Ιουλίου 2018, 14:00

Το πεπόνι είναι από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα και κρατάει χρόνια η κόντρα του με το καρπούζι. Επειδή, όμως, υδροπέπονα φάγαμε εδώ ήρθε η ώρα για το πεπονάκι.

Πεπόνι όπως Cucumis melo – Σικυός ο πέπων, από την αρχαία λέξη «πέπων» που σημαίνει ώριμος. Πέπων ο κοινός, ο καρπός της πεπονιάς, που είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, κάτι σαν ξαδέρφια με την κολοκυθιά, την αγγουριά και, ναι, την καρπουζιά.

Πεπόνι όπως στρογγυλό ή ωοειδές, με φλούδα παχιά ή λεπτή, χρώματος κίτρινου ή πρασινωπού, με φλούδα λεία ή με γραμμώσεις, με γεύση γλυκιά και αρωματική, σάρκα χυμώδη, μαλακιά ή σκληρή.

Πεπόνι όπως καλοκαίρι, αφού καλλιεργείται όπου κάνει ζέστη και έχει εδαφική υγρασία, βλέπεις η πεπονιά είναι φυτό αναρριχώμενο ή έρπον και καταγωγή έχει από την Ασία. Αν φυτέψεις, θα πρέπει να ξέρεις ότι χρειάζεται πολύ πότισμα και θα πρέπει να περιμένεις περίπου 3 μήνες.

Προσοχή όμως: Η πεπονιά είναι φυτό επιπολαιόρριζο και αυτό δεν σημαίνει ότι γυρνάει κάθε βράδυ και με διαφορετικό άντρα ή παρατάει την οικογένεια. Απλώς, γύρω της ελλοχεύουν πολλά ζιζάνια και για να αφαιρεθούν χρειάζεται προσοχή επειδή μπορεί να καταστρέψεις το ίδιο το φυτό. Σας μιλάω εκ πείρας…

Σύμφωνα με τη wikipedia (προσκυνώ) υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες πεπονιάς, που συγκεντρώνονται σε 7 κύριες ομάδες.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