594
Τα μη επανδρωμένα σκάφη Heron TP (Εitan) περιλαμβάνονται στο ισραηλινό οπλοστάσιο από το 2006 και η βάση τους βρίσκεται στο Τελ Νοφ, νότια του Τελ Αβίβ |

Χτύπησαν το Ιράν με UCAV Ηeron οι Ισραηλινοί;

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 17:24
Τα μη επανδρωμένα σκάφη Heron TP (Εitan) περιλαμβάνονται στο ισραηλινό οπλοστάσιο από το 2006 και η βάση τους βρίσκεται στο Τελ Νοφ, νότια του Τελ Αβίβ
|

Χτύπησαν το Ιράν με UCAV Ηeron οι Ισραηλινοί;

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 17:24

Λίγες ημέρες μετα τις κατηγορίες της Τεχεράνης κατά των Ισραηλινών για το χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ιρανική στρατιωτική βάση στο Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν) το περασμένο Σάββατο, ανώτατη ισραηλινή στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε για πρώτη φορά, μιλώντας στο Reuters, ότι η πολεμική μηχανή του εβραϊκού κράτους χρησιμοποίησε το UCAV (unmanned combat aerial vehicle) Ηeron TP (Eitan) σε επιθέσεις.

Ο ισραηλινός στρατηγός, που για ευνόητους λόγους (λόγω της φύσης του θέματος) δεν κατονομάζεται, ανέφερε ότι στις επιθέσεις αυτές (χωρίς να διευκρινίσει ποιες και κατά ποιων στόχων) χρησιμοποιήθηκε «το βαρύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που διαθέτουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (Israel Defence Forces / IDF) το οποίο μπορεί να φέρει πυρομαχικά, με ωφέλιμο φορτίο περίπου ενός τόνου».

Το Εitan -για το οποίο εδώ και καιρό έχει εκφράσει ενδιαφέρον και η Ελλάδα- περιλαμβάνεται στο ισραηλινό οπλοστάσιο από το 2006 και η βάση του βρίσκεται στη βάση Τελ Νοφ, νότια του Τελ Αβίβ.

Με μήκος 14 μ. και άνοιγμα φτερών έως 26 μ. το ισραηλινό UCAV έχει σύμφωνα με την κατασκευάστρια Israel Aerospace Industries, μέγιστη διάρκεια πτήσης που ξεπερνά τις 30 ώρες και βεληνεκές που καλύπτει με άνεση στόχους στο έδαφος του Ιράν.

Καθώς εξελίσσονται διαρκώς, οι δυνατότητες των εν λόγω UCAV δεν δημοσιοποιούνται στο σύνολό τους, στο πλαίσιο της πολιτικής απορρήτου που επιβάλλεται από το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας.

Σύμφωνα πάντα με την πηγή που επικαλείται το Reuters, μεταξύ των πυρομαχικών που μπορεί να φέρει το Eitan, είναι και οι βόμβες βαρύτητας – μία επισήμανση από την οποία θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι στις συγκεκριμένες επιθέσεις ο στόχος ήταν μεγαλύτερος από ό,τι συνήθως.

Οι ίδιος αρνήθηκε να υπεισέλθει σε άλλες  λεπτομέρειες για τα πυρομαχικά, λέγοντας μόνο ότι έχουν σχεδιαστεί με τρόπο έτσι ώστε, όταν επιτίθεται το UCAV, «κανείς να μην το ακούσει και κανείς να μην το δει να έρχεται».

Τη Δευτέρα ο ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Αμίρ Σαΐντ Ιραβάνι, επικαλέστηκε ευρήματα τα οποία όπως είπε, κατέδειξαν ότι το Ισραήλ «ήταν υπεύθυνο για την επίθεση» στη στρατιωτική βάση του Ισφαχάν, τονίζοντας ότι το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα «να απαντήσει αποφασιστικά σε οποιεσδήποτε απειλές ή παράνομες ενέργειες».

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι ήταν πίσω από την επίθεση, για την οποία η Τεχεράνη δήλωσε ότι προκάλεσε μικρές ζημιές, αλλά όχι ανθρώπινες απώλειες, αν και αυτό δεν έχει επαληθευτεί.

Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο ιρανός πρεσβευτής κατηγόρησε ανοικτά το Ισραήλ για «απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον συγκροτήματος που ανήκει στο υπουργείο Αμυνας του Ιράν. Δεν διευκρίνισε ποιες αποδείξεις είχε η χώρα του για αυτό, ενώ προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη μπορεί να απαντήσει «όπου και όποτε κριθεί απαραίτητο».

Ο σκοπός της επίθεσης δεν είναι ξεκάθαρος, αν και οι αναφορές δείχνουν ότι συνδέεται με την παραγωγή πυραύλων.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους, πίσω από την επίθεση για την οποία το Ιράν είπε ότι  έγινε από τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το βράδυ του Σαββάτου περίπου στις 23:30, ήταν δίχως αμφιβολία το Ισραήλ. Το ένα καταστράφηκε από συστήματα αεράμυνας και τα άλλα δύο πιάστηκαν από «αμυντικές παγίδες», προκαλώντας μικρές ζημιές σε ένα κτίριο, χωρίς όμως να υπάρξουν απώλειες.

Εάν τελικα επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα σηματοδοτήσει την πρώτη γνωστή επίθεση σε εγκατάσταση του Ιράν υπό τη νέα κυβέρνηση  Νετανιάχου στο εβραϊκό κράτος.

Σε συνέντευξή του στο CNN την Τρίτη, ο ίδιος ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Ισραήλ «ανέλαβε δράση κατά της ανάπτυξης ορισμένων όπλων» στο Ιράν, χωρίς όμως ούτε να επιβεβαίωσει ούτε και να διαψεύσει ότι η εν λόγω «δράση» αφορούσε το Ισφαχάν.

«Ποτέ δεν μιλάω για συγκεκριμένες επιχειρήσεις… Κάθε φορά που συμβαίνει κάποια έκρηξη στη Μέση Ανατολή, κατηγορείται το Ισραήλ – μερικές φορές είμαστε εμείς, μερικές φορές δεν είμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...