359
Πασπαλίζουμε τη μακαρονάδα με τριμμένη παρμεζάνα ή ξερή μυζήθρα και μερικά φυλλαράκια βασιλικού | Shutterstock

Πάστα αλά Νόρμα, πιάτο ιστορικό με γεύση θεία

Γεωργία Κουτσούκου 6 Ιουνίου 2018, 10:05
Πασπαλίζουμε τη μακαρονάδα με τριμμένη παρμεζάνα ή ξερή μυζήθρα και μερικά φυλλαράκια βασιλικού
|Shutterstock

Πάστα αλά Νόρμα, πιάτο ιστορικό με γεύση θεία

Γεωργία Κουτσούκου 6 Ιουνίου 2018, 10:05

Τα  καλοκαιρινά τα σινεμά είναι στις  επάλξεις. Τα μπαλκόνια έτοιμα, οι μουσικές σε δυνατά ντεσιμπέλ τόσο όσο. Οι μουσικές επιλογές “ψαγμένες” γιατί μας ακούνε και οι γείτονες.

Βόλτες βραδινές σε συναυλίες, πάρκα και πλατείες. Τα μπάνια δειλά-δειλά έχουν ξεκινήσει.  Τα μποστάνια στα φόρτε τους και φύγαμε για καλοκαίρι. Μαζί σας κι εμείς οι Bostanistas  για συντροφιά με συνταγές αγαπημένες.

Για  να σας πω την αλήθεια δεν νοείται καλοκαιρινή σάλτσα χωρίς μελιτζάνα, ντομάτα  και βασιλικό. Η μελιτζάνα να ξέρετε  εμπνέει πάθος. Δεν το λέω μόνον εγώ. Θα σας πω με λίγα λόγια την ιστορία της πάστα Νόρμα  για να καταλάβετε για τι σας μιλάω.  Δώστε βάση…

Η pasta alla Norma είναι ένα πιάτο που κατάγεται από την Κατάνια της Σικελίας. Σημειώστε ότι οι  Σικελοί, κατά κύριο λόγο, όταν χρησιμοποιούν σκόρδο δεν χρησιμοποιούν κρεμμύδι  και το αντίστροφο σε πολλές τους σάλτσες αλλά κυρίως στο συγκεκριμένο πιάτο.

Ο σικελός ποιητής και συγγραφέας Νίνο Μαντόλιο ήταν καλεσμένος σε οικογενειακή συγκέντρωση φιλικού του σπιτιού. Η οικοδέσποινα σέρβιρε ένα εξαιρετικό πιάτο με τέλεια δεμένη σάλτσα μελιτζάνας, βασιλικό που διεγείρει την όσφρησή σου και αλμυρή ρικότα να διακοσμεί μοναδικά το πιάτο.

Και τότε ο Νίνο Μαντόλιο αναφώνησε «Κυρία μου αυτή είναι πραγματικά μια πάστα Νόρμα», θέλοντας να αποδώσει  σε αυτή την παραδοσιακή μακαρονάδα την αξία της ομώνυμης όπερας, μιας από τις σημαντικότερες του μεγάλου συνθέτη Βιντσέντο Μπελλίνι, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1831.

Η Νόρμα του Μπελίνι είναι πρωθιέρεια και μητέρα, εγκαταλειμμένη ερωμένη και εκδικητική αντίπαλος. Ο απελπισμένος έρωτάς της για τον Πολιόνε, που την πρόδωσε για μια άλλη ιέρεια, είναι άσβεστος και η αγάπη της για τα παιδιά τους βαθιά. Στο έργο, το ασυμβίβαστο των όρκων, του καθήκοντος και του απελπισμένου έρωτα οδηγούν σε τρομερές συναισθηματικές συγκρούσεις.

Έρχεται όμως η καθαρτήρια λύση με τον θάνατό της Νόρμα και του Πολιόνε (στην πυρά) σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά φινάλε του λυρικού θεάτρου όπερας. Η υπέροχη Μαρία Κάλλας αποθεώθηκε πολλές φορές ως Νόρμα η μοναδική ερμηνεία της, μάλιστα, σφράγισε τη διάσημη άρια -προσευχή “Casta Diva” (“Αγνή θεά”) και έγινε μέτρο για την ερμηνεία κάθε άλλης υψιφώνου

Θα σας δώσω, λοιπόν, μια συνταγή για να απολαύσετε την πάστα Νόρμα στο μπαλκόνι με την υπόσχεση ότι η «Casta Diva»  θα ακουστεί παντού.

Δείτε τη συνταγή εδώ