218
Το διάβημα έρχεται μία ημέρα μετά την έντονη αντιπαράθεση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον τούρκο πρεσβευτή στο Οσλο | ΙΝΤΙΜΕnews

Ως εδώ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2022, 11:12
Το διάβημα έρχεται μία ημέρα μετά την έντονη αντιπαράθεση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον τούρκο πρεσβευτή στο Οσλο
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ως εδώ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2022, 11:12

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα προέβη το υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα μετά την αντιπαράθεση που είχε (εδώ) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον τούρκο πρεσβευτή στο Οσλο, ο οποίος ανερυθρίαστα παραδέχθηκε δημοσίως το αυθαίρετο του τουρκικού casus belli.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο διάβημα εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία της Αθήνας για τις πρόσφατες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων (την Τετάρτη τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν) που πλέον αμφισβητούν ευθέως την κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας στο ανατολικό Αιγαίο. Αιτιάσεις οι οποίες απορρίπτονται ως παράνομες και ανυπόστατες.

Οπως υπογραμμίζεται, οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, ενώ σημειώνεται το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς από τη μία η Αγκυρα επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο και από την άλλη το παραβιάζει κατάφωρα.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αναφορά στο casus belli, στο παράνομο και ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», τη γνωστή θεωρία περί «Γαλάζιας Πατρίδας» και διχοτόμησης ουσιαστικά του Αιγαίου κ.ο.κ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις πρεσβείες μας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Ανάλογη ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω διεθνών οργανισμών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...