552
«Είναι καιρός να δράσουμε υπέρ της σωτηρίας του περιβάλλοντος» λέει το συντακτικό προσωπικό του ομίλου Guardian και Observer |

Το «πράσινο μανιφέστο» του Guardian

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 22:22
«Είναι καιρός να δράσουμε υπέρ της σωτηρίας του περιβάλλοντος» λέει το συντακτικό προσωπικό του ομίλου Guardian και Observer
|

Το «πράσινο μανιφέστο» του Guardian

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 22:22

«Εμείς πιστεύουμε ότι η κλιμακούμενη κλιματική κρίση αποτελεί το πιο καθοριστικό ζήτημα των καιρών μας και ότι ο πλανήτης είναι έρμαιο μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Γνωρίζουμε ότι οι αναγνώστες και οι υποστηρικτές μας ανά την υφήλιο επίσης νοιάζονται ιδιαίτερα για αυτό, όπως πολλοί από εσάς μας έχετε δηλώσει. Θέλουμε να διαδραματίσει ο Guardian ηγετικό ρόλο στην κάλυψη της περιβαλλοντικής καταστροφής. Είναι καιρός να δράσουμε» δηλώνει σύσσωμη η βρετανική εφημερίδα, θέτοντας ως στόχο της να καταστεί ο πιο πράσινος δημοσιογραφικός οργανισμός στον κόσμο και να αναδείξει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κρίσης ως ζήτημα ζωής ή θανάτου για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη.

Πρόκειται για μια ηθική δέσμευση η οποία αποτελεί συγχρόνως μια επένδυση στην ορθή κρίση των αναγνωστών αλλά και στην προθυμία τους να στηρίξουν οικονομικά την εφημερίδα κατά προαίρεση.

«Η περιβαλλοντική δημοσιογραφία, όπως αυτή ασκείται από τον Guardian και τον Observer, έχει ισχυρό αντίκτυπο ανά τον κόσμο και έχουμε λάβει οικονομική ενίσχυση από αναγνώστες σε περισσότερες από 180 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει ο Guardian να είναι προσβάσιμος σε όλους. Ευελπιστούμε ότι θα σκεφτείτε το ενδεχόμενο να στηρίξετε τη δημοσιογραφία του Guardian σήμερα, μέσω μιας συνεισφοράς ή συνδρομής – κάθε μορφή στήριξης, ανεξάρτητα από το μέγεθός της, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για το μέλλον μας» σημειώνει η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας.

Θα μπορούσε να γίνει λόγος για μια εφημερίδα-κίνημα η οποία αποπειράται να αναπροσαρμόσει την αρχαία έννοια της συμμετοχής στα κοινά στις προκλήσεις της εποχής μας: στις πλημμύρες, στις πυρκαγιές, στην άνοδο των θερμοκρασιών, στην τήξη των πάγων, στη μόλυνση των ωκεανών αλλά και στην παραπληροφόρηση.

Αποβλέποντας στην επίτευξη του δύσκολου στόχου τους, όλοι στον Guardian δεσμεύονται: «Θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια παράδοσή μας στη μαχητική περιβαλλοντική δημοσιογραφία, η οποία είναι αναγνωρισμένη διεθνώς για την ποιότητα και την ανεξαρτησία της. Θα δώσουμε προτεραιότητα και θα αναδείξουμε την περιβαλλοντική δημοσιογραφία, παρέχοντάς σας τις ειδήσεις και τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Η κάλυψη της περιβαλλοντικής κρίσης από τη διεθνή ομάδα μας δεν θα επηρεαστεί ποτέ από εμπορικά ή πολιτικά συμφέροντα και θα εδράζεται πάντα σε επιστημονικά δεδομένα.

»Θα παρουσιάζουμε πώς η περιβαλλοντική κατάρρευση επηρεάζει ήδη τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, και κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών και ακραίων καιρικών φαινομένων. Θα σας φέρουμε τους κορυφαίους στον κόσμο ειδικούς στην κλιματική κρίση και θα καλύπτουμε θέματα σχετικά με τη διατροφή, τα ταξίδια και τους τρόπους ζωής, ώστε να βοηθήσουμε τους αναγνώστες μας να αρχίσουν να ζουν αναλόγως. Θα διεξαγάγουμε έρευνες σχετικά με τις οικονομικές και πολιτικές δομές που στηρίζουν την οικονομία του άνθρακα και θα εξετάσουμε τον ρόλο που διαδραματίζει η κλιματική κρίση όσον αφορά πολλά άλλα κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ανισότητα, η μετανάστευση και η μάχη για τους λιγοστούς πόρους.

»Θα χρησιμοποιούμε γλώσσα που αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κρίσης στην οποία βρισκόμαστε. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε επιστημονικά ακριβείς και συγχρόνως ότι θα επικοινωνούμε ξεκάθαρα με τους αναγνώστες όσον αφορά την κρισιμότητα του ζητήματος.

»Θα επιτύχουμε να έχουμε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Αναπτύσσουμε ένα λεπτομερές σχέδιο όσον αφορά το πώς θα γίνει αυτό, ελέγχοντας ταυτόχρονα απόλυτα τις εκπομπές μας. Προτεραιότητά μας θα είναι ο ουσιαστικός και μόνιμος περιορισμός του ανθρακικού αποτυπώματός μας.

»Θα καταγράφουμε με διαφάνεια την πρόοδό μας. Είμαστε ο πρώτος δημοσιογραφικός οργανισμός που απέκτησε την πιστοποίηση B Corporation και έγινε μέλος μιας κοινότητας επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο που δεσμεύονται ανοιχτά να εργαστούν για την επίτευξη θετικών κοινωνικών αλλαγών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...