437
Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης | INTIMENEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Βερναρδάκης αδειάζει Δραγασάκη: «Δεν τελειώνει η ζωή αν δεν μπούμε στο QE»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2017, 14:29
Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης | INTIMENEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Βερναρδάκης αδειάζει Δραγασάκη: «Δεν τελειώνει η ζωή αν δεν μπούμε στο QE»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2017, 14:29

Αποτελεί σχεδόν ρουτίνα πια, κυβερνητικά στελέχη να ξηλώνουν εντέχνως το πουλόβερ του κυβερνητικού αφηγήματος ώστε να προλειαίνεται το έδαφος για μια ακόμη καθυστέρηση, μια ακόμη ανατροπή του χρονοδιαγράμματος. Οπως κάποιοι έλεγαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου (το έλεγε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας) αλλά μετά άρχισαν να βγαίνουν και να λένε ότι δεν πειράζει, πάμε για 26 Ιανουαρίου και μετά για 20 Φεβρουαρίου και τώρα κανείς δεν ξέρει πότε θα κλείσει η εκκρεμότητα, έτσι και με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι στόχος είναι η ένταξη της χώρας μας στο QE τον Μάρτιο (9 Μαρτίου η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει επαναλάβει σταθερά ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Αλλά ξαφνικά βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, και αρχίζει να υποβαθμίζει τη σπουδαιότητα αυτού του οροσήμου. Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Βερναρδάκης χαρακτήρισε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «δευτερεύον ζήτημα».

Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ότι αν χάσουμε το ορόσημο του Μαρτίου χάθηκε όλο το χρονοδιάγραμμα για έξοδο στις αγορές στα μέσα του 2018, σημείωσε ότι «θα πρέπει να αποφορτίσουμε αυτή την ημερομηνία. Δεν σημαίνει ότι αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό».

«Προφανώς πρέπει να μπούμε (στο πρόγραμμα) και δουλεύουμε για να μπούμε, δεν ακυρώνω αυτή τη θέση. Δεν νομίζω ότι το βασικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή, η βασική μεταβλητή της εξίσωσης είναι αυτή, το ορόσημο του Μαρτίου», εξήγησε.

Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει επισημαίνοντας ότι βρίσκεται «σε καλό δρόμο».

Οι δηλώσεις του κ. Βερναρδάκη προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου.

Σε δήλωσή του σημείωσε:

«Τι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Δεν αντιλαμβάνονται ότι μας οδηγούν για δεύτερη φορά στην καταστροφή;

» Είναι δυνατόν να δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας κ. Βερναρδάκης ότι η ποσοτική χαλάρωση αυτή τη στιγμή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα και ότι δεν σημαίνει πως, αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό; Είναι επικίνδυνοι. Είναι ανίκανοι. Πρέπει να φύγουν το συντομότερο», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πήρε αποστάσεις από τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η, το συντομότερο δυνατόν, ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δεύτερη αξιολόγηση, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα εντός του πρώτου τριμήνου, δηλαδή τον Μάρτιο, να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

» Αυτή είναι η κεντρική, η κύρια, επιδίωξη από τη δική μας πλευρά και έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να το πετύχουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...