338
Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας με το υπουργείο Υγείας. Τι θα αποφασιστεί σήμερα; | Γτπ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το «μοντέλο Πόρου» στο τραπέζι ως… πασπαρτού

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 00:34
Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας με το υπουργείο Υγείας. Τι θα αποφασιστεί σήμερα;
|Γτπ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το «μοντέλο Πόρου» στο τραπέζι ως… πασπαρτού

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 00:34

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τα κρούσματα να εκτοξεύονται, πολλοί αναρωτιούνται, αν είμαστε κοντά σε ένα πιο γενικευμένο μέτρο, όπως η θέση ωραρίου στα καταστήματα εστίασης ως τις 23:00. Κυβερνητικά στελέχη με γνώση των συζητήσεων, πάντως, εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή δεν προκρίνονται οι οριζόντιες λύσεις.

Τουναντίον, το πασπαρτού στην κυβερνητική φαρέτρα είναι το «μοντέλο Πόρου»: ωράριο ως τις 23:00 για τα καταστήματα εστίασης, τέλος σε λιτανείες και εμποροπανηγύρεις κ.ο.κ. Αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμόστηκε χθες, με απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και κατόπιν της πρότασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και για τον Αμπελώνα της Λάρισας. Και ίσως υπάρχει και συνέχεια.

Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. Το εμπορικό κομμάτι της ΔΕΘ είναι υπό ακύρωση, ενώ εξετάζονται εναλλακτικές για το πολιτικό κομμάτι, το οποίο επίσης θα διεξαχθεί, αν διεξαχθεί, με εντελώς διαφορετικούς όρους και χωρίς την παρουσία ούτε καν εκατοντάδων προσκεκλημένων. Το γεγονός, όμως, ότι στη Θεσσαλονίκη εμφανίζονται στην ημερήσια καταγραφή δεκάδες κρούσματα, από 30 ως 50, δηλοί ότι στη συμπρωτεύουσα υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα και ευρεία διασπορά. Υπό αυτό το πρίσμα και ειδικά για τα καταστήματα εστίασης, το ανώτατο ωράριο είναι πάνω στο τραπέζι.

Πέραν της Θεσσαλονίκης, βεβαίως, προβληματισμός υπάρχει και για τη Χαλκιδική, όχι τόσο για τα 50 κρούσματα σε εργοστάσιο που λειτούργησε ως εστία υπερμετάδοσης, αλλά κυρίως για την κατάσταση στα μαγαζιά στις γνωστές παραλίες της περιοχής, όπου παρατηρούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα σκηνές που δεν προσήκουν στην περίοδο που διανύουμε. Και μπορεί η απαγόρευση των όρθιων στα μπαρ και τα εστιατόρια να πήρε παράταση ως τις 31/8, σε κάθε περίπτωση, όμως, και εκεί τα τοπικά μέτρα περιορισμού είναι πάνω στο τραπέζι.

Όσο για τα οριζόντια μέτρα, για όλη την επικράτεια, αυτή τη στιγμή δεν προκρίνονται για μια σειρά από λόγους που έχουν συζητηθεί σε κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός για την αύξηση των αριθμών, τόσο στα κρούσματα όσο και στις διασωληνώσεις, οι οποίες μέσα σε λίγες μέρες σχεδόν διπλασιάστηκαν. Προκρίνονται, όμως, μέτρα τοπικού χαρακτήρα, εκεί όπου προκύπτει άμεση αναγκαιότητα, με βάση την επιδημιολογική εικόνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...