1063
Μπαράκ Ομπάμα και Σίνζο Αμπε, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, στο αυτοκίνητο του πρώτου | Pete Souza / White House

Η πρωτοφανής εξομολόγηση του Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2016, 19:27
Μπαράκ Ομπάμα και Σίνζο Αμπε, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, στο αυτοκίνητο του πρώτου
|Pete Souza / White House

Η πρωτοφανής εξομολόγηση του Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2016, 19:27

Δεν ήταν μία, δεν ήταν δύο. Ηταν 22.000 σχεδόν λέξεις. Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για όλους και για όλα στο Atlantic και όχι μόνο προκαλεί εντύπωση σε media και κοινό, αλλά κινεί και εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ κατάφερε και έπεισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να του ανοίξει όχι μόνο την καρδιά του, αλλά και το μυαλό του. Κατάφερε να τον… βάλει κάτω και να συζητήσουν πράγματα που πολλές φορές δεν τα συζητά κανείς μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα. Που πολλές φορές δεν τολμά κανείς να ακουμπήσει εάν δεν είναι αναλυτής διεθνών σχέσεων. Πόσο μάλλον πολιτικός, πόσο μάλλον πλανητάρχης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μάσησε τα λόγια του και κατηγόρησε ορισμένους εκ των παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ για την στάση τους. Για το ότι με τον τρόπο τους, εκούσια ή ακούσια, προσπάθησαν να σύρουν τη χώρα του σε πολέμους με φόντο θρησκευτικές ή κατά τόπους εθνικές διαφορές. Σε συγκρούσεις που δεν απειλούσαν άμεσα ούτε θα μπορούσαν να απειλήσουν έμμεσα την Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και γενικά τη μήτρα του καπιταλισμού και του δυτικού τρόπου ζωής και σκέψης.

Τι άλλο έκανε ο Ομπάμα; Ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που ανέφερε στην πρόβλεψή της η Stratfor. Το μεγαλύτερο think tank γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής του πλανήτη είχε δημοσιεύσει τις προβλέψεις του για την ερχόμενη δεκαετία και ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα αποτραβηχτούν από όλους τους πολέμους που γίνονται μακριά από τα εδάφη τους. Λογικό, τα χρόνια περνούν, το δόγμα αλλάζει, το ίδιο και η εξωτερική πολιτική. Οπως παραδέχτηκε ο Ομπάμα, «η Ουάσινγκτον είναι κουρασμένη με τη Μέση Ανατολή» και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. «Χρειάζεται να επενδυθεί χρόνος, ανθρώπινο κεφάλαιο, σκέψη, προγραμματισμός, χρήματα και διάθεση στα μέρη που αναπτύσσονται πιο γρήγορα από άλλα. Κι αυτά δεν είναι άλλα από την Ασία και τη Λατινική Αμερική», είπε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και έδειξε με το χέρι του τα σημεία του πλανήτη που θα αναπτύξουν ακόμη πιο στενές σχέσεις με την πατρίδα του.

e0a620d90
Ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Τζο Μπάιντεν και τον Τζον Κέρι, σε στιγμές κρίσιμες για την εξωτερική πολιτική. Για τον πλανήτη τον ίδιο (Pete Souza / White House)

Η συνέντευξη του Ομπάμα είναι από μόνη της σπάνια. Είναι από μόνη της σπάνια γιατί αφορά έναν από τους πιο επιτυχημένους προέδρους στην ιστορία, ο οποίος περνά το τελευταίο του εννιάμηνο στον Λευκό Οίκο. Αλλά και ιστορική γιατί ένας εν ενεργεία πλανητάρχης εξηγεί με σαφή τρόπο και κατανοητή γλώσσα το δόγμα του. Τη θεωρία που ακολουθεί, την στρατηγική που έχει στο κεφάλι του. Κοινώς, ανοιχτό βιβλίο. Κι αυτό το δόγμα είναι διαφορετικό από όσα είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Ξεχάστε τις άμεσες και γρήγορες στρατιωτικές επιχειρήσεις και ετοιμαστείτε για ήρεμες, ψύχραιμες και μετριοπαθείς λήψεις αποφάσεων που απαιτούν χρόνο για να επιβληθούν μέσα από αναπτυξιακά μοντέλα και στρατηγικές επενδύσεις.

