279
Ο Γιώργος Χουλιαράκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου | Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μηνύματα Χουλιαράκη προς Μαξίμου: Τα μνημόνια, το Grexit και ο νέος κίνδυνος εκτροχιασμού

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2018, 08:59
Ο Γιώργος Χουλιαράκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου
|Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μηνύματα Χουλιαράκη προς Μαξίμου: Τα μνημόνια, το Grexit και ο νέος κίνδυνος εκτροχιασμού

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2018, 08:59

Την θέση ότι η κρίση δεν οφείλεται στα μνημόνια και ότι χωρίς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής η χρεοκοπία και το Grexit θα  ήταν αναπόφευκτα υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Είναι μια θέση που αποκλίνει σημαντικά από αυτήν που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αλλά και μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015.

Στη διάρκεια της παρουσίασης βιβλίου για την ελληνική κρίση, ο κ. Χουλιαράκης είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν φταίνε τα προγράμματα και οι Θεσμοί για την κρίση, χωρίς αυτά η έξοδος από το ευρώ θα ήταν βέβαιη».

Επισήμανε ακόμη ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και «υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες» καθώς «το ρίσκο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό».

Αφού υπενθύμισε ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά όπως και ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλεπάλληλες αναμετρήσεις, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού της οικονομίας αν επικρατήσουν νοοτροπίες του παρελθόντος.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις» επισήμανε και σημείωσε ότι «επειδή βγαίνουμε από το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο κ. Χουλιαράκης περιέγραψε τέσσερις άξονες με πρώτο την διατήρηση ενός θετικού οικονομικού κλίματος και δεύτερο, την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Τρίτος άξονας είναι η παραμετροποίηση των παρεμβάσεων για το χρέος με την επισήμανση ότι πρέπει να περιμένουμε τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέταρτος άξονας, θα είναι η πορεία μετά το πρόγραμμα. Όπως εξήγησε, θα υπάρξει ένας μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και της εποπτείας σε Πορτογαλία και Κύπρο όταν βγήκαν από τα μνημόνια. Αφησε πάντως να εννοηθεί ότι στην ελληνική περίπτωση η εποπτεία θα είναι πιο στενή γιατί, αντίθετα από την άλλες δύο χώρες, η Ελλάδα έχει πρόβλημα με το χρέος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...