419
Ο Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ: αναγγέλλει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα | REUTERS/John Sibley

Τζόνσον: Τέσσερα στάδια για την ολοκληρωτική άρση των περιορισμών

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 19:46
Ο Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ: αναγγέλλει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα
|REUTERS/John Sibley

Τζόνσον: Τέσσερα στάδια για την ολοκληρωτική άρση των περιορισμών

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 19:46

Τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση των περιορισμών που είναι σήμερα σε ισχύ στην Αγγλία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με δεδομένη την πολύ καλή πορεία του γενικού εμβολιασμού.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία, ενώ τους επόμενους μήνες θα αρθούν περιορισμοί για το πλήθος σε υπαίθριους χώρους και για τα ταξίδια.

Οι Αρχές στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, που είναι αρμόδιες για τη δημόσια υγεία στις περιφέρειές τους, θα χαλαρώσουν και αυτές τους περιορισμούς μέσα στους επόμενους μήνες.

Το πρώτο βήμα στην Αγγλία θα γίνει στις 8 Μαρτίου.

Σε αυτή την ημερομηνία θα επιστρέψουν οι μαθητές σε σχολεία και πανεπιστήμια. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές θα φορούν μάσκες μέσα στην τάξη και σε κοινόχρηστους χώρους.  Ακόμη, θα επιτραπούν πολύ περιορισμένες επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας. Λίγο αργότερα, στις 29 Μαρτίου, θα επιτραπούν συγκεντρώσεις μέχρι έξι ατόμων (ή δύο οικογενειών) και υπαίθρια σπορ.

Στις 12 Απριλίου, το νωρίτερο, θα αρχίσει η δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών. Εκείνη την ημερομηνία θα ανοίξουν καταστήματα, κουρεία, βιβλιοθήκες και μουσεία, καθώς επίσης και τα γυμναστήρια και οι πισίνες σε κλειστούς χώρους.  Ωστόσο, θα διατηρηθούν οι περιορισμοί για τις κηδείες (μέχρι 30 άτομα) και τους γάμους (μέχρι 15).

Η τρίτη φάση θα αρχίσει τον Μάιο. Το νωρίτερο από τις 17 Μαΐου θα αρθούν οι περιορισμοί για συναντήσεις σε ανοικτό χώρο, θα αρχίσουν να λειτουργούν οι κινηματογράφοι και τα ξενοδοχεία. Ακόμα, θα επιτραπούν συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις σε αρκετά μεγάλους χώρους, που πάντως πρέπει να γεμίζουν μόνο κατά το ένα τέταρτο.

Η τέταρτη και τελική φάση άρσης των περιορισμών θα αρχίσει το νωρίτερο στις 21 Ιουνίου, οπότε και θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί για συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, για εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους όπως και για τελετές (γάμοι και κηδείες).

Κλειδί για την άρση των περιορισμών είναι η πολύ καλή πορεία του εμβολιασμού.

Όπως υποσχέθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, όλοι οι ενήλικες θα λάβουν μια πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 έως τα τέλη Ιουλίου, γεγονός που θα επιταχύνει το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Αρχικά η βρετανική κυβέρνηση είχε ορίσει ως στόχο να εμβολιάσει τον ενήλικο πληθυσμό έως τον Σεπτέμβριο. Ως τα μέσα Φεβρουαρίου 15 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση, μεταξύ τους οι άνω των 70 ετών και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Έκτοτε, επιπλέον 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μια πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα την Κυριακή οι Αρχές.

Ο στόχος είναι πλέον το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού στη Βρετανία να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τα τέλη Ιουλίου, μεταξύ άλλων όλοι οι άνω των 50 έως στα μέσα Απριλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...