714
| REUTERS/Dylan Martinez

Ενας αστέρας αξίας 4,7 δισ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2016, 11:02

Ενας αστέρας αξίας 4,7 δισ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2016, 11:02

Δεν είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος σταρ του Χόλιγουντ, άλλωστε τα χρόνια έχουν περάσει. Είναι όμως και πάλι ο πιο εμπορικός, ο ηθοποιός με τις μεγαλύτερες εισπράξεις. Χάρη στην παρουσία του στο τελευταίο «Star Wars» που σπάει τα ταμεία, ο Χάρισον Φορντ στο σύνολο της καριέρας του έχει κόψει με τις ταινίες του – και μόνο στις ΗΠΑ -εισιτήρια αξίας 4,7 δισ. δολαρίων!

Σύμφωνα με το Box Office Mojo, ο 73χρονος ηθοποιός εκθρόνισε από την κορυφή του αμερικανικού box office όλων των εποχών, τον Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, ο οποίος χάρη στην παρουσία του στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel («Captain America», «Iron Man» κλπ.) αλλά και στην προηγούμενη τριλογία των «Star Wars» είχε δει τη συγκομιδή του να αγγίζει τα 4,63 δισ. δολάρια. Επόμενοι στη λίστα των πιο εμπορικών πρωταγωνιστών είναι ο Τομ Χανκς με 4,334 δισ. δολάρια και ο Μόργκαν Φρίμαν με 4,316 δισ. δολάρια.

Πρόκειται προφανώς για μια ιδιαίτερη κατάταξη, καθώς ακόμα και ηθοποιοί που δεν είναι αυτό που η βιομηχανία του θεάματος θεωρεί «πρώτα ονόματα», φιγουράρουν ψηλά επειδή έχουν την τύχη να συμμετάσχουν σε πολύ εμπορικές κινηματογραφικές σειρές (παράδειγμα ο Μάικλ Κέιν που έχει πολλά χρόνια να παρουσιαστεί ως βασικός πρωταγωνιστής είναι ένατος με εισπράξεις 3,2 δισ. δολαρίων, χάρη στην εμφάνισή του στις ταινίες του Σκοτεινού Ιππότη, πλάι στον Κρίστιαν Μπέιλ). Είναι μια λίστα που επιβραβεύει τη διάρκεια της καριέρας αλλά και την εμπορικότητα των ταινιών στις οποίες ο κάθε ηθοποιός επέλεξε να παίξει, ή έτυχε να παίξει.

Και ο Χάρισον Φορντ είχε και τα δύο: Και διάρκεια, εδώ και 40 χρόνια, και πολύ εμπορικές επιλογές. Στα ψηλά της σταδιοδρομίας του Φορντ ξεχωρίζουν για παράδειγμα οι ρόλοι του στις ταινίες «Star Wars» αλλά και σε αυτές της σειράς περιπετειών του Ιντιάνα Τζόουνς. Ομοίως στο «The Fugitive» («Ο Φυγάς») και «Air Force One». Το 1995 ήταν υποψήφιος για Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Witness» («Μάρτυρας Εγκλήματος») και τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.

Ο «Πόλεμος των Αστρων» υπήρξε σταθμός στην καριέρα του. Ηταν το 1975 όταν ο Τζορτζ Λούκας προσέλαβε τον νεαρό Φορντ για να διαβάσει τους ρόλους με τους ηθοποιούς που έκαναν δοκιμαστικό για το «Star Wars» του 1977. Τελικά ο Λούκας πείστηκε για την ερμηνεία του Φορντ και του έδωσε τον ρόλο του Χαν Σόλο. Η ταινία έγινε μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες και ο Φορντ επανέλαβε τον ρόλο του στις συνέχειες της ταινίας «The Empire Strikes Back», 1980 («Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται») και «Return of the Jedi», 1983 («Η επιστροφή των Τζεντάι»).

Ο «Πόλεμος των Αστρων» μ’ ένα τρόπο υπήρξε σταθμός στην καριέρα του. Ηταν το 1975 όταν ο Τζορτζ Λούκας προσέλαβε τον Χάρισον Φορντ για να διαβάσει τους ρόλους με τους ηθοποιούς που έκαναν δοκιμαστικό για το «Star Wars» του 1977

Το 1981 ο Φορντ πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού», ταινία στην οποία ο Τζορτζ Λούκας συνεργάστηκε με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο Φορντ επανέλαβε το ρόλο το 1984 για την ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού» και στη συνέχεια το 1989 για την ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία σταυροφορία».

Τη δεκαετία του 1990 ο Φορντ υποδύθηκε τον Τζακ Ράιαν στις ταινίες «Παιχνίδια Ολέθρου» (1992) και «Αμεσος Κίνδυνος» (1994). Ακολούθησε «Ο Φυγάς» (1993), «Ο Τρομοκράτης» (1997) με τον Μπραντ Πιτ και «Air Force One» (1997). Υπήρξε όμως και μια περίοδος με ταινίες που απέσπασαν πολύ κακές κριτικές ενώ και η πορεία τους στο box office ήταν άκρως απογοητευτική, όπως «Εξι μέρες, επτά νύχτες» (1998), «Παιχνίδια της τύχης» (1999),  «Οι μπάτσοι του Χόλυγουντ» (2003) και «Κωδικός προστασίας» (2006). Εξαίρεση αποτέλεσε το «Ενοχο μυστικό» το 2000 με τη Μισέλ Φάιφερ και με 300 εκατομμύρια εισπράξεις παγκοσμίως.

Η λίστα Box Office Mojo εμφανίζει και ορισμένους όχι και τόσο διάσημους ηθοποιούς που όμως τυχαίνει να παίρνουν μέρος σε εμπορικά φιλμ, όπως ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ στην 14η θέση.

Πρώτη από τις γυναίκες είναι η Κάμερον Ντίαζ στην 15η θέση με 3,031 δισ. δολάρια. Είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό του Χόλιγουντ: Μια γυναίκα δεν μπορεί να έχει διάρκεια στην καριέρα της – τουλάχιστον σε εμπορικούς όρους – καθώς οι καλοί ρόλοι μετά τα 45 σπανίζουν. Ετσι στην πρώτη 25αδα της λίστας εντοπίζει κανείς μόλις τρεις γυναίκες ηθοποιούς: Την Ντίαζ, την Κέιτ Μπλάνσετ (24η, χάρη κυρίως στον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και την Ελενα Μπόναμ Κάρτερ (λόγω του Χάρι Πότερ).

Από την άλλη το κατά πόσο ο Χάρισον Φορντ μπορεί να διατηρήσει τη θέση του στην κορυφή, εξαρτάται από το αν η κινηματογραφική σειρά των ταινιών «Indiana Jones» θα δώσει μια νέα ευκαιρία στον εαυτό της όπως άλλωστε φημολογείται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...