439
Οι νομικοί σύμβουλοι του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, Γιάννης Ματζουράνης (Δ), Θεόδωρος Μαντάς (Α) και Βαγγέλης Γεωργακόπουλος (Κ) προσέρχονται στην έναρξη του ειδικού δικαστηρίου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Χωρίς Παππά – Καλογρίτσα ξεκίνησε το Ειδικό Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2022, 16:36
Οι νομικοί σύμβουλοι του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, Γιάννης Ματζουράνης (Δ), Θεόδωρος Μαντάς (Α) και Βαγγέλης Γεωργακόπουλος (Κ) προσέρχονται στην έναρξη του ειδικού δικαστηρίου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Χωρίς Παππά – Καλογρίτσα ξεκίνησε το Ειδικό Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2022, 16:36

Δίχως την παρουσία των δυο κατηγορουμένων, του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ξεκίνησε την Παρασκευή η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016

Πριν την έναρξη της διαδικασίας, ο κ. Παππάς κατήγγειλε ότι η δίωξή του είναι πολιτική μέσω σε έγγραφη δήλωσης του: «Με τη δίκη που αρχίζει σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει βάναυσα, με πρωτοβουλία και ευθύνη του, τη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα. Ο βασικός υπεύθυνος του θεσμικού ξεπεσμού της πατρίδας μας εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη. Σεβόμενος σε κάθε περίπτωση την ανεξαρτησία της, δεν θα συμβάλω σε αυτή την εργαλειοποίηση. Η δίωξη μου είναι πολιτική. Η στάση μου συνεπώς δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Ως υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, συνέβαλα ώστε να μπει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, να εφαρμοστεί το Σύνταγμα, και μπει τέρμα στην ασυδοσία και για πρώτη φορά να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Αυτή την αλήθεια, καμία δίωξη δεν μπορεί να την κρύψει».

Ακόμη, ο συνήγορος του πρώην υπουργού Επικρατείας, Γιάννης Μαντζουράνης, σε δήλωσή του ανέφερε: «Η δημόσια διαδικασία στο ακροατήριο του ειδικού Δικαστηρίου θα αποδομήσει και αποσαθρώσει δημόσια την πολιτική μεθόδευση της ποινικής δίωξης του Νίκου Παππά και μάλιστα για ένα πλημμέλημα αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου».

Από την πλευρά του κ. Παππά προτάθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης η Ολγα Γεροβασίλη και ο Τρύφων Αλεξιάδης. Η πλευρά Καλογρίτσα επιφυλάχθηκε να προτείνει μάρτυρες σε επόμενη συνεδρίαση.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας από την πλευρά του κ. Καλογρίτσα –ο οποίος αναμένεται ότι θα παραβρεθεί στις επόμενες δικασίμους–, ο συνήγορος υπεράσπισής του, Αγγελος Καραχάλιος, ζήτησε να μην ξεκινήσει την ίδια ημέρα η εξέταση μαρτύρων, καθώς ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης, Ανδρέας Λοβέρδος, απουσιάζει στο εξωτερικό εκπροσωπώντας τη Βουλή και θα επιθυμούσε να είναι παρών στην επόμενη συνεδρίαση ώστε να υποβάλει ερωτήσεις.

Τελικά το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022, καθώς ένας εκ των συνηγόρων του επιχειρηματία είχε κώλυμα, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο κ. Παππάς παραπέμφθηκε σε δίκη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα) αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών με αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών.

Μαζί με τον κ. Παππά παραπέμφθηκε και ο κ. Καλογρίτσας, για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) του πρώην υπουργού Επικρατείας.

Τον Φεβρουάριο του 2022, κατά τη διάρκεια της απολογίας του στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να υποστήριξε ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν προϊόν προσυνεννόησης με τον κ. Παππά ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...