1079
Ο Ιχόρ Τερέχοφ, δήμαρχος του Χαρκόβου, δίνει συνέντευξη στο Reuters | REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Χάρκοβο καλεί Κογκρέσο: Αν δεν μας βοηθήσετε, θα γίνουμε το δεύτερο Χαλέπι

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2024, 10:31
Ο Ιχόρ Τερέχοφ, δήμαρχος του Χαρκόβου, δίνει συνέντευξη στο Reuters
|REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Χάρκοβο καλεί Κογκρέσο: Αν δεν μας βοηθήσετε, θα γίνουμε το δεύτερο Χαλέπι

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2024, 10:31

Το Χάρκοβο κινδυνεύει να γίνει «ένα δεύτερο Χαλέπι» εκτός και αν το Κογκρέσο εγκρίνει άμεσα το νομοσχέδιο για την αποστολή βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία. Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, τονίζοντας ότι χάρη στην αμερικανική βοήθεια η Ουκρανία θα μπορέσει να αποκτήσει την αεράμυνα που χρειάζεται για την αποτροπή ρωσικών επιθέσεων μεγάλης εμβέλειας.

Μιλώντας στον Guardian, ο Ιχόρ Τερέχοφ είπε ότι η Ρωσία πλέον βομβαρδίζει τις ενεργειακές υποδομές της πόλης, τρομοκρατώντας τους 1,3 εκατομμύρια κατοίκους της, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συνεχείς και πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Ο δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας είπε ότι το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, και το οποίο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα, είναι «κρίσιμης σημασίας για εμάς» και προέτρεψε τη Δύση να επικεντρωθεί εκ νέου στον πόλεμο στη χώρα του, που ήδη διαρκεί περισσότερα από δύο χρόνια.

«Χρειαζόμαστε αυτή την υποστήριξη για να αποτρέψουμε το Χάρκοβο από το να γίνει ένα δεύτερο Χαλέπι» είπε ο Τερέχοφ, αναφερόμενος στη συριακή πόλη που ισοπεδώθηκε από τις ρωσικές και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στο αποκορύφωμα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, πριν από μια δεκαετία.

Ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός που καταστράφηκε από τους Ρώσους την περασμένη εβδομάδα στο Χάρκοβο (REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy)

Στις 22 Μαρτίου οι Ρώσοι εξαπέλυσαν μία από τις σφοδρότερες επιθέσεις τους εναντίον της πόλης, καταστρέφοντας έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο ανατολικό άκρο του Χαρκόβου, καθώς και όλους τους υποσταθμούς του και ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, 45 χλμ, νοτιοανατολικά της πόλης.

Η ηλεκτροδότηση στην πόλη, περίπου 45 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, διακόπηκε μετά από άλλη βομβιστική επιδρομή αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σταματήσει για λίγο η λειτουργία του μετρό. Οι κάτοικοι είπαν στον Guardian ότι συνήθως υπήρχε ρεύμα για λίγες ώρες την ημέρα στο κέντρο της πόλης, αν και στα περίχωρα η κατάσταση ήταν καλύτερη.

Τα παιδιά στο Χάρκοβο πηγαίνουν σε υπόγεια σχολεία ή μένουν στο σπίτι κάνοντας τηλεκπαίδευση.

Πυκνοί καπνοί υψώνονται πάνω από ερείπια σπιτιών σε χωριό έξω από το Χάρκοβο, μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στις 10 Απριλίου (Head of Kharkiv Regional-Military Administration Oleh Syniehubov via Telegram/Handout via REUTERS)

Η παροχή νερού παραμένει ανοιχτή, αλλά ο Τερέχοφ είπε πως υπάρχουν ανησυχίες ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να βάλει στόχο τη διανομή φυσικού αερίου, μετά την επίθεση σε εγκαταστάσεις αποθήκευσής του στη δυτική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Νέα έκκληση Ζελένσκι

Το Κίεβο ζητά από τους συμμάχους να δωρίσουν στους Ουκρανούς επειγόντως συστήματα αεράμυνας Patriot.

Μετά τη συντονισμένη αντίδραση του Ισραήλ και της Δύσης απέναντι στην επίθεση του Ιράν, το Σάββατο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η αμυντική δράση των συμμάχων «κατέδειξε πόσο πραγματικά αποτελεσματική μπορεί να είναι η ενότητα στην άμυνα κατά της τρομοκρατίας όταν βασίζεται σε επαρκή πολιτική βούληση».

Τα ιρανικά drone Shahed, που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία, «ακούγονται πανομοιότυπα με αυτά στη Μέση Ανατολή» σημείωσε. «Ο αντίκτυπος των βαλλιστικών πυραύλων, εάν δεν αναχαιτιστούν, είναι ο ίδιος παντού».

Ο ουκρανός πρόεδρος κατέληξε: «Οι ευρωπαϊκοί ουρανοί θα μπορούσαν να είχαν λάβει το ίδιο επίπεδο προστασίας εδώ και πολύ καιρό, αν η Ουκρανία είχε λάβει παρόμοια (με το Ισραήλ) πλήρη υποστήριξη από τους εταίρους της στην αναχαίτιση drones και πυραύλων».

