298
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Χατζηδάκης: Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τα μέσα του 2021

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2020, 15:24
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Χατζηδάκης: Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τα μέσα του 2021

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2020, 15:24

Από την 1η Ιουλίου 2021 όλα τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από την παραλία του Σχινιά, εγκαινιάζοντας, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη την εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης».

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, το μέτρο θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, ενώ θα δοθεί χρόνος στην αγορά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Παράλληλα, προανήγγειλε και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την ενίσχυση της ανακύκλωσης των πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης, με την αντίστοιχη θέσπιση ανταποδοτικού τέλους λίγων λεπτών του ευρώ σε αυτές τις φιάλες.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της ακτής από εθελοντές, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι μέσα στον Ιούνιο, η Ελλάδα θα ενσωματώσει τη σχετική κοινοτική Οδηγία σε νομοσχέδιο, σύμφωνα και με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού. «Πιστεύουμε βαθιά σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς πρόκειται για μία πράσινη, φιλοπεριβαλλοντική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ.

«Κάθε μέρα στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ένα εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας, ότι η συντριπτική πλειονότητα των σκουπιδιών στη θάλασσα -έως και το 85%- είναι πλαστικά, ενώ το 50% αυτών είναι πλαστικά μίας χρήσης. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, γι’ αυτό προχωράμε μπροστά, γι’ αυτό παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία την οποία έχει αγκαλιάσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να το κάνουμε μαζί με τους πολίτες», τόνισε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, «δίνουμε στην αγορά τη δυνατότητα να “ξεστοκάρει” και προχωρούμε μπροστά με μία πολιτική, την οποία πιστεύει και ο Πρωθυπουργός πάρα πολύ».

«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι λόγια, είναι έργα και προχωρούμε κάθε μέρα μπροστά: Απολιγνιτοποίηση, ηλεκτροκίνηση, εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης», δήλωσε ο ΥΠΕΝ.

Τα εννέα πλαστικά μιας χρήσης

Δοχεία τροφίμων από φελιζόλ

Δοχεία ποτών από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους

Κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους

Μπατονέτες

Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια)

Πιάτα

Καλαμάκια

Αναδευτήρες ποτών

Ράβδοι που στηρίζουν