599
Ο Αντονι Μπλίνκεν και το κινεζικό μπαλόνι: ο συνδυασμός διπλωματίας και... μετεωρολογίας απεδείχθη ανέφικτος | CreativeProtagon

Υπόθεση «μπαλόνι»: Ανεβλήθη η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 18:54
Ο Αντονι Μπλίνκεν και το κινεζικό μπαλόνι: ο συνδυασμός διπλωματίας και... μετεωρολογίας απεδείχθη ανέφικτος
|CreativeProtagon

Υπόθεση «μπαλόνι»: Ανεβλήθη η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 18:54

Ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να αναβληθεί το προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον αμερικανό πρόεδρο στην επίσκεψή του στη Φιλαδέλφεια ότι ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το μπαλόνι την Τρίτη και προσέθεσε ότι ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του συμφώνησαν να μην ταξιδέψει ο Μπλίνκεν στην Κίνα αυτή την περίοδο.

Η εκπρόσωπος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «ξεκάθαρη παραβίαση του νόμου» την παρουσία του κινέζικου μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχει κάποια στρατιωτική ή άλλη απειλή. Οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου επικοινώνησαν «σε πολλά επίπεδα» με την κυβέρνηση της Κίνας για το θέμα αυτό, προσέθεσε.

Πλέον, το μπαλόνι πετάει προς τα ανατολικά, σε ύψος περίπου 18 χλμ. πάνω από το κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα συνεχίσει να βρίσκεται στον αμερικανικό εναέριο χώρο για λίγες ακόμη ημέρες.

Οργισμένη η Ουάσινγκτον, «λυπημένο» το Πεκίνο

Η είδηση της ακύρωσης της επίσκεψης Μπλίνκεν στο Πεκίνο λόγω του κινεζικού μπαλονιού που υπερίπτατο πάνω από την Πολιτεία Μοντάνα, όπου βρίσκονται οι αμερικανικές αποθήκες με τους πυρηνικούς πυραύλους, είχε μεταδωθεί την Παρασκευή το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), με τα αμερικανικά Μέσα να επικαλούνται πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Πεκίνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το θηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο ήταν «κυρίως» μετεωρολογικό και ότι λόγω «ανωτέρας βίας» εξετράπη της πορείας του, όμως το Πεντάγωνο εκτίμησε πως επρόκειτο για «μέσο συλλογής πληροφοριών». Η οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ υπογραμμίζει πόσο εύθραυστες και λεπτές έχουν γίνει οι σινοαμερικανικές σχέσεις στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η αναβολή επιβεβαιώθηκε από στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία επικαλέστηκαν αυτό το «αερόπλοιο», όπως το χαρακτήρισαν, ως βασικό λόγο της ματαίωσης της επίσκεψης Μπλίνκεν. Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για την πορεία του μπαλονιού, την οποία απέδωσε σε παρέκκλιση πορείας και σε αδυναμία χειρισμού του, μάλιστα διαβεβαίωσε την αμερικανική πλευρά ότι το αντικείμενο αυτό δεν διεξάγει στρατιωτικές έρευνες, ωστόσο οι Αμερικανοί μάλλον δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις.

Οι ίδιες πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στους κινέζους αξιωματούχους ότι όλη η ιστορία με το μπαλόνι ήταν ένα «απαράδεκτο και ανεύθυνο περιστατικό» εκ μέρους της Κίνας. Ενδεικτικό της αμερικανικής ανησυχίας είναι το γεγονός ότι ενημερώθηκε ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν ο οποίος, αν και βρίσκεται στις Φιλιππίνες, είχε επικοινωνία και διαβούλευση με στελέχη του Πενταγώνου.

Ας σημειωθεί ότι προτού παροξυνθεί η κατάσταση με την αναβολή του ταξιδιού Μπλίνκεν, τα κινεζικά Μέσα, ελεγχόμενα από το κράτος βέβαια, δεν είχαν τηρήσει τη γραμμή του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών περί «λύπης», αλλά είχαν εξαπολύσει επίθεση στις ΗΠΑ κατηγορώντας τες ότι επιδιώκουν την ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Μάλιστα, το αγγλόφωνο κινεζικό Μέσο Global Times ήταν καυστικότατο, αφού δημοσίευσε το παρακάτω σκίτσο που υπαινίσσεται εσκεμμένη διόγκωση της «κινεζικής απειλής» από πλευράς ΗΠΑ.

Ωστόσο, κινεζικό είναι το μπαλόνι και αμερικανική η Μοντάνα…

To ίδιο κινεζικό Μέσο, μόλις έγινε γνωστή η είδηση της ματαίωσης του ταξιδιού Μπλίνκεν στο Πεκίνο, προσπάθησε να ανασκευάσει όλο το στόρι περί σινοαμερικανικών διπλωματικών επαφών, με τον εξής τρόπο: «Στη σειρά των ενεργειών των ΗΠΑ κατά της Κίνας ήρθε και η είδηση, από τις ΗΠΑ, ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Κίνα στις 5 και 6 Φεβρουαρίου. Η Κίνα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την επίσκεψη Μπλίνκεν, παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας την καλωσόρισε»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...