453
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο βήμα της Βουλής | INTIMEnews

Βενιζέλος: Κυβέρνηση από πολιτικά ρετάλια σε πρακτικές ακραίας θεσμικής παρακμής

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 13:23
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο βήμα της Βουλής
|INTIMEnews

Βενιζέλος: Κυβέρνηση από πολιτικά ρετάλια σε πρακτικές ακραίας θεσμικής παρακμής

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 13:23

Μπροστά σ’ αυτά που κάνει ο Τσίπρας, η δεκαετία του ’60 ωχριά, παρατήρησε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για φαινόμενα ακραίας θεσμικής παρακμής και «κυβέρνηση τεχνητής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από πολιτικά ρετάλια».

«Τα φαινόμενα που ζούμε σήμερα, είναι φαινόμενα ακραίας θεσμικής παρακμής. Είναι το στάδιο μετά την θεσμική εκτροπή που ζήσαμε κυρίως στον χώρο Δικαιοσύνης με την συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να εργαλειοποιεί την Δικαιοσύνη ως όπλο άσκησης πολιτικών διώξεων. Αυτά τα φαινόμενα θεσμικής παρακμής καταλήγουν να σχηματιστεί τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι πλειοψηφία πολιτικών ρεταλιών», υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος χαρατήρισε αυθάδη την προσπάθεια Τσίπρα να συγκρίνει όσα κάνει σήμερα για την επιβίωση της κυβέρνησής του, με τη συγκρότηση της κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο της οποίας ήταν αντιπρόεδρος ως αρχηγός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που είχε την πλειοψηφία.

Ηταν άλλωστε η κυβέρνηση Παπαδήμου που «πέτυχε τη μεγάλη παρέμβαση στο χρέος», σημείωσε, «πάνω στην οποία οικοδομεί ο Τσακαλώτος όλες τις παρεμβάσεις που κάνει για να διευκολύνει την βιωσιμότητα χρέους, γλείφοντας εκεί που έφτυνε».

Οσο για την απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει ένα σοσιαλδημοκρατικό προφίλ και να αυτοπροβληθεί ως εκπρόσωπος – εκφραστής του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «από το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με τις πιο ακραίες εκδοχές της δεξιάς, τις εφαπτόμενες με το βαθύ κράτος. Υπάρχει κυνική συνεργασία της δήθεν αριστεράς με την απόλυτη έκφραση της πιο βαθιάς εκδοχής της άκρα δεξιάς».

«Ο Σαμαράς με τον οποίο συνεργαστήκατε τι είναι;» παρενέβη τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να του απαντήσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος:

«Ο Σαμαράς μπροστά σε εσάς είναι της Βουλής των  Λόρδων εσείς της Βουλής των Κοινοτήτων και θα δώσετε εξηγήσεις στην χώρα σας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό ένθερμο «οπαδό της ελεύθερης επιλογής βουλευτών που σαν μελισσούλες πετούν από κομματικό λουλούδι σε λουλούδι».

Και τα λένε αυτά, εκείνοι που επέβαλαν τις παραιτήσεις Σακελλαρίδη και Κατριβάνου, παρατήρησε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για τους ίδιους που «κατήγγειλλαν με χυδαίο τρόπο» τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014 και «έστησαν την υπόθεση Χαϊκάλη».

Ηταν αυτοί, είπε, που υποδέχονταν βουλευτές ενώ διαγράφονταν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γιατί δήθεν η συνείδηση τους τους δεν επέτρεπε να ψηφίσουν το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο αλλά τους επέτρεπε να ψηφίσουν πανηγυρικά το τρίτο και αχρείαστο.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατήγγειλε τέλος την  καταστρατήγηση του Συντάγματος μέσω της απόπειρας του Αλέξη Τσίπρα να εμφανισει την κυβέρνησή του ως κυβέρνηση των 151, χωρίς ωστόσο να έχει πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας Πρεσπών.

Και στέλνοντας μήνυμα προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους άλλους βουλευτές του Ποταμιού, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «όποιος ψηφίζει υπερ της Συμφωνίας ή διευκολύνει με την αποχή του», δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από το να «στηρίζει την κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...