294
Αμαχοι στο Χαλέπι... | Reuters

Χιλιάδες άμαχοι απομακρύνονται από το Χαλέπι

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 12:53
Αμαχοι στο Χαλέπι...
|Reuters

Χιλιάδες άμαχοι απομακρύνονται από το Χαλέπι

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 12:53

Σχεδόν 20.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί τις τελευταίες 24 ώρες από το ανατολικό Χαλέπι, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Σε αυτούς προστίθενται άλλοι 30.000 κάτοικοι οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή μία μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή. Οι συριακές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, έχουν κηρύξει 24ωρη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι και να παραδοθούν οι αντάρτες.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, τις τελευταίες ώρες έχουν παραδοθεί 28 αντάρτες, στους οποίους ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, δεσμεύτηκε να χορηγήσει αμνηστία. Την ίδια ώρα, Ρώσοι στρατιώτες αποναρκοθέτησαν περίπου 80 στρέμματα γης, απομακρύνοντας εκρηκτικά από 24 κτήρια.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας, με τη βοήθεια της Μόσχας, ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν το σύνολο της πόλης, καθώς οι εναπομείναντες αντάρτες εμφανίζονται αδύναμοι να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Το Χαλέπι, το οποίο θεωρείται η οικονομική «πρωτεύουσα» της Συρίας, αποτέλεσε τους τελευταίους μήνες πεδίο σφοδρότατων μαχών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Το καθεστώς του προέδρου Άσαντ ελέγχει πλέον το 93% του Χαλεπίου, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το υπουργείο Αμυνας της χώρας. «Οι κάτοικοι φεύγουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων με σταθερή ροή προς τις περιοχές της πόλης που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Ιγκορ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι μόλις ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των αμάχων, οι κυβερνητικές δυνάμεις θα συνεχίσουν για να «απελευθερώσουν» το ανατολικό Χαλέπι.

Για κάποιους δεν αρκεί η «απελευθέρωση» του Χαλεπίου. «Τι θα συμβεί στις δυνάμεις των ανταρτών αν φύγουν από το Χαλέπι; Δεν θα σκοτωθούν σε άλλα μέρη;» ρώτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT από το Παρίσι. Σχολίασε ότι οι δυνάμεις των σύρων ανταρτών κινδυνεύουν να σκοτωθούν αλλού αν εγκαταλείψουν το Χαλέπι και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον οι συνομιλίες που διεξάγουν οι υποστηρικτές τους στο Παρίσι θα αποφέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...