755
| REUTERS/ John E. Sokolowski-USA TODAY Sports

Τσιτσιπάς και επισήμως αντιεμβολιαστής: Δεν υπάρχει λόγος να κάνω το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 09:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/08/2021 17:49
|REUTERS/ John E. Sokolowski-USA TODAY Sports

Τσιτσιπάς και επισήμως αντιεμβολιαστής: Δεν υπάρχει λόγος να κάνω το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 09:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/08/2021 17:49

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικράτησε του Σεμπάστιαν Κόρντα με 2-0 σετ (7-6, 6-3) εξασφαλίζοντας την πρόκριση στους «16» του Cincinnati Open. Αυτά, στο κορτ αυτής της πόλης του Οχάιο. Μετά ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου όπου κλήθηκε να δώσει κάποιες εξηγήσεις για τα όσα είχε πει λίγες μέρες νωρίτερα για το εμβόλιο κατά της Covid-19 και γιατί δεν έχει εμβολιαστεί ο ίδιος.

Οι εξηγήσεις του διάσημου έλληνα τενίστα –πρωταγωνιστή πέρυσι τέτοια εποχή στην εκστρατεία «Μένουμε Ασφαλείς» της κυβέρνησης– προβληματίζουν. Διότι μολονότι δήλωσε ότι επί της αρχής δεν είναι κατά του εμβολίου, στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά από τα γνωστά αντιεπιστημονικά επιχειρήματα που κυκλοφορούν: για εμβόλιο που έχει περισσότερα «πλην» απ’ ό,τι «συν», για εμβόλιο που «δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά», για εμβόλιο που τάχα δεν χρειάζονται οι άνθρωποι της ηλικίας του (είναι 23 ετών), οι οποίοι μάλιστα κατά την άποψή του (δεν είναι γιατρός αλλά μιλάει) είναι προτιμότερο να μολυνθούν για να χτίσουν ανοσία!

Και όλα αυτά ενώ σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου υπάρχει σύσταση για εμβολιασμό των ατόμων από 12 ετών και πάνω.

«Νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος. Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί ως υποχρεωτικό στο tour. Οπότε δεν υπάρχει λόγος», ήταν μία από τις πλέον χαρακτηριστικές αναφορές του Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος δύσκολα πλέον μπορεί να διαχωρίσει τη θέση του σχετικά με το εμβόλιο, από αυτές γνωστών αντιεμβολιαστών όπως π.χ. ο Παύλος Πολάκης.

«Αν είναι να το παίζουμε διπλωμάτες και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για κάτι συγκεκριμένο, ποιος ο λόγος να κάνουμε αυτές τις συνεντεύξεις»

Ακόμα και όταν σημείωσε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο, στο πλαίσιο μιας υποχρεωτικότητας, μίλησε για «καλύτερη εκδοχή» του εμβολίου που θα «μας παρέχει πιο πολλά συν, παρά πλην»!

Αναλυτικά οι δηλώσεις Τσιτσιπά:

«Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Για μένα το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι καινούργιο. Έχει κάποιες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά κάποιους ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί. Νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος. Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί ως υποχρεωτικό στο tour.

»Οπότε δεν υπάρχει λόγος. Δεν είπα κάτι περίεργο. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Αν είναι να το παίζουμε διπλωμάτες και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για κάτι συγκεκριμένο, ποιος ο λόγος να κάνουμε αυτές τις συνεντεύξεις».

»Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι πιστεύει ότι είναι σωστό. Δεν μπορεί κάποιος να πάει με ένα εμβόλιο και να σε υποχρεώσει να το κάνεις. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αν θέλεις να προστατευτείς με το εμβόλιο, δικό σου πρόβλημα, πήγαινε και κάνε το. Για εμάς τους νέους πιστεύω ότι είναι καλό να περάσουμε τον ιό, γιατί θα χτίσουμε ανοσία. Δεν το βλέπω σαν κάτι κακό.

»Οπως είπα, δεν είναι υποχρεωτικό, ο καθένας έχει την ελευθερία να αποφασίσει για τον εαυτό του τι είναι σωστό και τι δεν είναι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνουμε όλοι, δεν λέω το αντίθετο. Θα έρθει η στιγμή που δεν θα μας δοθούν πολλές επιλογές, αλλά μέχρι τότε θέλω να δω μια καλύτερη εκδοχή του εμβολίου που να μας παρέχει πιο πολλά συν, παρά πλην».

Απόστολος Τσιτσιπάς: Δεν χρειάζεται το εμβόλιο

Αργότερα έκανε «διευκρινίσεις» και ο Αποστολος Τστσιπας, πατέρας του Στέφανου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο γιος του δεν χρειάζεται το εμβόλιο γιατί είναι αθλητής!

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Τσιτσιπάς στην ΕΡΤ: «Δεν χρειάστηκε να κάνει το εμβόλιο, όπως και οι περισσότεροι συναθλητές του. Οι αθλητές έχουν αρκετά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει.

Λαμβάνουν τα μέτρα που είναι απαραίτητα (μάσκες, ελεγχόμενες μετακινήσεις), βρίσκονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και κάνουν σχεδόν κάθε μέρα PCR και ANTIGEN TESTS όπως και ο καθένας μας φαντάζομαι όταν χρειάζεται.

Ο καθένας, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει, εκτιμά τις συνθήκες και πράττει. Όσον αφορά για την αναγκαιότητα των εμβολίων, πιστεύω ότι έχουμε μεγάλο αριθμό σπουδαίων επιστημόνων και σπουδαίων ειδικών γιατρών και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν αλλά και επιβάλλεται αν ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με το τι πρέπει να ακολουθήσουν για να θωρακίσουν την υγεία τους».

Για όσους ενδιαφέρονται, στη φάση των «16» του Cincinnati Open ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσει τον Λορέντζο Σονέγκο, ο οποίος απέκλεισε με με 7-6(9), 6-2 τον Τόμι Πολ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...