585
Ο Νετανιάχου αρνείται ότι έκανε deal με τους Ρώσους να πληρώσει τα εμβόλια της Συρίας | Alex Kolomoisky/Pool via REUTERS/File Photo

Πλήρωσε o Νετανιάχου για τα εμβόλια «Sputnik» του Ασαντ;

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 19:02
Ο Νετανιάχου αρνείται ότι έκανε deal με τους Ρώσους να πληρώσει τα εμβόλια της Συρίας
|Alex Kolomoisky/Pool via REUTERS/File Photo

Πλήρωσε o Νετανιάχου για τα εμβόλια «Sputnik» του Ασαντ;

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 19:02

Θόρυβος ξέσπασε έπειτα από «ποστ» εβραιομερικανού μπλόγκερ (κάποιος ονόματι Ρίτσαρντ Σίλβερστιν) και ανάλογο δημοσίευμα των New York Times. Πρόκειται για δύο κείμενα που αφορούν «μυστική συμφωνία» την οποία υποτίθεται ότι συνήψε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ, και μάλιστα προς όφελος των Ρώσων και των Σύρων!

Ας προσπεράσουμε την παραδοξότητα ψάχνοντας για την ουσία. Τι αφορά αυτή η συμφωνία; Τον εφοδιασμό της Συρίας με ρωσικά αντικορονοϊκά εμβόλια τύπου Sputnik. Ε, το Ισραήλ πώς κατάφερε να αναμειχθεί σε μία υπόθεση που δεν το αφορά στο παραμικρό; Και, τέλος πάντων, ποιος λόγος το ανάγκασε να εμπλακεί; Ισως να υπάρχουν πειστικές εξηγήσεις.

Πάντως, για να κατανοήσουμε το όλο ζήτημα, ας θυμηθούμε ότι σε έναν μήνα από σήμερα, στις 23 Μαρτίου, στο Ισραήλ θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, άρα τώρα ο διεθνής εβραϊσμός διανύει την προεκλογική περίοδό του…

Η ιστορία που διακινήθηκε αφορά μία κοπέλα από κοινότητα «ορθοδόξων εβραίων» που βαρέθηκε, λέει, να βλέπει σύνορα και έχθρες στη Μέση Ανατολή, έτσι άφησε γεια το παραμεθόριο χωριό της και περιπλανήθηκε στις ερημιές που τάχα δεν γνωρίζουν σύνορα. Μόλις πέρασε τα σύνορα και μπήκε στη Συρία συνελήφθη. Υποτίθεται ότι για την απελευθέρωση αυτού του 20 Μαΐων κοριτσιού με τις τόσο φιλειρηνικές ιδέες έγινε η «μυστική συμφωνία» υπέρ των εχθρών του Ισραήλ.

Μάλιστα ο αμερικανός μπλόγκερ, αν και ο ίδιος ζει και κυκλοφορεί τόσο μακριά από το πεδίο βολής που καλείται Μέση Ανατολή, δεν δίστασε να δώσει παραπάνω πληροφορίες για την κοπέλα, μαζί με ονόματα, διευθύνσεις και φωτογραφίες

Η περιπλάνηση της εικοσάχρονης Ισραηλινής στα αραβικά εδάφη άρχισε στις αρχές του μήνα. Οταν οι Σύροι την έπιασαν, αμέσως κατάλαβαν ότι δεν έχουν να κάνουν με κατάσκοπο αλλά με αιθεροβάμονα ρομαντική ψυχή. Συγχρόνως κατανόησαν ότι ενδεχομένως είχε μια κάποια ανταλλακτική αξία και ότι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν. Οπως και έγιναν τα πράγματα, κατά το αφήγημα της «μυστικής συμφωνίας».

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με τη μεσολάβηση των Ρώσων, «υποστηρικτών του Ασαντ, αλλά και φίλων της κυβέρνησης Νετανιάχου». Ο τελευταίος μίλησε με τον Πούτιν, οι άνθρωποί του ρώσου προέδρου στη Δαμασκό έβαλαν το κορίτσι σε ένα αεροπλάνο για τη Μόσχα, και από τη Μόσχα ταχύτατα αυτή επέστρεψε στο χωριό της. (Από το οποίο, αν αληθεύουν όλα τα παραπάνω, μάλλον θα το σκεφτεί πολύ καλύτερα να ξεμυτίσει στο μέλλον.)

Η συνέχεια της ιστορίας θέλει τον Νετανιάχου να πληρώνει «εκατομμύρια δολάρια» για να στείλουν οι Ρώσοι «εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου Sputnik στη Συρία». Οι ίδιοι οι Σύροι αρνούνται μετά βδελυγμίας το στόρι και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σκηνοθεσία ώστε να παρουσιαστεί το Ισραήλ σαν δήθεν γενναιόδωρο απέναντι στους άραβες γείτονές του.

Ολος ο θόρυβος, που πλέον γίνεται και στα ισραηλινά Μέσα, θεωρείται ότι θα κοστίσει στον Νετανιάχου, αφού σίγουρα θα έχει διαρροές στη δεξιά δεξαμενή ψηφοφόρων του κόμματός του. Η «αριστερή» εφημερίδα Haaretz πάντως πιστώνει στον Νετανιάχου «ανθρωπιστική επιτυχία».

Οπως σημειώνει και η αμερικανική Wall Street Journal, o ιραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το καταγγελλόμενο deal των εμβολίων. Επιβεβαίωσε όμως τις επαφές με τους Ρώσους για την απελευθέρωση της… περιηγήτριας.

Ο Νετανιάχου είπε: «Θέλω να τονίσω ότι κανένα ισραηλινό εμβόλιο δεν πήγε για αυτό τον σκοπό. Φέραμε πίσω τη γυναίκα. Είμαι χαρούμενος που το καταφέραμε. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Πούτιν που το κάναμε αυτό. Και περισσότερα δεν θα πω, διότι έτσι μου ζήτησαν να  πράξω οι Ρώσοι».

Για το επίσημο κράτος του Ισραήλ η απελευθέρωση της 20χρονης εντάσσεται στην κατηγορία «ανταλλαγή κρατουμένων», αφού την περασμένη Πέμπτη οι Ισραηλινοί απελευθέρωσαν δύο σύρους βοσκούς που είχαν συλλάβει στα Υψώματα του Γκολάν και κρατούσαν δεσμώτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...