539
Ο Εμμανουήλ Καραλής σε μια προσπάθειά του στον τελικό της Γλασκώβης | REUTERS/Fabrizio Bensch

Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Εμμανουήλ Καραλής!

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2024, 22:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/03/2024, 23:55
Ο Εμμανουήλ Καραλής σε μια προσπάθειά του στον τελικό της Γλασκώβης
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Εμμανουήλ Καραλής!

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2024, 22:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/03/2024, 23:55

Ενα ακόμα μετάλλιο –μετά το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος– κατέκτησε η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου: ο Εμμανουήλ Καραλής, περνώντας τα 5,85 μ.  –ύψος που ο μέγας Ντουπλάντις χρειάστηκε τρεις προσπάθειες για να περάσει– μπήκε με άλλους δύο στη μάχη των μεταλλίων στον τελικό του άλματος επί κοντώ, το βράδυ της Κυριακής στη Γλασκώβη.

Ο έλληνας πρωταθλητής ξεκίνησε αγχωμένος τον μεγάλο τελικό στο άλμα επί κοντώ: απέτυχε στην πρώτη του προσπάθεια στα 5,50 μ., και αφού άφησε το ύψος, χρειάστηκε δύο ακόμη άλματα για να περάσει τα 5,65 μ. και μετά άλλες δύο προσπάθειες για το 5,75 μ. Ομως μετά «ξεκλείδωσε» και με την πρώτη προσπάθεια, με ένα καταπληκτικό άλμα στα 5,85 μ., εξασφάλισε το μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, μένοντας μόνος με τον καταπληκτικό Αμερικανό Σαμ Κέντρικς (που πέρασε τα 5,90 μ.) και τον παγκόσμιο ρέκορντμαν Αρμάντ Μόντο Ντουπλάντις, να παλεύουν για το χρυσό.

Με τη μάχη στα μεγάλα ύψη, ο Ντουπλάντις πέρασε τα 5,95 μ. και αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση. Ο Καραλής πάλεψε σε αυτό το ύψος –εννέα εκατοστά πάνω από το προσωπικό ρεκόρ του– αλλά δεν τα κατάφερε και έμεινε με το χάλκινο μετάλλιο, με τον Κέντρικς να παίρνει το ασημένιο.

Τελικά ο Ντουπλάντις, πέρασε, για 76η φορά στην καριέρα του, τα έξι μέτρα και τελείωσε τον αγώνα στα 6,05 μ. (δοκίμασε για παγκόσμιο ρεκόρ στα 6,24 μ., αλλά δεν τα κατάφερε).

«Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα, εγώ ήρθα ως επιλαχών, δεν είχα βλέψεις, ήθελα απλώς να κάνω ρεκόρ σεζόν. Αλλά όποτε φοράω τη φανέλα της Εθνικής πάω καλά. Ολα πήγαν καλά», είπε ο Εμμανουήλ Καραλής, λίγο πριν την απονομή των μεταλλίων και εμφανώς ενθουσιασμένος για την κατάκτηση του χάλκινου.

Μάλιστα ήταν αφοπλιστικός όταν ρωτήθηκε για τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα 5,50 μ., ενώ είπε ότι μόνο η μητέρα του πίστευε σε αυτόν.

Ο διάλογος με τον δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης χαρακτηριστικός:

«Δεν έχω λόγια. Δεν πίστευα και εγώ στον εαυτό μου ερχόμενος εδώ. Μόνο η μητέρα μου πίστευε, οπότε της αφιερώνω το μετάλλιο. Οπότε όταν μια μητέρα πιστεύει στο γιο της είναι μεγάλη υπόθεση».

Τι δική της φωνή ακούσαμε σε κάποια στιγμή;

«Ναι, το πρώτο μετάλλιο σε παγκόσμια διοργάνωση είναι πολύ σημαντικό. Οπότε με στήριζε με κάθε τι».

Τι συνέβη σήμερα;

«Σήμερα είχα δυσκολίες τεχνικές με τους αγώνες και τη συνέπεια που έχω, μπορέσαμε να καταφέρουμε να ανεβούμε ψυχολογικά. Οταν είμαι χαρούμενος και χαίρομαι το αγώνισμα μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

»Το επί κοντώ είναι τεχνικό αγώνισμα, έχω γίνει πιο γρήγορος οπότε αλλάζουν τα πράγματα. Αυτά τα δύο χρόνια που συνεργάζομαι με τον Χάρη, τον προπονητή μου, έχουμε κάνει πολλές αλλαγές και ελπίζω να συνεχίσουμε ήρεμα».

Τι έγινε όταν είχες τις δύο άκυρες στην αρχή του αγώνα;

«Χέσ@@κα πάνω μου η αλήθεια είναι. Πρέπει να πάρεις πιο σκληρά κοντάρια και κατάφερα να πηδήξω με την τρίτη το άλμα».

Σε κάθε περίπτωση, με την εμφάνιση του Μανόλο στη Γλασκώβη, ο 24χρονος έλληνας πρωταθλητής έβαλε πλώρη για κάτι μεγάλο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι σε λίγους μήνες.

Τον Εμμανουήλ Καραλή συνεχάρη με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), o Πρωθυπουργός. «Είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι!», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον χάλκινο παγκόσμιο πρωταθλητή συνεχάρη και ο Γιώργος Μαυρωτάς, γενικός γραμματέας Αθλητισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...