923
Ο Κλοπ αποκαμωμένος μετά το τέλος του αγώνα με την Τσέλσι που πρόσθεσε ακόμη ένα τρόπαιο στη συλλογή του γερμανού τεχνικού | Action Images via Reuters/Paul Childs

Γιούργκεν Κλοπ, μήπως να το σκεφτόσουν ξανά;

Sportscaster Sportscaster 26 Φεβρουαρίου 2024, 14:57
Ο Κλοπ αποκαμωμένος μετά το τέλος του αγώνα με την Τσέλσι που πρόσθεσε ακόμη ένα τρόπαιο στη συλλογή του γερμανού τεχνικού
|Action Images via Reuters/Paul Childs

Γιούργκεν Κλοπ, μήπως να το σκεφτόσουν ξανά;

Sportscaster Sportscaster 26 Φεβρουαρίου 2024, 14:57

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ έπεσαν χθες στα κρεβάτια τους ευτυχισμένοι. Τους έβαλε για ύπνο ο αγαπημένος τους σύλλογος με μια φωτογραφία που «ανέβασε» στον λογαριασμό του στο X/Twitter, η οποία έδειχνε τον Γιούργκεν Κλοπ να κοιμάται αγκαλιά με το τρόπαιο του Carabao Cup (Λιγκ Καπ) στην πτήση της επιστροφής της ομάδας από το Λονδίνο στο Λίβερπουλ. «Καληνύχτα, Reds», έγραφε η ανάρτηση.

Ο όγδοος τίτλος που κατέκτησαν οι «Κόκκινοι» στα χρόνια του Κλοπ, δεν ήταν ο σπουδαιότερος. Δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον του Τσάμπιονς Λιγκ (2019), ή της Πρέμιερ Λιγκ (2020). Ούτε με το Κύπελλο Αγγλίας (2022). Αλλά ήταν ο πιο περήφανος απ’ όλους. «Το πιο ξεχωριστό τρόπαιο που έχω κερδίσει στην 23χρονη καριέρα μου ως προπονητής», τόνισε ο Γερμανός αμέσως μετά τη λήξη του τελικού στο «Γουέμπλεϊ».

Ηταν ένας θρίαμβος που σφυρηλατήθηκε στο Κέρκμπι, εκεί όπου εδρεύει η ποδοσφαιρική ακαδημία του συλλόγου. Η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε τον αγώνα με μόλις δυο τρεις «βασικούς» στη σύνθεσή της – όλοι οι υπόλοιποι ήταν πιτσιρικάδες, που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες δεν είχαν, καν, φανταστεί ότι σε αυτό το στάδιο της καριέρας τους θα συμμετείχαν σε έναν τελικό.

Τσιμίκας και Βαν Ντάικ «τρελαμένοι» μετά το γκολ του δεύτερου από την ασίστ του έλληνα αμυντικού

Ο Μπόμπι Κλαρκ, γιος του παλιού χαφ της Νιούκαστλ, Λι, είναι 19 ετών. Πριν μπει ως αλλαγή, στη θέση του 20χρονου Κόνορ Μπράντλεϊ, είχε αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα για μόλις 48 λεπτά. Ο Τζέιμς ΜακΚόνελ, που αντικατέστησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Αλέξις ΜακΑλιστερ, 19, επίσης. Ο Τζέιντεν Ντανς, 18. Στο ματς της περασμένης Τετάρτης εναντίον της Λούτον έγινε ο 45ος παίκτης από τα τμήματα υποδομής της Λίβερπουλ, που επί Κλοπ έκανε το ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Τζάρελ Κουάνσα, 20. Από τους μαθητευόμενους ποδοσφαιριστές που κάθονταν στον πάγκο των αναπληρωματικών, δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο δυο: ο Λιούις Κούμας -ένα 18χρονο παιδί με κυπριακές ρίζες- και ο 16χρονος Τρέι Ναϊόνι. Αλλά φόρεσαν κι αυτοί το μετάλλιο του νικητή.

Το γκολ που έκρινε το αποτέλεσμα το πέτυχε ο Βίρχιλ φαν Ντάικ από ασίστ του Κώστα Τσιμίκα, δυο λεπτά προτού η αναμέτρηση φτάσει στα πέναλτι.

Προηγουμένως, ο (αναπληρωματικός) γκολκίπερ της Λίβερπουλ, Κουίβιν Κέλεχερ, είχε υπερασπιστεί με εντυπωσιακό τρόπο την εστία του, πραγματοποιώντας 9 επεμβάσεις. Αλλά μεγάλο μερίδιο του θριάμβου ανήκει σε αυτά τα άπειρα ταλέντα, τα οποία ο Κλοπ εμπιστεύθηκε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. «Μου είχαν πει πως στην Αγγλία υπάρχει μια έκφραση, ότι με παιδιά δεν κερδίζεις τρόπαια», δήλωσε με νόημα στη συνέντευξη Τύπου ο 56χρονος τεχνικός, δικαιωμένος για τις επιλογές του.