Κι όσο οι επικεφαλής της διπλωματίας σε Σαουδική Αραβία, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία αναλύουν τη συνέντευξη του Ομπάμα και προσπαθούν να καταλάβουν γιατί τους ενέπλεξε στο γαϊτανάκι των ευθυνών, εσείς μπορείτε να διαβάσετε εδώ όλα όσα είπε και παρακάτω τη σύνοψή τους:

  • Ο… σύμμαχος Λόρενς της Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτεί τα θρησκευτικά σχολεία στρατολόγησης Ουχάμπι σε Μέση Ανατολή και Απω Ανατολή. Κι αυτό όταν το λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκτά άλλη βαρύτητα. Ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε σαφείς υπαινιγμούς για την στάση των Σαουδαράβων, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τον φονταμενταλισμό. Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος έφερε παραδείγματα για το πώς τα σεμινάρια που διοργανώνονται από αυτά τα μορφωτικά ινστιτούτα –και τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ριάντ- επέφεραν πολιτιστικές και κοινωνικές αλλαγές στην… άλλη άκρη του κόσμου. Οπως για παράδειγμα στην Ινδονησία, όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στον γυναικείο πληθυσμό που φορά μαντήλα στο κεφάλι.

Μάλιστα, ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ρώτησε τον Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν γιατί το πιστεύει κάτι τέτοιο, αφού η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. «Εξαρτάται, είναι πολύπλοκο το θέμα για το εάν είμαστε σύμμαχοι», απάντησε ο Ομπάμα. Μάλιστα, ο Ομπάμα παραδέχεται πως πρέπει να βρεθεί ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συνυπάρξουν Σαουδική Αραβία και Ιράν στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς τη Σ. Αραβία κόντρα στο Ιράν. «Αυτό δεν είναι ούτε προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ούτε προς συμφέρον της Μέσης Ανατολής», τόνισε χαρακτηριστικά.

  • Το λάθος με τη Λιβύη

Συνήθως, οι πολιτικοί δεν παραδέχονται τα λάθη τους. Ειδικά όσα αφορούν σημαντικά θέματα. Θέματα που οδηγούν σε πολέμους και σε αιματοκύλισμα. Ο Ομπάμα έκανε την έκπληξη και παραδέχτηκε πως η επέμβαση που έγινε στη Λιβύη (με τις ΗΠΑ να έχουν τον ρόλο του πολιορκητικού κριού) ήταν αποτυχημένη. Μάλιστα, η εξομολόγηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και στο παρελθόν ο αμερικανός πρόεδρος έχει αποφύγει να πάρει σαφή θέση για το ζήτημα.

ed12ffa73
Ιανουάριος του 2015 και Ομπάμα και Κάμερον δειπνούν στον Λευκό Οίκο. Τον βρετανό πρωθυπουργό τον κατηγορεί για ολιγωρία στο θέμα της Λιβύης (Pete Souza / White House)

Κι όπως σε όλα τα πράγματα, πρέπει πάντα κάποιος να φταίει. Ο Ομπάμα έδειξε με το δάχτυλο προς Ευρώπη μεριά, τονίζοντας πως οι ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ –και κυρίως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία- δεν έκαναν όσα μπορούσαν για να εξασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση στην μετά-Καντάφι εποχή. «Δέχομαι την κριτική και υπάρχει λόγος να μου γίνεται σκληρή κριτική. Ο βασικός λόγος είναι γιατί έκανα λάθος και πίστεψα πως οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να επενδύσουν στη Λιβύη και στην κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την αλλαγή του καθεστώτος», τόνισε ο Ομπάμα. Ψυχρός διπλωματικός κυνισμός για τους Ντέιβιντ Κάμερον και Νικολά Σαρκοζί.

  • Η μυστική συμφωνία με Πούτιν για τη Συρία

Τα όσα είπε στον Γκόλντμπεργκ ο Ομπάμα ρίχνουν φως στα όσα έγιναν το 2013 και απέτρεψαν την αμερικανική επέμβαση στη Συρία. Ωστόσο, είναι ελαφρώς διαφορετικά από όσα ξέραμε ως τώρα για τη μάχη που έδωσε η Ουάσινγκτον κατά του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Αν και η κοινή αίσθηση είναι πως όλα έγιναν μεταξύ Κέρι και Λαβρόφ, ο Ομπάμα παραδέχτηκε πως είχε δώσει τα χέρια με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε ο τελευταίος να πείσει τον πρόεδρο της Συρίας να προχωρήσει σε καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου του. Μόνο έτσι δεν θα… έμπαινε η Αμερική στον πόλεμο. Ετσι και έγινε…

Αυτές ήταν 1.000 λέξεις για τις 22.000 λέξεις που έγραψε το Atlantic για όσα ο Μπαράκ Ομπάμα έχει στο μυαλό του. Ποτέ ξανά ένας πλανητάρχης –και το μυαλό του- δεν ήταν τόσο απροσδόκητα διαθέσιμα στο αναγνωστικό κοινό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...