240
Η Μπέτυ Μπαζιάνα στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά |

Η Μπέτυ Μπαζιάνα άφησε λουλούδια στον τάφο του Ζορμπά στα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 14:40
Η Μπέτυ Μπαζιάνα στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά
|

Η Μπέτυ Μπαζιάνα άφησε λουλούδια στον τάφο του Ζορμπά στα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 14:40

Επίσκεψη στον τάφο του Αλέξη (Γιώργου) Ζορμπά, ήρωα του θρυλικού βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», πραγματοποίησε η σύντροφος του Πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα, αμέσως μετά την άφιξη της στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κυρία Μπαζιάνα άφησε λίγα άνθη στον τάφο του Ζορμπά και φωτογραφήθηκε δίπλα στο ταφικό μνημείο. Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ως ιδιωτική.

Ο Ζορμπάς, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Γιώργος, ήταν γνωστό ότι είχε πεθάνει στα Σκόπια το 1941, αλλά ο τάφος του εντοπίστηκε μόλις το 1997.

Ο Καζαντζάκης, που είχε συνεργαστεί μαζί του για λίγα χρόνια, γράφει ότι όταν χώρισαν, «αυτός πήγε κατά βορρά» και από τότε δεν τον ξαναείδε.

Από τα λίγα που γνωρίζουμε για τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ζορμπάς έζησε στα Σκόπια με την κόρη του Κατίνα και πέθανε εκεί. Η Κατίνα παντρεύτηκε εκεί τον Γιόβαν Γιάντα ενώ χρόνια αργότερα τα εγγόνια του Ζορμπά μετέφεραν τα οστά του στον οικογενειακό τάφο των Γιάντα .

Ο Γιώργος Ζορμπάς είναι θαμμένος με την κόρη του και τον γαμπρό του

Ο Ζορμπάς, μετά το θάνατό του στα Σκόπια το 1941, ετάφη αρχικά στα παλιά νεκροταφεία νότια της πόλης των Σκοπίων, ενώ στη συνέχεια τα εγγόνια του, τα παιδιά της Κατίνας και του Γιόβαν Γιάντα, μετέφεραν τα οστά του στον οικογενειακό τάφο στο νεκροταφείο Μπούτελ, όπου ήδη είχαν ταφεί και οι γονείς τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...