399
Οι πρόσφυγες, ή οι διακινητές, προτιμούν τις ώρες μετά τα μεσάνυχτα, όταν έχει πέσει το σκοτάδι αλλά και η θερμοκρασία | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIMENEWS

Γιατί αυξάνονται οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 20:43
Οι πρόσφυγες, ή οι διακινητές, προτιμούν τις ώρες μετά τα μεσάνυχτα, όταν έχει πέσει το σκοτάδι αλλά και η θερμοκρασία
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIMENEWS

Γιατί αυξάνονται οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 20:43

Υστερα από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μηδενικών ροών, σημειώνεται απότομη αύξηση των αφίξεων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Τα τελευταία 24ωρα, μέχρι τις 7:30 το πρωί του Σαββάτου έφτασαν 330 πρόσφυγες. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη γενική Αστυνομική Διεύθυνση στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται καταγεγραμμένοι- εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, 11.344 μετανάστες και πρόσφυγες, οδηγώντας σε ακόμη πιο ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα παραμονής και φιλοξενίας.

Αυτό που εντείνει την ανησυχία είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που διασώζονται από τα νερά του Αιγαίου. Πολλοί περιγράφουν ότι στην Τουρκία κρατούνταν σε κλειστούς καταυλισμούς οι οποίοι τις τελευταίες μέρες «άνοιξαν» καθώς εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές Αρχές. Μάλιστα, οι ιδιωτικές λιμενικές αρχές στη Λέσβο και στη Χίο σε Λέσβο και Χίο αναφέρουν ότι έχουν «εξαφανιστεί» τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που συνήθως επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή στο βόρειο Αιγαίο.

Με άλλα λόγια, οι τουρκικές αρχές χαλαρώνουν τον έλεγχο και ως αποτέλεσμα αυξάνονται οι προσφυγικές ροές στη χώρα, κάτι που είχε υπονοήσει ότι θα επιτρέψει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας τις Βρυξέλλες ότι «εμείς θα ανοίξουμε τα σύνορα αφήνοντας 3 εκατομμύρια πρόσφυγες να πάνε στην Ευρώπη».

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή, από τις 3 τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το πρωί, καταγράφηκε η άφιξη 200 ατόμων, αφρικανικής κυρίως καταγωγής, στη Λέσβο σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά Λίγο αργότερα εντοπίστηκε βάρκα με 66 πρόσφυγες και μετανάστες στη νησίδα Πάσπαργο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Χίο, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έφτασαν στην Κάλυμνο 117 Πακιστανοί, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο βάρκες. Οι διακινητές τους ήταν Ουκρανοί.

Σύμφωνα με τη γενική Αστυνομική Διεύθυνση σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται καταγεγραμμένοι 11.344 μετανάστες και πρόσφυγες: στη Λέσβο βρίσκονται 5.772, στη Χίο 3.515 και στη Σάμο 2.057. Δεν είναι γνωστό πόσοι διαμένουν εκτός δομών. Σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται 62.380 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός ατόμων που χρειάζονται στέγη, ιδίως ενόψει του χειμώνα, αυξάνεται ενώ οι δυνατότητες των υποδομών περιορίζονται.

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την Ελλάδα, επεσήμανε τον «συνωστισμό και τις ανεπαρκείς συνθήκες στις επίσημες δομές στέγασης στα νησιά». Η οργάνωση πρότεινε να βρεθούν εναλλακτικές μορφές στέγασης και να συνεχιστούν με τη βοήθεια της Υπατης Αρμοστείας οι μεταφορές στην ενδοχώρα των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη διαδικασία ασύλου. Ζήτησε επίσης να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...