590
To τελωνείο του Ντόβερ, η κύρια πύλη των ευρωπαϊκών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τελωνειακοί έλεγχοι που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά αναμένεται να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα | Andrew Aitchison / In pictures via Getty Images

Brexit: Εναν χρόνο μετά, οι Βρετανοί δηλώνουν απογοητευμένοι

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2021, 10:45
To τελωνείο του Ντόβερ, η κύρια πύλη των ευρωπαϊκών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τελωνειακοί έλεγχοι που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά αναμένεται να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα
|Andrew Aitchison / In pictures via Getty Images

Brexit: Εναν χρόνο μετά, οι Βρετανοί δηλώνουν απογοητευμένοι

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2021, 10:45

Μια εβδομάδα μετά την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού για το Brexit, λόρδου Φροστ, από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, η επετειακή δημοσκόπηση της Opinium για τον Observer, διαπίστωσε αυτό που όλοι συζητούσαν στις βρετανικές pub. Tο πράγμα δεν πήγε καλά…

Οπως αναφέρει ο Guardian, περισσότεροι από 6 στους 10 ψηφοφόρους έχουν την άποψη ότι το Brexit πήγε χειρότερα από ό,τι περίμεναν, έναν μόλις χρόνο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Επίσης, το 42% των ανθρώπων που ψήφισαν «Leave» έχουν αρνητική άποψη για το πώς εξελίχθηκε το Brexit μέχρι στιγμής.

Αναλυτικότερα, το 26% των υποστηρικτών του Leave δήλωσε ότι πήγε χειρότερα από ό,τι περίμενε, ενώ το 16% όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit δήλωσε ότι περίμενε ότι θα πήγαινε άσχημα και ότι αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο. Στο στρατόπεδο των Remainers τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη. Το 86% δήλωσε ότι το Brexit πήγε άσχημα ή χειρότερα από ό,τι περίμεναν.

Ο Ανταμ Ντράμοντ, της Opinium, δήλωσε ότι το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι οι εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης, τώρα εμφανίζονται πιο διστακτικοί σχετικά με τις αρετές του Brexit από ό,τι προηγουμένως. «Το 59% των ψηφοφόρων του Remain δήλωσε: “Περίμενα ότι θα πήγαινε άσχημα και νομίζω ότι πήγε”, ενώ μόνο το 17% των ψηφοφόρων του Leave δήλωσε: “Περίμενα ότι θα πήγαινε καλά και νομίζω ότι πήγε”», λέει χαρακτηριστικά. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως «το μπλοκ των Remain εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον ενωμένο ως προς το ότι το Brexit είναι κακό, ενώ το μπλοκ των Leave είναι διχασμένο».

Ο Μπόρις Τζόνσον την εποχή της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Σήμερα ακόμα και οι ψηφοφόροι του δηλώνουν απογοητευμένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων /Christopher Furlong/Getty Images

Η δημοσκόπηση έρχεται λίγες ημέρς πριν από την εισαγωγή πλήρων τελωνειακών ελέγχων στα αγαθά που εξάγονται από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο (την 1η Ιανουαρίου), κάτι που οι επικεφαλής των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποτρέψει ορισμένες μικρότερες επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Ευρώπης -όπως οι εξαγωγείς τροφίμων- από το να προμηθεύουν βρετανούς λιανοπωλητές, καθώς το κόστος και η γραφειοκρατία αυξάνονται.

Ο Σέιν Μπρέναν, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Αλυσίδων, δήλωσε ότι αναμένει ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά το περασμένο έτος οι μικρές βρετανικές επιχειρήσεις που εξάγουν στην ΕΕ, ιδίως το αυξανόμενο κόστος αποστολής μικρών ποσοτήτων λόγω των νέων επιβαρύνσεων, θα αντιμετωπίσουν τώρα όσοι στέλνουν μικρές εξειδικευμένες αποστολές προς την αντίθετη κατεύθυνση, από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερη διαθεσιμότητα συκεκριμένων ειδών διατροφής από την Ευρώπη στα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Οι μικροί έμποροι έχουν μια επιλογή, να βρουν έναν τρόπο να στέλνουν περισσότερα και λιγότερο συχνά ή να μην τα στέλνουν καθόλου», δήλωσε. “Για πολλές επιχειρήσεις η αποστολή ενός φορτηγού με φρέσκα τρόφιμα κάθε μέρα ή εβδομάδα θα γίνει ασύμφορη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι λιγότερη ποικιλία, λιγότερα φρέσκα, ποιοτικά, εκλεκτά προϊόντα στο ράφι, από χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου ούτως ή άλλως».

Τους φόβους του επανέλαβε ο Ντόμινικ Γκόουντι, επικεφαλής του τομέα διεθνούς εμπορίου στην Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος ανέφερε πως «καθώς εισάγονται νέοι εμπορικοί φραγμοί, είναι αναπόφευκτο ότι οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στα σύνορα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά εμπόδια που κινδυνεύουν να εμποδίσουν εντελώς τις παραδόσεις από προμηθευτές της ΕΕ, τουλάχιστον προσωρινά. Για τις αλυσίδες εφοδιασμού just-in-time, αυτό αποτελεί πραγματικό κίνδυνο που θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν ένα σημαντικό συστατικό καθυστερεί ή δεν φτάνει εγκαίρως».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...