386
Ο Αλ. Τσίπρας στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού κατά την επίσκεψή του στα Ψαρά | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/Andrea Bonetti

Τσίπρας από τα Ψαρά: «Η Τουρκία να εγκαταλείψει τις παράνομες ενέργειες»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2018, 11:29
Ο Αλ. Τσίπρας στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού κατά την επίσκεψή του στα Ψαρά
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/Andrea Bonetti

Τσίπρας από τα Ψαρά: «Η Τουρκία να εγκαταλείψει τις παράνομες ενέργειες»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2018, 11:29

Μήνυμα προς την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες έστειλε από τα Ψαρά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος παραβρέθηκε για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου από το νησί που, όπως το χαρακτήρισε, είναι «φάρος του ελληνισμού».

Ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του, είπε απευθυνόμενος στους κατοίκους ότι φυλάττουν Θερμοπύλες και ότι τους αξίζει κάθε έγνοια της Πολιτείας. Πρόσθεσε δε ότι εκεί, όπως και σε όλα τα ακριτικά νησιά, και όχι στην πρωτεύουσα, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, στη γραμμή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, της ζήτησε να κατανοήσει ότι τον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονές του. Αρχή που η Ελλάδα κατανοεί και εφαρμόζει, και είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά για να εξασφαλίσει την ειρήνη.

Άλλωστε, όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, η Ελλάδα είναι πόλος -αλλά και εγγυητής- της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας. Για αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στους δύο έλληνες στρατιωτικούς, που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη για σχεδόν ένα μήνα. Η σκέψη όλων είναι σε αυτούς, είπε, και πρόσθεσε ότι «κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα».

280285

Όπως είπε, επέλεξε το «ηρωικό», όπως το χαρακτήρισε, νησί των Ψαρών, από τον τόπο της θυσίας του Παλαιοκάστρου και την ξακουστή ανά το κόσμο ολόμαυρη ράχη, να στείλει μήνυμα στους όπου γης Έλληνες.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συγκυρία την οποία διέρχεται η χώρα:

Είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να πατήσει στα πόδια της και να ορίσει το μέλλον της και ζήτησε να μην γυρίσει ποτέ η χώρα στις δύσκολες στιγμές τις οποίες πέρασε, παραχωρώντας μέρος της οικονομικής της αυτονομίας.

Η Ελλάδα, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, αφήνει πίσω της μια δύσκολη περίοδο, στην οποία την οδήγησαν λάθη και ανεύθυνες και ιδιοτελείς ηγεσίες. Είναι χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική. Με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...