310
Μάγειροι, σεφ και άλλοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται με ό,τι «όπλα» διαθέτουν | Reuters

Βαρκελώνη: Με κουτάλες και κατσαρόλες διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των εστιατορίων

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 21:25
Μάγειροι, σεφ και άλλοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται με ό,τι «όπλα» διαθέτουν
|Reuters

Βαρκελώνη: Με κουτάλες και κατσαρόλες διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των εστιατορίων

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 21:25

«Θα πεθάνουμε από την πείνα».

Με αυτό για κεντρικό τους σύνθημα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στην Καταλονία, κατ’ εντολή των Αρχών, για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας σε αυτήν την περιοχή της Ισπανίας.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι στο κλείσιμο», οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαντ Χάουμε, έξω από το δημαρχείο της Βαρκελώνης και την έδρα της καταλανικής κυβέρνησης.

Ανάμεσά τους ήταν σερβιτόροι, σεφ, ιδιοκτήτες μικρών εστιατορίων.

Κάποιοι φορούσαν σκούφους μαγείρων και χτυπούσαν κατσαρόλες με μεταλλικές κουτάλες.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ορισμένοι διαδηλωτές εκτόξευσαν αυγά και πιάτα στα κτίρια της κυβέρνησης, για να εκφράσουν τον θυμό τους σήμερα, πρώτη ημέρα του κλεισίματος των εστιατορίων.

«Πάει πολύς καιρός που δεν μπορούμε πλέον να εργαστούμε. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν πάλι τα μπαρ και τα εστιατόρια, θα πεθάνουμε από την πείνα», είπε ο Άλβαρο Σαγρέδα, μάγειρας σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο.

Για τον Χοάν Μεδέρος, ιδιοκτήτη δύο μπαρ που απασχολεί έξι εργαζόμενους, «η κατάσταση είναι αβάσταχτη: πληρώνουμε νοίκια, οι προμηθευτές μας τηλεφωνούν συνεχώς (…) δεν έχουμε τον χώρο για να υποδεχτούμε όλους τους πελάτες», είπε.

Άλλοι, όπως ο Άντριαν Χιλ, που εργάζεται εδώ και 14 χρόνια ως σερβιτόρος, φοβούνται ότι το κλείσιμο δεν θα διαρκέσει μόνο 15 ημέρες.

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα αλλάξει τίποτα (στο διάστημα αυτό) και μετά τις 15 ημέρες θα ακολουθήσουν άλλες 15 και θα καταλήξουμε να ξαναβρεθούμε του χρόνου».

Από το βράδυ της Πέμπτης, μπαρ και εστιατόρια έχουν κλείσει για τουλάχιστον 15 ημέρες στην Καταλονία.

Επιτρέπεται μόνο το ντελίβερι, σε μια προσπάθεια «να αποφευχθεί το ολικό lockdown τις επόμενες εβδομάδες», όπως υποστηρίζει η τοπική κυβέρνηση.

Μέτρα έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα και στη Μαδρίτη, στην Ανδαλουσία, τη Ναβάρα και τη Γαλικία.

Η Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 33.000 ανθρώπους στην Ισπανία από την αρχή της πανδημίας.