655
Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό –τώρα εμφανίζεται απολογούμενος για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στην Εύβοια | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Χαρδαλιάς: Ευθύνες στην… ΕΜΥ για την καταστροφή στην Εύβοια

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 07:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/08/2020, 09:00
Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό –τώρα εμφανίζεται απολογούμενος για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στην Εύβοια
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Χαρδαλιάς: Ευθύνες στην… ΕΜΥ για την καταστροφή στην Εύβοια

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 07:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/08/2020, 09:00

Καθώς η Εύβοια έφτασε να θρηνεί οκτώ νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές από τη θεομηνία που έπληξε το κέντρο του νησιού τη νύχτα του Σαββάτου, η Πολιτική Προστασία και ο ίδιος ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκαν υπόλογοι.

Σε όρους πολιτικής επικοινωνίας, μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής. Τόσο για την πρόδηλη αποτυχία (οκτώ νεκροί είναι οκτώ νεκροί) όσο και για τις δηλώσεις που έκανε. Πρώτον, για τον λόγο που δεν εφαρμόστηκε το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση 112 (εδώ) όσο και για το ότι τελικά έφταιγε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία!

«Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό των ανθρώπων από τη θεομηνία στην Εύβοια και ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην πρώτη γραμμή της καταστροφής.

Βέβαια, η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει από την Πέμπτη για την κακοκαιρία που ονομάστηκε «Θάλεια» (εδώ), αλλά δεν είναι σαφές ότι υπήρξε πρόβλεψη για τέτοια πρωτοφανή ένταση βροχόπτωσης. Η Εύβοια φαίνεται ότι πλήρωσε όχι μόνο την κακοκαιρία, αλλά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων δύο ετών –και την προφανή απουσία αντιπλημμυρικών έργων, για τα οποία οι ευθύνες δεν είναι στους μετεωρολόγους αλλά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον μηχανισμό από το Σάββατο, ενώ αναφέρθηκε και στο 112, για το οποίο υπογράμμισε ότι η χρησιμοποίησή του γίνεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

«Θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο», είπε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Χαρδαλιά αναφέρει: «Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Οφείλω, όμως, να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες δίνοντας μια δύσκολη μάχη σε δύσκολες συνθήκες και απεγκλώβισαν πριν από λίγο ακόμη έναν συμπολίτη μας.

Η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή από χθες. Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά. Ο μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή και αξιοποιήθηκαν τα συμβατικά επιχειρησιακά μέσα. Απεγκλωβίστηκαν 97 συμπολίτες μας. Πραγματοποιήθηκαν 28 εναέριες διασώσεις από το Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος και 15 εναέριες διασώσεις από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ενώ 54 απεγκλωβισμοί έγιναν με επίγεια μέσα και σωστικές λέμβους».

Για το 112

«Η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής.

Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από τη μη χρήση του.

Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα.

Την ώρα της μάχης παλεύουμε, δίνουμε τη μάχη με τα προβλήματα και τον χρόνο. Και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...