650
Λίγο πριν αρχίσει την ομιλία του για το State of the Union, στις 10 Ιανουαρίου 2015. Στον χρόνο που πέρασε έκανε τεράστια βήματα | REUTERS/Joshua Roberts

Ομπάμα ο… πολυλογάς

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2016, 21:14
Λίγο πριν αρχίσει την ομιλία του για το State of the Union, στις 10 Ιανουαρίου 2015. Στον χρόνο που πέρασε έκανε τεράστια βήματα
|REUTERS/Joshua Roberts

Ομπάμα ο… πολυλογάς

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2016, 21:14

State of the Union. Για τους εξοικειωμένους με την αμερικανική πολιτική δεν χρειάζονται συστάσεις. Γι αυτούς που δεν γνωρίζουν, είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές των προέδρων των ΗΠΑ. Είναι η στιγμή που όλο το έθνος καρφώνεται σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα (παλαιότερα) και σε tablets, υπολογιστές και κινητά (στο σήμερα) για να ακούσουν τον «κάτοικο» του Λευκού Οίκου να απαριθμεί τα όσα έκανε μέχρι την στιγμή εκείνη και τα όσα σκοπεύει να κάνει στο διάστημα που του απομένει.

Κι ο λόγος που θα διαβάσει ο Μπαράκ Ομπάμα σε λίγες ώρες θα είναι από τους πιο… φλύαρους που έχουν ακουστεί. Τουλάχιστον, από πλευράς μεγέθους.

Στις 04.00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μιλήσει για τελευταία φορά στο Κογκρέσο -ως είθισται- και θα απαριθμήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει στους υπόλοιπους μήνες που θα βρίσκεται στο πόστο του, αλλά και να ενημερώσει το Σώμα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα του.

Το 2014, ο Ομπάμα διάβασε 6.986 λέξεις. Εχει διαβάσει και 7.134. Ομως τον Μπιλ Κλίντον δεν τον φτάνει, έχει διαβάσει σχεδόν 10.000 λέξεις. Κι, όμως, υπάρχουν και… χειρότερα

Ο Ομπάμα είναι από τους πιο… πολυλογάδες προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ. Δεν είναι, όμως, αυτός που κατέχει τα ρεκόρ. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αν και το αμερικανικό Σύνταγμα δεν δίνει υποχρεωτικό χαρακτήρα στο State of the Union, αυτό έχει καθιερωθεί τις τελευταίες δεκαετίες να γίνεται σε ετήσια βάση και με τη μορφή προφορικής ομιλίας. Ο πρόεδρος ενημερώνει μέσα από το Κογκρέσο τον λαό του για την κατάσταση της χώρας (ιδού η ετυμολογία «State of the Union») και για το τι μέλλει γενέσθαι. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα.

Για πάρα πολλά χρόνια, το State of the Union γινόταν γραπτώς. Οι πρόεδροι κατέθεταν ένα κείμενο στο Κογκρέσο κι από εκεί κι έπειτα τον λόγο είχαν τα media, τηλεόραση και ραδιόφωνο. Αυτό ανέκαθεν συνέβαινε στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, σαν ένας απολογισμός του περασμένου έτους και σαν τα… προεόρτια του τρέχοντος χρόνου.

Από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ προχώρησαν έστω και μία φορά στη θητεία τους στο State of the Union. Ολοι εκτός από έναν, τον Χέρμπερτ Χούβερ, ο οποίος ακολούθησε την τακτική του περασμένου από εκείνον αιώνα. Τζορτζ Ουάσινγκτον και Τζον Ανταμς κάνουν την αρχή με προφορικές ομιλίες, με τον Τόμας Τζέφερσον να αλλάζει την τακτική μετά το 1800 και να προτιμά τον γραπτό λόγο, κάτι που κράτησε για περισσότερο από έναν αιώνα. Δείτε αναλυτικά παρακάτω:

sou

Με βάση τα όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά Μέσα τις τελευταίες ώρες, η ομιλία του Ομπάμα θα είναι κοντά στις 7.000 λέξεις. Τόσος είναι περίπου και ο μέσος όρος του όλα αυτά τα χρόνια. Ο μοναδικός πρόεδρος που έχει μεγαλύτερο μέσο όρο είναι ο Μπιλ Κλίντον. Στις 6.800 ο Ομπάμα, στις 7.600 ο Κλίντον -σε μέσους όρους-, ο οποίος στο παρελθόν έχει πλησιάσει και τις 10.000 λέξεις.

Ποιος έχει το ρεκόρ; Ο Τζίμι Κάρτερ, o οποίος είναι και ο τελευταίος που στέλνει την ομιλία του γραπτά, το 1981. Το κείμενο φτάνει τις 35.000 λέξεις, σχεδόν, και είναι μεγαλύτερο ακόμη κι από τη Γένεση του Μωυσή. Το καλύτερο, όμως, έγινε το 1946. Το προηγούμενο διάστημα έχει πεθάνει ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, έχει σκάσει η πρώτη ατομική βόμβα, έχει σκάσει και η δεύτερη, έχει τελειώσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Χάρι Τρούμαν αποφασίζει να μιλήσει περισσότερο για την οικονομική πολιτική και το πώς σκοπεύει να κινηθεί με βάση τα όσα έχει προϋπολογίσει το επιτελείο του.

Δείτε το διαδραστικό γράφημα που έχει ετοιμάσει το Vox:

Ο Λευκός Οίκος ζει εδώ και μέρες στον ρυθμό της αποψινής ομιλίας. Προετοιμάζει τον κόσμο για το τι θα ακούσει, προβάλλοντας στα social media παλαιότερες ομιλίες του νυν προέδρου. Δείτε το βίντεο που έχουν ετοιμάσει. Ο Ομπάμα φαίνεται ξεκούραστος, ευδιάθετος, χαμογελαστός και κεφάτος.

Λογικό, απολαμβάνει την τελευταία του φορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...