288
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε νοσήσει τον Απρίλιο | Reuters

Βρετανία: Ποιο ήταν το «plan B» της κυβέρνησης αν ο Τζόνσον πέθαινε από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 21:55
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε νοσήσει τον Απρίλιο
|Reuters

Βρετανία: Ποιο ήταν το «plan B» της κυβέρνησης αν ο Τζόνσον πέθαινε από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 21:55

«Σχέδιο Β» που θα διασφάλιζε την σταθερότητα και την ομαλότητα στη Βρετανία, σε περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον, που είχε νοσήσει βαριά με κορονοϊό τον Απρίλιο πέθαινε ή ήταν πολύ άρρωστος για να επιστρέψει στα καθήκοντά του είχαν καταρτίσει οι αρμόδιοι, όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο σερ Μαρκ Σέντγουιλ, απερχόμενος γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας αποκάλυψε ότι δόθηκε προσοχή στο χειρότερο σενάριο.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον ενέκρινε το σχέδιο.

«Η συνέχεια στη διακυβέρνηση είναι φυσικά μία από τις κομβικές αρχές σε κάθε θεσμό και εμείς διασφαλίσαμε ότι είχαμε σε μια τέτοια περίπτωση τα απαραίτητα μέτρα», είπε.

Δεδομένης της νοσηλείας του στη ΜΕΘ, και ενώ χρειαζόταν θεραπεία, οι αρμόδιοι μίλησαν έγκαιρα στον Τζόνσον, επομένως οι τελικές αποφάσεις ήταν στην δική του αρμοδιότητα.

Το σενάριο προέβλεπε ότι ο Ντομινίκ Ράαμπ, ως υπουργός Εξωτερικών, θα αναλάμβανε τις περισσότερες αρμοδιότητες του πρωθυπουργού.

Το σχέδιο αφορούσε και το σενάριο επιδείνωσης της κατάστασής του, ενώ βρισκόταν στην εντατική, ώστε να μην μπορούσε να ασκήσει όλες τις λειτουργίες της πρωθυπουργίας και ειδικά εάν προέκυπτε κάποια κρίση.

Τζόνσον και Σέντγουιλ

Η αποκάλυψη έγινε σε συνέντευξη του Σέντγουιλ σε μια σειρά podcast.

Ήταν η πρώτη και μόνη συνέντευξή του ενώ κατείχε το αξίωμα και θεωρείται σπάνιο για αξιωματούχους σαν κι αυτόν να μιλούν τόσο ανοιχτά.

Εντύπωση προκάλεσε και η αινιγματική του απάντηση για το εάν το lockdown στη Βρετανία επιβλήθηκε την κατάλληλη στιγμή.

Ο ίδιος είπε ότι «αυτή είναι μια ερώτηση που θα απαντηθεί σε μια μελλοντική έρευνα».

Εκείνο το διάστημα, ανέφερε, υπήρχαν πολλές κρίσιμες αποφάσεις.

«Νομίζω ότι μόνο ο χρόνος θα μας πει αν έγινε την κατάλληλη στιγμή ή όχι. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όλοι το σκέφτηκαν πάρα πολύ πριν πάρουν μια τέτοια απόφαση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News