Με το ιατρικό δελτίο να περιλαμβάνει διψήφιο αριθμό παικτών, τον Χράφενμπερχ να αποχωρεί στο 27’ με φορείο, και κάποιους άλλους «βασικούς» να πρέπει να κρατηθούν φρέσκοι για τα δύσκολα ματς που ακολουθούν στο πρωτάθλημα και την Ευρώπη, η Λίβερπουλ των τελευταίων λεπτών της παράτασης «θύμιζε» ομάδα Κ-21, με τρεις τινέιτζερ στην ενδεκάδα της. Αλλά ακόμη κι έτσι, γεμάτη «άγουρα» ταλέντα, κατάφερε να νικήσει την Τσέλσι, της οποίας η τελική ενδεκάδα κόστιζε 610 εκατ. ευρώ. Η αντίστοιχη αξία εκείνης της Λίβερπουλ, σύμφωνα με την Telegraph, ήταν 190 εκατ. ευρώ, με το μισό αυτού του ποσού να αντιστοιχεί σε μόλις έναν παίκτη: τον φαν Ντάικ.

Δεν ήταν η πρώτη φορά, που ο Κλοπ αναζήτησε το γιατρικό για τη λαβωμένη από τραυματισμούς ομάδα του στα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Στον πρόσφατο αγώνα εναντίον της Μπόρνμουθ χρησιμοποίησε έξι παίκτες 21 ετών και κάτω, εμφανίζοντας την πιο νεαρή Λίβερπουλ που αγωνίστηκε σε ματς πρωταθλήματος μετά τον Απρίλιο του 1965.

Η Λίβερπουλ κατέκτησε το Λιγκ Καπ για 10η φορά – είναι η πολυνίκης της διοργάνωσης. Η Τσέλσι έγινε η πρώτη ομάδα στα χρονικά του αγγλικού ποδοσφαίρου, που ηττήθηκε σε έξι διαδοχικούς τελικούς. Και ο προπονητής της, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, απέτυχε να κατακτήσει το πρώτο του τρόπαιο της καριέρας του στο Νησί.

Με το σφύριγμα της λήξης, παίκτες και τεχνικό τιμ έγιναν μια μεγάλη αγκαλιά, μπροστά στους οπαδούς που τραγουδούσαν το «You ‘ll never walk alone». Ο αρχηγός της Λίβερπουλ, φαν Ντάικ, πήρε μαζί του τον Κλοπ για να σηκώσουν παρέα το τρόπαιο. Το… πάρτι συνεχίστηκε στα αποδυτήρια, όπου οι ποδοσφαιριστές χόρεψαν υπό τους ήχους του «One Kiss».

Μία σημαντική μέρα για τους φίλους της Λίβερπουλ και φυσικά τον ίδιο τον Κλοπ

Κανείς δεν θέλει να τελειώσει όλο αυτό. Και κανείς δεν θέλει να χάσει το φινάλε. Οι τιμές των εισιτηρίων για τον τελευταίο αγώνα του «Κλόπο» στο «Ανφιλντ» (στις 19 Μαΐου εναντίον της Γουλβς) έχουν ξεπεράσει τα 40.000 ευρώ στη μαύρη αγορά. Πλέον, είναι βέβαιο ότι ο γερμανός αναμορφωτής της Λίβερπουλ θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν έχοντας κατακτήσει, τουλάχιστον, ένα τρόπαιο. Μπορεί και περισσότερα. Οι «Κόκκινοι» είναι πρώτοι στη βαθμολογία της Πρέμιερ Λιγκ, και έχουν προκριθεί στους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας και του Γιουρόπα Λιγκ.

Αλλά δεν είναι μόνον οι τίτλοι, η κληρονομιά που θα αφήσει στη Λίβερπουλ αυτός ο υπέροχος προπονητής. Είναι και η πίστη που έχει εμπνεύσει στον σύλλογο, ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Είτε με τον Βίρχιλ φαν Ντάικ στον αγωνιστικό χώρο, είτε με τον τινέιτζερ Μπόμπι Κλαρκ.

Γιούργκεν Κλοπ, θέλεις ακόμη να φύγεις; Μήπως να το σκεφτόσουν ξανά; Ο Πεπ Γκουαρντιόλα, πάντως, πιστεύει ότι ο Γερμανός δεν θα αντέξει μακριά από τη Λίβερπουλ για πολύ καιρό. «Εγώ θα το πω, κι ας διαφωνήσει μαζί μου. Κάποια στιγμή θα επιστρέψει. Θα πάρει τον χρόνο του, και θα είναι πάλι εδώ», προφήτευσε πριν από λίγες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...