710
Βρυξέλλες 17 Οκτωβρίου: οι Μπαρνιέ, Βαράντκαρ, Τουσκ και Γιούνκερ ανακοινώνουν την έγκριση των «27» στη νέα συμφωνία μεταξύ Ενωσης και Βρετανίας για το συντεταγμένο Brexit | REUTERS/Francois Lenoir

Βrexit: οι 27 ηγέτες της EE ενέκριναν τη νέα συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 21:16
Βρυξέλλες 17 Οκτωβρίου: οι Μπαρνιέ, Βαράντκαρ, Τουσκ και Γιούνκερ ανακοινώνουν την έγκριση των «27» στη νέα συμφωνία μεταξύ Ενωσης και Βρετανίας για το συντεταγμένο Brexit
|REUTERS/Francois Lenoir

Βrexit: οι 27 ηγέτες της EE ενέκριναν τη νέα συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 21:16

Την ομόφωνη έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Βρετανίας για το Brexit από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της σχετικής συνεδρίασης.

Ο Τουσκ είπε ότι η συμφωνία κατέστη τελικά δυνατή, κυρίως γιατί οι Βρετανοί αποδέχτηκαν τελωνειακούς ελέγχους στο «σημείο εισόδου», κάτι που επιτρέπει την αποφυγή συνοριακών ελέγχων στο νησί της Ιρλανδίας και προστατεύει την ενιαία αγορά. «Επιτρέπει επίσης να αποφευχθεί το χάος και η συγκρουσιακή ατμόσφαιρα μεταξύ της Ενωσης και της Βρετανίας» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ενωση είναι διατεθειμένη να εγκρίνει περαιτέρω παράταση, ο Τουσκ ανέφερε ότι είναι προετοιμάσμενη για την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από το τέλος του μήνα, αλλά σε περίπτωση που κατατεθεί σχετικό αίτημα και απορριφθεί, τότε «θα συμβουλευτεί τα κράτη-μέλη» εκ νέου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι «κάτι παραπάνω από ένα νομικό κείμενο», υπογραμμίζοντας ότι προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές αλλά και την ειρήνη στη νήσο της Ιρλανδίας.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του βρετανικού Κοινοβουλίου ώστε να ψηφίσει (ή όχι) τη νέα συμφωνία που έφερε στο Λονδίνο ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες συμμετείχαν και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Τι προβλέπεται για τις δύο Ιρλανδίες

Ενα νέο κεφάλαιο στο πρωτόκολλο που αφορά το καθεστώς της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, καθώς και κάποιες αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας και ΕΕ περιλαμβάνει η νέα συμφωνία που συναποφασίστηκε από τα δύο μέρη.

Το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, της Κοινής Ταξιδιωτικής Περιοχής (CTA για την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών Βρετανίας και Ιρλανδίας) και άλλα δικαιώματα που υπάρχουν στη συμφωνία αποχώρησης που είχε παρουσιάσει το 2018 και η Τερέζα Μέι.

Οι νέες προτάσεις της συμφωνίας αποφεύγουν το σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας και η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με κάποιους κανόνες της ενιαίας αγοράς, παραμένοντας στο ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διευθετήσεις θα ισχύσουν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου (Δεκέμβριος 2020) και για τέσσερα χρόνια, ενώ έπειτα από αυτήν την περίοδο η συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορεί να έχει λόγο στη μετέπειτα ισχύ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αποφασίζοντας με απλή πλειοψηφία, εάν θα παραμείνει σε αυτή για άλλα τέσσερα χρόνια ή όχι. Σε περίπτωση που υπάρξει αρνητική απόφαση τότε η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους για την προστασία της ενιαίας αγοράς, ίσως με ένα ακόμη backstop.

Η απλή πλειοψηφία της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας παρακάμπτει τη δυνατότητα βέτο από το Δημοκρατικό Ενωτικό κόμμα, η τοποθέτηση του οποίου παραμένει σημαντική για τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία, όχι μόνο για τις ψήφους της αλλά και για την επιρροή που ασκεί στην ευρωσκεπτικιστική ομάδα των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα έχει ανακοινώσει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στη διακίνηση των αγαθών, η συμφωνία διαβεβαιώνει ότι θα γίνονται στα σημεία εισόδου στη Βόρεια Ιρλανδία και όχι σε υποδομές στο σύνορο που χωρίζει την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ υπάρχει η πρόθεση να αποφευχθούν έλεγχοι στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ακόμη προβλέπεται ότι το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, θα είναι ελεύθερο να κάνει τις δικές του εμπορικές συμφωνίες. Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στο ίδιο τελωνειακό καθεστώς με τη Βρετανία, αλλά πρακτικά θα τηρεί τους κανόνες της ΕΕ, συνεπώς, μπορεί να μην υπάρχουν οι τελωνειακοί έλεγχοι στο σύνορό της με την Ιρλανδία αλλά θα καταβάλλονται δασμοί για συγκεκριμένα αγαθά. Το ίδιο δεν θα ισχύσει για τις «ιδιωτικές συναλλαγές» που θα μεταφέρονται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως για παράδειγμα τις αγορές μέσω Διαδικτύου, που δεν προορίζονται για εμπορική χρήση. Δασμοί θα επιβάλλονται για εμπορικά αγαθά που εισέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία από τρίτες χώρες, εκτός εάν μπορεί να αποδειχτεί ότι θα παραμείνουν για χρήση μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία. Εάν μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο – με μηχανισμούς που δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη – τότε θα υπάρχουν αποζημιώσεις στους εισαγωγείς, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...