242
Το ποτάμι Παραοπέμπα έχει γεμίσει λάσπη μετά την καταστροφή στο φράγμα | REUTERS/Washington Alves

Βραζιλία: Η ώρα των συλλήψεων για την τραγωδία στο φράγμα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2019, 15:08
Το ποτάμι Παραοπέμπα έχει γεμίσει λάσπη μετά την καταστροφή στο φράγμα
|REUTERS/Washington Alves

Βραζιλία: Η ώρα των συλλήψεων για την τραγωδία στο φράγμα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2019, 15:08

Τρια στελέχη και δύο μηχανικοί της βραζιλιάνικης εταιρείας Vale, η οποία κατείχε το φράγμα που κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ατόμων, συνελήφθησαν από τις βραζιλιάνικές Αρχές.

Μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 65 θάνατοι ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται σε 279, για τους οποίους υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες. Ο αριθμός των νεκρών φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τους 300.

Οι δύο μηχανικοί είχαν υπογράψει για την ασφάλεια του φράγματος, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, είχε περάσει από επιθεώρηση πριν από λίγες ημέρες.

Οι ερευνητές της Πολιτείας Μίνας Ζεράις, όπου βρίσκεται το φράγμα, εξέδωσαν εντάλματα έρευνας για άλλους επτά. Ολοι τους θεωρούνται ύποπτοι για ανθρωποκτονία, πλαστογράφηση εγγράφων και περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως προκύπτει από την απόφαση του δικαστή.

Η Vale, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, ανέφερε στο Twitter ότι συνεργάζεται με τους εισαγγελείς.

«Δολοφόνοι» γράφει το σύνθημα έξω από τα γραφεία της εταιρείας Vale που κατείχε το ορυχείο όπου συνέβη η καταστροφή (REUTERS/Pilar Olivares)

Η βραζιλιάνικη Δικαιοσύνη έχει ήδη ζητήσει να δεσμευθούν 2,6 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς της Vale, για να δοθούν αποζημιώσεις για τις απώλειες ζωών, τις οικονομικές ζημίες και την περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας της κατάρρευσης του φράγματος.

Είναι ακόμη άγνωστα τα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση του φράγματος το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, με αποτέλεσμα ένας τεράστιος χείμαρρος λάσπης και νερού να σαρώσει μέρος της πόλης Μπρουματζίνιου, στην οποία ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι. Τα περισσότερα θύματα ήταν εργαζόμενοι στην εταιρεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...