Οι ρωσικοί πύραυλοι σκοτώνουν αμάχους

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο όταν δυο πύραυλοι έπεσαν κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο στον περιφερειακό δρόμο βόρεια της πόλης λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 6ης Απριλίου, αφήνοντας πίσω κρατήρες βάθους τεσσάρων μέτρων και στρατιωτικά συντρίμμια κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Η 72χρονη Νίνα Μιχαΐλιβνα είπε στον Guardian ότι το ωστικό κύμα από το χτύπημα «σήκωσε το κρεβάτι της στον αέρα» και ακολούθησαν περίπου 90 λεπτά δευτερογενών εκρήξεων, οι πιο έντονες που είχε βιώσει κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Προβλέπουμε άλλα δύο χρόνια πολέμου

Παρά τους συχνούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, που αυξήθηκαν γύρω στο τέλος του έτους, λίγοι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το Χάρκοβο, το οποίο παραμένει μια ζωντανή μητρόπολη με πολυσύχναστα εστιατόρια και καφετέριες και ορισμένες επιχειρήσεις που ευδοκιμούν παρά την απειλή.

Ο Ολέξιι Γιεβσιούκοφ, 39 ετών, και η σύντροφός του, Βικτόρια Βαρενίκοβα, 30 ετών, διευθύνουν το εργοστάσιο ρούχων Avex, που βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, και έχουν εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες αξίας 20.000 δολαρίων στη στέγη του λόγω του πολέμου. Οι προσθήκες παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τις ραπτομηχανές για τους 10 υπαλλήλους που εργάζονται σε παρακείμενο κτίριο.

«Περιμέναμε ότι μπορεί να υπάρξουν διακοπές ρεύματος από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές αυτόν τον χειμώνα», είπε ο Γιεβσιούκοφ. «Ψάξαμε λύσεις και αποφασίσαμε ότι μια γεννήτρια ντίζελ δεν ήταν κατάλληλη, ήταν ακριβή και όχι πολύ φιλική προς το περιβάλλον, έτσι παραγγείλαμε τα ηλιακά πάνελ πέρυσι».

Μια συσκευή αποθηκεύει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για χρήση δύο ημερών, εάν τα πάνελ δεν μπορούν να την παράγουν, και μια γεωθερμική αντλία διατηρεί το κτίριο ζεστό, αποφεύγοντας την ανάγκη για αέριο. Ως εκ τούτου, το εργοστάσιο είναι αυτάρκες, κάτι που θεωρούν απαραίτητο, καθώς οι ιδιοκτήτες προβλέπουν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια πολέμου.

Η εταιρεία τους κατασκευάζει γυναικεία μαγιό και ρούχα γυμναστικής για επώνυμες μάρκες στην Ουκρανία και, όπως λέει το ζευγάρι, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί, παρ’ όλο που τα προϊόντα αυτά μπορεί να θεωρούνται πολυτέλεια κατά τη διάρκεια του πολέμου. Με την ανακαίνιση του εργοστασίου να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ο Γιεβσιούκοφ είπε ότι σχεδίαζαν να διπλασιάσουν το εργατικό δυναμικό τους.

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου η Βαρενίκοβα ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος. Ο γιος τους, Μαξ, είναι πλέον ενός έτους και η μητέρα του εκφράζει την ελπίδα ότι ο πόλεμος θα έχει τελειώσει μέχρι να έρθει η ώρα να πάει στο σχολείο. «Θέλω να πάει σε ένα κανονικό σχολείο, όχι σε υπόγειο σχολείο, ούτε σε σχολείο στο μετρό, ούτε σε διαδικτυακό σχολείο».

Το πρώτο υπόγειο σχολείο ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί στο Χάρκοβο (REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy)

Μία από τις εργαζόμενες στην εταιρεία τους, η Λιούμποφ, είπε στον Guardian ότι σχεδίαζε να αφήσει το σπίτι της στο Χάρκοβο και να μετακομίσει στην κεντρική Ουκρανία για τουλάχιστον έναν μήνα, ώστε να προσφέρει ένα πιο ήρεμο περιβάλλον στις δύο κόρες της, οι οποίες συνεχίζουν να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως.

Η ίδια είπε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν γίνει «πολύ συχνότεροι». Η σφοδρή επίθεση στις 22 Μαρτίου ήταν «πολύ, πολύ τρομακτική και δυνατή» και «οι επιθέσεις μπορούσαν να γίνουν τη μέρα ή τη νύχτα, σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης».

Λόγω του πολέμου «έπρεπε να συνηθίσουμε τα πάντα, μακάρι να μην είχε χρειαστεί. Εχουμε power banks, έχουμε αποθηκευμένα τρόφιμα, αλλά θέλουμε αυτό να τελειώσει σύντομα. Θέλουμε απλώς να ζήσουμε» είπε η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...