1066
O Κεπά αντιδρά όταν αντιλαμβάνεται ότι ο προπονητής του έχει ζητήσει την αντικατάστασή του –ο Νταβίντ Λουίζ προσπαθεί κάτι να του πει | REUTERS/David Klein/File Photo

Υπόθεση Κέπα: «Ανταρσία», ή παρεξήγηση;

Sportscaster Sportscaster 26 Φεβρουαρίου 2019, 11:21
O Κεπά αντιδρά όταν αντιλαμβάνεται ότι ο προπονητής του έχει ζητήσει την αντικατάστασή του –ο Νταβίντ Λουίζ προσπαθεί κάτι να του πει
| REUTERS/David Klein/File Photo

Υπόθεση Κέπα: «Ανταρσία», ή παρεξήγηση;

Sportscaster Sportscaster 26 Φεβρουαρίου 2019, 11:21

Δυο μέρες μετά τον τελικό του αγγλικού Λιγκ Καπ, η «ανταρσία» του Κέπα Αριθαμπαλάγα εξακολουθεί να είναι το υπ’ αριθμόν ένα αθλητικό θέμα συζήτησης στο Νησί. Πολλοί παρομοιάζουν την άρνηση του ισπανού τερματοφύλακα να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο του Ουέμπλεϊ, με ανυπακοή φαντάρου εν καιρώ πολέμου. Αλλοι στέκονται στην ασέβεια που επέδειξε ο 24χρονος έναντι του 60χρονου προπονητή του, αλλά και του συμπαίκτη του που επρόκειτο να τον αντικαταστήσει. Και οι πιο «ψαγμένοι» θυμίζουν ότι ο Μαουρίτσιο Σάρι τον έχει ευεργετήσει. Τον έκανε αυτό που είναι σήμερα: τον πιο ακριβοπληρωμένο γκολκίπερ στον Κόσμο.

Οσοι δεν παρακολούθησαν την απευθείας μετάδοση του αγώνα, αξίζει να ρίξουν μια ματιά στο βιντεάκι του Skysports γι’ αυτό το «αλαλούμ», που διήρκεσε τρία τέσσερα λεπτά και είναι ό,τι θα θυμόμαστε από τον τελικό. Λίγο πριν από τη λήξη της παράτασης (0-0) ο ιταλός τεχνικός της Τσέλσι αποφασίζει να αποσύρει από το παιχνίδι τον Κέπα, που υπέφερε από κράμπες στις γάμπες, και να εμπιστευθεί τα γκολπόστ της ομάδας του στον Βίλι Καμπαγιέρο. Ο αργεντινός τερματοφύλακας έχει και εξαιρετικές επιδόσεις στα πέναλτι. Το 2016 πρωταγωνίστησε στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ από τη Μάντσεστερ Σίτι, καθώς στη «ρώσικη ρουλέτα» είχε αποκρούσει τρεις εκτελέσεις παικτών της Λίβερπουλ.

Ο Καμπαγιέρο στέκεται στην πλάγια γραμμή και ο τέταρτος διαιτητής σηκώνει την ηλεκτρονική πινακίδα με την αλλαγή. Ο Κέπα αντιδρά λες και τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Χειρονομεί προς τον πάγκο της ομάδας του και αρνείται να απομακρυνθεί από τα δοκάρια του. Ο Νταβίντ Λουίζ κατευθύνεται προς το μέρος του, για να τον μεταπείσει, όμως ο Ισπανός είναι ανένδοτος: νιώθει καλά και δεν βγαίνει από το παιχνίδι. Είναι ό,τι πιο ντροπιαστικό μπορεί να ζήσει ένας προπονητής. Ο Σάρι, σε έξαλλη κατάσταση, πετάει το μπλοκάκι του στον πάγκο και φεύγει προς τα αποδυτήρια, για να επιστρέψει αμέσως μετά. Δείχνει έτοιμος να επιτεθεί σε όποιον βρίσκει μπροστά του – λίγο έλειψε να την πληρώσει ο Καμπαγιέρο, που έχει μείνει άναυδος από την αντίδραση του συναδέλφου του.

Οι αντίπαλοι, οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι, μετά βίας συγκρατούν τα γέλια τους μπροστά σ’ αυτόν τον τραγέλαφο. Καθώς τα λεπτά κυλούν, ο διαιτητής αναγκάζεται να παρέμβει. Ζητά μια οριστική απόφαση: θα συνεχίσει ο Κέπα, ή θα μπει ο Καμπαγιέρο; Ο Σάρι υποχωρεί. Ο Ισπανός παραμένει στο γήπεδο. Αποκρούει ένα πέναλτι (του Σανέ), όμως δεν είναι αρκετό. Η Σίτι κατακτά το Λιγκ Καπ με σκορ 4-3, και ο Πεπ Γκουαρντιόλα τον 25ο τίτλο της καριέρας του, ισοφαρίζοντας τα τρόπαια του Ζοσέ Μουρίνιο.

Ο Κέπα δέχεται βολές πανταχόθεν: στα social media, στα τηλεοπτικά κανάλια, στις αθλητικές ιστοσελίδες και στις εφημερίδες. Τα σχόλια είναι βιτριολικά. Πολλοί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές ζητούν από την Τσέλσι την παραδειγματική του τιμωρία. Ο αρχηγός της Σίτι, Βινσέντ Κομπανί, τον τρολάρει στο Sky Sports: «Ξέρω πόσο καλός είναι ο Βίλι (Καμπαγιέρο) στα πέναλτι. Ευτυχώς, η αλλαγή δεν έγινε, κι έτσι μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Μακάρι να το είχα κάνει κι εγώ, όταν δεν ήθελα να γίνομαι αλλαγή…».

