339
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και δεξιά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριο | youtube.com

«Ζήτω η Ελλάς!»/ Το μήνυμα Ομπάμα για την ελληνική κρίση

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2016, 13:32
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και δεξιά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριο
|youtube.com

«Ζήτω η Ελλάς!»/ Το μήνυμα Ομπάμα για την ελληνική κρίση

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2016, 13:32

Ελληνικό χρώμα πήρε για λίγο ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα κατά τον καθιερωμένο εδώ και πολλά χρόνια εορτασμό της ημέρας της ελληνικής Ανεξαρτησίας από τον οθωμανικό ζυγό, παρουσία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Καλωσορίσατε στο Λευκό Οίκο», είπε ο Ομπάμα για να επαναλάβει και στα ελληνικά το «Λευκός Οίκος» ενθουσιάζοντας τους καλεσμένους της εκδήλωσης.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες, οι οποίοι δεν περιορίζονται στην σχέση των δύο κυβερνήσεων αλλά είναι «δεσμοί φιλίας και οικογενειακοί» που κρατούν εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.

Μίλησε για τον αγώνα υπέρ της Ανεξαρτησίας που έδωσαν και οι δύο χώρες, αλλά και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και ειδικά αυτή του Σικάγου, στο οποίο ζούσε και εκλεγόταν πριν γίνει πρόεδρος.

Περνώντας στα τρέχοντα ζητήματα, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για τον τρόπο με τον οποίο οι Ελληνες αντιμετωπίζουν την προσφυγική κρίση και για τα παραδείγματα απλών ανθρώπων που σπεύδουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα.

Η χώρα έχει περάσει και πιο δύσκολες στιγμές, συνέχισε, ενώ εξέφρασε και την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από την οικονομική κρίση, δήλωση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διάνθισε πάντως την ομιλία του και με αρκετά αστεία για το ελληνικό αίμα του Τζο Μπάιντεν, αλλά και για τον αρκετά δημοφιλή ελληνοαμερικάνο ηθοποιό Τζον Στάμος. (Επαιζε στο δημοφιλές της δεκαετίας του ’90 σίριαλ Full House και τώρα στην τηλεοπτική συνέχεια Fuller House).

«Το προσωπικό (ενν. του Λευκού Οίκου) είναι πολύ ενθουσιασμένο με την ελληνική Ανεξαρτησία» αστειεύτηκε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας για τον πλούσιο μπουφέ με ελληνικά φαγητά που συνόδευε την εκδήλωση, ενώ αποκάλυψε ότι η σύζυγός του, Μισέλ Ομπάμα είναι φίλη του ελληνικού γιαουρτιού.

Δοκίμασε δε να κλείσει την σύντομη παρέμβασή του στα ελληνικά: «Ζήτω η Ελλάς!» είπε και δεν τα πήγε άσχημα.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στη δεξίωση που παρατέθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρίστος Παναγόπουλος. Παρών ήταν ακόμη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, αλλά και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος βρισκόταν δίπλα στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...