245
Εμβολιασμοί πολιτών στη στρατιωτική ακαδημία της Σόφιας | REUTERS/Stoyan Nenov

Βουλγαρία: Ουρές από τα… παλιά έξω από εμβολιαστικά κέντρα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 07:00
Εμβολιασμοί πολιτών στη στρατιωτική ακαδημία της Σόφιας
|REUTERS/Stoyan Nenov

Βουλγαρία: Ουρές από τα… παλιά έξω από εμβολιαστικά κέντρα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 07:00

Παρόλο που η Βουλγαρία είχε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από κορονοϊό στην Ευρώπη, οι πολίτες δεν έσπευσαν να εμβολιαστούν όταν έφτασαν τα πρώτα εμβόλια.

Η χώρα παρέμενε στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάστηκε: μόλις το 1,4%.

Ετσι, οι αρχές σκέφτηκαν να κάνουν ένα πείραμα ανοίγοντας τους εμβολιασμούς  σε όλους, την προηγούμενη Παρασκευή και τα πράγματα άλλαξαν ξαφνικά. Οι ουρές που σχηματίσθηκαν έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα, θύμισαν αυτές των κομμουνιστικών χρόνων της χώρας, «όταν ένα μανάβικο έφερνε ένα φορτίο μπανάνες», είπαν χαρακτηριστικά βούλγαροι πολίτες στους New York Times.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσουν τους 10.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, έγιναν 30.000, πλησιάζοντας τον στόχο. Συνολικά, από τον Δεκέμβριο, έχουν χορηγηθεί 120.000 δόσεις, το ένα τέταρτο από αυτές, μέσα στο τελευταίο τριήμερο.

Η Ντόνκα Πόποβα περιγράφει πώς περίμενε επί ώρες στην ουρά έξω από εμβολιαστικό κέντρο στο Πλόβντιβ, την ημέρα που άνοιξαν οι εμβολιασμοί για όλους. Και πάλι όμως, άξιζε την ταλαιπωρία, είπε, καθώς μέχρι τότε, ήταν δύσκολο να καταλάβει πότε και πού ήταν η σειρά της να εμβολιαστεί.

Την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας, Κοσταντίν Αγγέλοφ, δήλωσε ότι η προσέλευση ήταν ένας θρίαμβος. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που πίστεψαν στην επιστήμη. Σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, θέλω να πω: Βούλγαροι, η ελπίδα είναι στα χέρια σας, η απόφαση δική σας. Σας παρακαλώ, εμπιστευτείτε την επιστήμη και τους γιατρούς».

Μένει να φανεί αν η ενθουσιώδης προσέλευση συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...