298
«Ησυχία, παρακαλώ» γράφει το μίνι θέατρο που κουβαλά πάνω της αυτή η γυναίκα | REUTERS/Johanna Geron

Βέλγιο: Διαμαρτυρία για το κλείσιμο χώρων πολιτισμού λόγω της Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2021, 17:36
«Ησυχία, παρακαλώ» γράφει το μίνι θέατρο που κουβαλά πάνω της αυτή η γυναίκα
|REUTERS/Johanna Geron

Βέλγιο: Διαμαρτυρία για το κλείσιμο χώρων πολιτισμού λόγω της Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2021, 17:36

Εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος κατέβηκαν, παρά τη βροχή, στους δρόμους των Βρυξελλών την Κυριακή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης του Βελγίου να κλείσει χώρους πολιτισμού ώστε να σταματήσει τη μετάδοση της μετάλλαξης Ομικρον.

Περίπου 5.000 άνθρωποι βρέθηκαν στην πλατεία όπου γεννήθηκε το ανεξάρτητο Βέλγιο το 1830, χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Κρατούσαν αφίσες που έγραφαν «The show must go on» («Το σόου πρέπει να συνεχιστεί») ή «Χωρίς κουλτούρα δεν υπάρχει μέλλον». Κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι αδίκως στοχοποιούνται το θέαμα και ο πολιτισμός με τα νέα μέτρα, καθώς όπως λένε, εδώ και δύο χρόνια, όχι μόνο είναι οι πρώτοι που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση, αλλά και αυτοί που σπεύδουν να εφαρμόσουν όλα τα νέα μέτρα για τον εξαερισμό και τις αποστάσεις ασφαλείας.

Οι νέοι κανονισμοί που τέθηκαν σε ισχύ από χθες Κυριακή περιορίζουν κατά πολύ τις δραστηριότητες σε κλειστό χώρο, ενώ απαγορεύουν τις αθλητικές διοργανώσεις με κοινό. Τα καταστήματα λειτουργούν και αυτά με περιορισμούς. Πάντως η κυβέρνηση απέφυγε να αποφασίσει ένα ολικό lockdown, όπως έχει γίνει στη γειτονική Ολλανδία.

Την ίδια στιγμή, επιτρέπεται η λειτουργία των χριστουγεννιάτικων αγορών, όπου γίνονται μεγάλα πάρτι με το παραδοσιακό ζεστό κρασί (gluhwein), αλλά και των μπαρ και εστιατορίων, αν και με κάποιους περιορισμούς.

Πάντως, όπως σημειώνει ο Telegraph, η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει τη βελγική κυβέρνηση δεν είχε εισηγηθεί το κλείσιμο των χώρων πολιτισμού. «Αραγε στο Βέλγιο το gluhwein κερδίζει τον πολιτισμό;» αναρωτήθηκε κορυφαίος ιολόγος.

«Χώρα με διπλά στάνταρ» γράφει το πλακάτ στα χρώματα της βελγικής σημαίας | REUTERS/Johanna Geron
«Χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχει μέλλον» | REUTERS/Johanna Geron
Περίπου 5.000 εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες | REUTERS/Johanna Geron

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...