880
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ σε θερμό εναγκαλισμό | Intimenews/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τσίπρας από τα Σκόπια: Γράφουμε Iστορία, ανοίγουμε πρεσβείες

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 16:10
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ σε θερμό εναγκαλισμό
|Intimenews/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τσίπρας από τα Σκόπια: Γράφουμε Iστορία, ανοίγουμε πρεσβείες

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 16:10

Η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία έγινε για να χτίσει γέφυρες και να γκρεμίσει τείχη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε μέτρα στενότερης συνεργασίας μεταξύ άλλων στον ενεργειακό και τον αμυντικό τομέα, αλλά και το άνοιγμα πρεσβειών.

Είχε προηγηθεί κατ’ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και η συνεδρίαση των διευρυμένων αντιπροσωπειών που κάλυψαν πληθώρα ζητημάτων πάνω στα οποία θα συνεργαστούν οι δύο χώρες.

Σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια χαρακτήρισε τη σημερινή ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας».

Με τη συνάντησή των δύο ηγετών, τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών και το επιχειρηματικό φόρουμ, εγκαινιάζεται μια νέα αφήγηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που έχει ως βάση τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και τη συνανάπτυξη, όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της τετραμερούς με την Βουλγαρία και την Αλβανία αλλά και με τις χώρες της περιοχής. Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

Στο διπλωματικό επίπεδο οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε ακόμη και για το ενδεχόμενο να κερδίσουν και στις δύο χώρες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία είναι γενικά αντίθετα με τη συμφωνία. Απάντησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ζάεφ φιλοδοξούν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, ενώ προσέθεσε πως δεν αλλάζει κάτι που είναι προς όφελος των λαών.

Οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, είπε ακόμη, χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά σημείωσε πως ο ίδιος βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια εκπροσωπώντας όλους τους Ελληνες και αυτούς που διαφωνούν και αυτούς που συμφωνούν.

Η διαφωνία είναι δικαίωμα στις δημοκρατίες, πρόσθεσε, όμως υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια διεθνής συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί.

Δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα, αντίθετα επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τριάντα χρόνια, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός. Καταλόγισε, μάλιστα, υποκρισία σε όσους εκφράζουν αυτόν τον ισχυρισμό και σημείωσε ότι οι καλοπροαίρετοι θα πειστούν με την πάροδο του χρόνου, όχι όμως οι κακοπροαίρετοι και οι υποκριτές.

Καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, αλλά όχι με όρους του παρελθόντος, σχολίασε ο κ.Τσίπρας και επισήμανε ότι οι λαοί έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν διαμορφώνοντας οι ίδιοι το δικό τους μέλλον.

Που συμφώνησαν οι δύο πλευρές

Τις συζητήσεις απασχόλησαν οι εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και οι ευκαιρίες που ανοίγουν για τα Βαλκάνια. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα των ενεργειακών διασυνδέσεων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός) και άλλα ζητήματα ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην κυβερνοασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και στην μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς υγείας, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Στον τομέα μεταφορών και υποδομών αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου και την διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει τους τομείς της εκπαίδευσης, της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, της κυβερνοάμυνας, των στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου. Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα είναι το αντάλλαγμα για την ανάληψη από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις της προστασίας του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Ζάεφ: «Η Ελλάδα θα γίνει η καλύτερη φίλη μας»

Εχουμε την ειλικρινή πρόθεση και οι δύο αρχηγοί να κερδίσουμε τις εκλογές στις χώρας μας, είπε και ο Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, και προσέθεσε ότι οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης συν τω χρόνω θα αντιληφθούν και θα πειστούν τα οφέλη αυτής της Συμφωνία.

Κανείς δεν θα λήξει αυτή τη συνεργασία, γιατί είναι προς όφελος και των δυο λαών, τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι φίλη μας και θα γίνει ακόμα καλύτερη φίλη μας στο μέλλον».

Είναι πολύ σημαντικό, δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία, η οποία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα. «Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθδοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεέυται την ένταξη στην ΕΕ; Οχι», είπε.

Οι πολίτες της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς από την πλευρά μας θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία. Το θέμα των εμπορικών σημάτων θα συζητηθεί στις επιτροπές, όπως θα επιλύσουμε και όλα τα ζητήματα. Πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία έχει οφέλη για όλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...