Η αντίδραση του Κέπα είναι, πράγματι, πρωτοφανής, με τον απροκάλυπτο τρόπο που εκδηλώθηκε. Συχνά οι ποδοσφαιριστές δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους, όταν βγαίνουν από το παιχνίδι. Φεύγουν για τα αποδυτήρια, αντί να καθίσουν στον πάγκο, δεν δίνουν το χέρι στον προπονητή τους, κλωτσούν ό,τι βρουν μπροστά τους. Αλλά κανένας, σε αυτό το επίπεδο, δεν έχει παραμείνει στον αγωνιστικό χώρο «με το έτσι θέλω», όπως συνέβη με τον Ισπανό της Τσέλσι. Ούτε, καν, στην Ελλάδα. Κι αν, κάποιοι, δεν συμμορφώνονται με την εντολή του κόουτς, φροντίζουν ώστε να μην το πάρει, κανείς, χαμπάρι.

Σε ένα από τα βιντεάκια που «ανέβηκαν» στο Διαδίκτυο το πρωί της Δευτέρας, με αφορμή το περιστατικό με τον Κέπα, πρωταγωνιστεί ο Λιονέλ Μέσι. Είμαστε στο 2014 και η Μπαρτσελόνα νικά την Εϊμπαρ 3-0. Στο τελευταίο τέταρτο του ματς ο -τότε- προπονητής των Καταλανών, Λουίς Ενρίκε, αποφασίζει να αντικαταστήσει τον αργεντινό σούπερ-σταρ, για να τον ξεκουράσει. Του κάνει νόημα να βγει, όμως εκείνος του δείχνει με μια χειρονομία πως θέλει να συνεχίσει. Τότε ο Ενρίκε αποσύρει τον Νεϊμάρ, και περνά στη θέση του τον Μουνίρ Ελ Χανταντί. «Πριν πάρουμε τέτοιες αποφάσεις, ρωτάμε τους παίκτες. Ο Μέσι γνωρίζει καλύτερα από εμένα, αν είναι κουρασμένος, ή όχι», εξήγησε μετά το ματς ο προπονητής σε ρεπόρτερ που είχε παρατηρήσει το συμβάν.

Ο Κέπα δεν έκανε κάτι αντικανονικό. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της IFAB (International Football Association Board), «εάν ένας παίκτης, που πρόκειται να αντικατασταθεί, αρνείται να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο, το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά». Το παράπτωμά του είναι ηθικό. Απέναντι στην ομάδα του, τον συμπαίκτη του που δεν σεβάστηκε, και τον προπονητή του που ρεζίλεψε. Ιδίως έναντι του προπονητή, για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο. Ο Σάρι τον είχε ξεχωρίσει από την εποχή που ήταν εντελώς άσημος και πάμφθηνος. Ηθελε να τον πάρει στη Νάπολι, όμως οι συγκυρίες δεν βοήθησαν. Οταν ανέλαβε την Τσέλσι, έπεισε τον Αμπράμοβιτς να καταβάλει στην Αθλέτικ Μπιλμπάο τη ρήτρα εξαγοράς του, που ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ (60 εκατομμύρια πάνω από τη χρηματιστηριακή του αξία), και να τον κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο τερματοφύλακα στα χρονικά του ποδοσφαίρου.

Ο Καμπαγιέρο όρθιος απορεί. Ο Σάρι, κάτω, είναι έξαλλος (Reuters)

Οσοι τον ξέρουν καλά, λένε πως το παρουσιαστικό του δεν προδίδει τον χαρακτήρα του. Οχι ιδιαιτέρως ψηλός (1,89), λιγνός και… baby face, μοιάζει με παιδάκι. Αλλά, στην πραγματικότητα, έχει «κότσια», άγνοια κινδύνου, απεριόριστες φιλοδοξίες και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Καλό για τερματοφύλακα, αλλά πολύ κακό για μέλος μιας ομάδας.

Τι πρέπει να κάνει η Τσέλσι με την περίπτωσή του; Ο ίδιος απολογήθηκε, μέσω Twitter: «Δεν είχα σε καμία στιγμή την πρόθεση να δείξω ανυπακοή. Ο προπονητής πίστευε πως δεν ήμουν σε θέση να αγωνιστώ άλλο, κι εγώ ήθελα να δείξω πως ήμουν σε καλή κατάσταση… Εχω απόλυτο σεβασμό στον προπονητή και στην εξουσία του». Αλλά και ο Σάρι επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός: «Ηταν μια μεγάλη παρεξήγηση. Νόμιζα ότι ο Κέπα έχει κράμπα. Αφού αισθανόταν καλά, έπραξε σωστά που συνέχισε, όμως είχε άδικο ως προς τον τρόπο που εκφράστηκε εκείνη τη στιγμή. Σίγουρα θα πρέπει να μιλήσω μαζί του, για να το λύσουμε…».

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, με δηλώσεις τους στον επίσημο ιστότοπο της Τσέλσι, ο Κέπα και ο Σάρι έβαλαν τέλος στο επεισόδιο. Η London Evening Standard έγραψε ότι η διοίκηση αποφάσισε να μην τιμωρήσει τον ποδοσφαιριστή και να του δώσει άλλη μία ευκαιρία. Θα παίξει, μάλιστα, στο αυριανό ντέρμπι με την Τότεναμ. Αλλά, κακά τα ψέματα. Επειτα από όσα συνέβησαν, τα σύννεφα στη συνεργασία των δυο ανδρών δύσκολα θα διαλυθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...