314
Πασπαλίζουμε τη λαγάνα με σουσάμι και μαυροκούκι | Νεκταρία Κοκκινάκη

Λαγάνα με μπαχαρικά και ταχίνι

Νεκταρία Κοκκινάκη 10 Μαρτίου 2019, 11:31
Πασπαλίζουμε τη λαγάνα με σουσάμι και μαυροκούκι
|Νεκταρία Κοκκινάκη

Λαγάνα με μπαχαρικά και ταχίνι

Νεκταρία Κοκκινάκη 10 Μαρτίου 2019, 11:31

Η λαγάνα και ο χαρταετός είναι το σήμα της Καθαράς Δευτέρας. Πρωταγωνιστεί μαζί με ελιές, ταραμά, χαλβά, γαρίδες, χταπόδι τη πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Είναι ένα επίπεδο ψωμί με ελάχιστη ψίχα, με το πλούσιο άρωμα από το σησάμι και τη τραγανή κόρα της. Πρόκειται για άζυμο άρτο, δηλαδή ψωμί χωρίς προζύμι. Είναι νηστίσιμο ψωμί και πολλοί δεν βάζουν ούτε λάδι και το έχουν αντικαταστήσει με ταχίνι.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία αλλά οι αρτοποιοί δουλεύουν πυρετωδώς για να είναι έτοιμη ξημερώματα η νηστήσιμη λαγάνα και να μπορούν να την προμηθευτούν ζεστή και τραγανή όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να την φτιάξουν μόνοι τους.

Η παράδοση θέλει να είναι η μοναδική μέρα που παρασκευάζεται αυτό το ψωμί από τους φούρνους. Διερωτώμαι γιατί εμείς οι νοικοκυρές δεν την παρασκευάζουμε συχνά πυκνά που έχει τόση νοστιμιά. Μάλλον έχει γίνει συνήθεια να καταναλώνεται μια φορά το χρόνο και για το λόγο αυτό είναι έθιμο.

Βέβαια τη λαγάνα την αγοράζουμε από το φούρνο της γειτονιάς ή την παρασκευάζουμε μόνοι μας για να την απολαύσουμε μαζί με τα σαρακοστιανά στο τραπέζι του σπιτιού μας. Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν είναι πια οικογενειακή υπόθεση αλλά ένα τραπέζι στρωμένο στην πλατεία του χωριού ή σε κάποιο άλλο σημείο που μπορεί να μαζευτεί πολύς κόσμος ή σε ένα φιλικό σπίτι που μαζεύονται πολλοί συγγενείς, γνωστοί και φίλοι.

Εδώ και δύο δεκαετίες πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν αναλάβει τη διοργάνωση γλεντιών, συνήθως σε υπαίθριους χώρους, με το ψήσιμο της φασολάδας που μοιράζεται μαζί με χαλβά και ελιές σε όλο το κόσμο. Και αν ο καιρός το επιτρέψει, τα παιδιά θα πετάξουν τον χαρταετό τους σε ανοικτούς χώρους και σε παραλίες.

Την λαγάνα που έκανε η γιαγιά μου η Μικρασιάτισσα με ταχίνι θα σας παρουσιάσω για τη Καθαρά Δευτέρα. Να την πάρετε μαζί σας μαζί με τη παρέα σας, όλοι μαζί να γιορτάσετε τη πρώτη μέρα της Σαρακοστής με τον όμορφο πατροπαράδοτο ελληνικό τρόπο.

Καλή Σαρακοστή!

Δείτε εδώ τη συνταγή

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News