355
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε σε πρόσφατη συνάντησή τους | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ο Τσίπρας «εξάγει»… εμπειρία στους Ιταλούς: «Υποχωρήστε τώρα, μετά θα είναι χειρότερα»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 09:36
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε σε πρόσφατη συνάντησή τους
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ο Τσίπρας «εξάγει»… εμπειρία στους Ιταλούς: «Υποχωρήστε τώρα, μετά θα είναι χειρότερα»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 09:36

Ο άνθρωπος που οδήγησε μια ολόκληρη χώρα στον τοίχο, επειδή είχε «αυταπάτες», και τελικά πήρε μια απόφαση «με καθαρό μυαλό», τώρα εμφανίζεται να δίνει συμβουλές στους Ιταλούς, που έχουν μια διαφορετική κρίση με τις Βρυξέλλες, ξεκινούν από διαφορετική βάση και θα έχουν -μάλλον- διαφορετική κατάληξη.

Αλλά, αντίθετα με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, οι συμβουλές είναι δωρεάν.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν έμεινε μόνο στις σκέψεις, αλλά έδωσε στην ιταλική κυβέρνηση τις συμβουλές του για τη διαχείριση της κρίσης.

Στο ρεπορτάζ της Corriere υπό τον τίτλο: «Συμβουλές του Τσίπρα προς την Ιταλία: “Σταματήστε τώρα, μετά θα είναι χειρότερα”» επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας πρόσφατα προσέγγισε προσωπικότητες της Ιταλίας επειδή, ως έλληνας πρωθυπουργός, «είχε μια πρόταση να δώσει».

«Δεν μπορώ να κάνω τίποτα  γιατί θα ήμουν ο πρώτος που θα προκαλούσε υποψίες», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, όπως σχολιάζει η Corriere della Sera «θυμάται σίγουρα ότι η Ιταλία δεν έκανε τίποτα όταν εκείνος προσπαθούσε απεγνωσμένα να μαλακώσει τους δρακόντειους όρους που επέβαλε η ευρωζώνη προς την Ελλάδα».

Και προσθέτει η ιταλική εφημερίδα:

«Ετσι, ο Τσίπρας, έχοντας επίγνωση της υποχώρησης που αυτοσχεδίασε τον Ιούλιο του 2015, αφού είχε προχωρήσει στα capital controls στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ψηφοφόρων για να αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος, έδωσε τις εξής συμβουλές στην Ιταλία: “Θα έπρεπε να κάνετε σήμερα αυτό που θα κάνετε αύριο”, είπε. “Εάν αντ’ αυτού έχετε κάποια άλλη ιδέα” – πρόσθεσε, παραπέμποντας ίσως στην επιλογή εξόδου από το ευρώ την οποία ο ίδιος αρνήθηκε – “τότε good luck (καλή τύχη)”.

»Δεν χρειάζεται η εμπειρία ενός έλληνα πολιτικού για να καταλάβουμε ότι αυτό είναι που χρειάζεται όχι μόνο η ιταλική κυβέρνηση αλλά και ολόκληρη η χώρα», αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η πραγματική διαπραγμάτευση δεν γίνεται ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες, όπως δεν έγινε και ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, αλλά ανάμεσα στις ιταλικές διεκδικήσεις και την πραγματική οικονομία.

»Είναι αυτό που εννοεί ο Τσίπρας όταν καλεί τους Ιταλούς να αλλάξουν πορεία ώστε να αποφύγουμε να το πράξουμε από ανάγκη όταν θα έχουν επέλθει βαρύτατες ζημίες στην ιταλική οικονομία», αναφέρει η Corriere και υπενθυμίζει το κόστος στην ελληνική οικονομία από τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...