302
Ο Ζελένσκι στο μήνυμά του, έξω από το κτίριο της ουκρανικής προεδρίας στο Κίεβο | Flickr/Офіційне інтернет-представництво

Ζελένσκι: «Πρέπει να αντέξουμε» στο Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 07:51
Ο Ζελένσκι στο μήνυμά του, έξω από το κτίριο της ουκρανικής προεδρίας στο Κίεβο
|Flickr/Офіційне інтернет-представництво

Ζελένσκι: «Πρέπει να αντέξουμε» στο Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 07:51

Η υπεράσπιση από τον ουκρανικό στρατού του Ντονμπάς –της ανατολικής Ουκρανίας–, στόχου προτεραιότητας για τα στρατεύματα της Μόσχας, είναι «ζωτική» για το Κίεβο και θα «δώσει μια ένδειξη» για την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία: αυτό είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο καθιερωμένο νυχτερινό του διάγγελμα, ορίζοντας και το πλαίσιο του επομένου διαστήματος καθώς μπήκαμε στην 111η ημέρα του πολέμου.

«Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε στο Ντονμπάς (…). Η υπεράσπιση της περιοχής αυτής είναι καίρια για να δοθεί μια ένδειξη για το ποιος θα κυριαρχήσει (στα πεδία των μαχών) τις εβδομάδες που θα έρθουν», είπε ο Ζελένσκι.

«Πρέπει να αντέξουμε», επέμεινε, μπροστά στο κτίριο της προεδρίας στο Κίεβο, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν και κοντεύουν να κυριεύσουν ολόκληρη την περιφέρεια Λουγκάνσκ.

Οι μάχες στο Σεβεροντονέτσκ και τη Λισιτσάνσκ, πόλεις με περίπου 100.000 κατοίκους προπολεμικά, μαίνονται εδώ και ημέρες. Εάν ο ρωσικός στρατός τις καταλάβει, αναμένεται κατόπιν να βάλει στο στόχαστρο τη Σλαβιάνσκ, 70 χιλιόμετρα δυτικότερα.

«Όσο περισσότερες απώλειες υφίσταται ο εχθρός, τόσο λιγότερη δύναμη θα έχει να συνεχίσει την επίθεσή του», επέμεινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ο στρατός του «υφίσταται βαριές απώλειες στην περιφέρεια του Χαρκόβου (ανατολικά), όπου ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του».

Αλλη περιοχή όπου μαίνονται μάχες είναι η Χερσώνα, στον νότο, πρόσθεσε. «Συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση στις δυνάμεις κατοχής» εκεί, διαβεβαίωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο στόχος-κλειδί είναι η απελευθέρωση της Χερσώνας», της πρωτεύουσας της περιοχής, την οποία κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα ήδη στα τέλη του Φεβρουαρίου, και «θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα ώσπου να τον επιτύχουμε», υποσχέθηκε.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε τις μεγάλες απώλειες που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός τόσο στο Χάρκοβο όσο και στο Σεβεροντονέτσκ και ζήτησε εκ νέου όπλα από τη Δύση.

Τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να καθυστερούν οι εταίροι την παράδοση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...