242
Η νέα πρόεδρος της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι | REUTERS/Remo Casilli

Σε Βουλή και Γερουσία το πρώτο βήμα συνεργασίας Forza Italia-Κινήματος 5 Αστέρων

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2018, 10:56
Η νέα πρόεδρος της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι
|REUTERS/Remo Casilli

Σε Βουλή και Γερουσία το πρώτο βήμα συνεργασίας Forza Italia-Κινήματος 5 Αστέρων

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2018, 10:56

Αν και προεκλογικά το ενδεχόμενο συνεργασίας είχε αποκλειστεί, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, η Forza Italia του Μπερλουσκόνι και το Κίνημα Πέντε Αστέρια ένωσαν τις δυνάμεις τους για την εκλογή νέων προέδρων στη Βουλή και τη Γερουσία.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ότι τα δύο κόμματα θα συνεργαστούν και για τον σχηματισμό κυβέρνησης – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται εντελώς.

Το Κίνημα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές αλλά η παράταξη του Μπερλουσκόνι, επειδή κατέβηκε ως μέρος συμμαχικού σχήματος, έχει τις περισσότερες έδρες αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Μετά από πολυήμερες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τα δύο κόμματα μοίρασαν τους προέδρους στα σώματα: Ο Ρομπέρτο Φίκο του Κινήματος εξελέγη το Σάββατο στη Βουλή και η Ελισαμπέτα Καζελάτι του Forza στη Γερουσία.

Λίγο νωρίτερα είχε εκτυλιχτεί μία μίνι κρίση στη Γερουσία: Η Λέγκα του Βορά αρχικά συντάχθηκε με το Κίνημα για την απόρριψη της επιλογής της Forza Italia, κίνηση που διακινδύνευσε την ενότητα του συνασπισμού Forza-Λέγκας. Χρειάστηκαν νέες διαπραγματεύσεις  για την αποκατάσταση της διαφωνίας.

Τις επόμενες ημέρες (ας μην ξεχνάμε και ότι μεσολαβεί και το Πάσχα των Καθολικών την 1η Απριλίου)  θα αρχίσουν και επίσημα με πρόσκληση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ηδη το Σάββατο ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι υπέβαλε την παραίτησή του, παραμένοντας ως υπηρεσιακός.

Το Κίνημα και το Forza έχουν αρκετές έδρες για να σχηματίσουν πλειοψηφικό κυβερνητικό σχήμα αλλά η βιωσιμότητα της συνεργασίας τους δεν είναι καθόλου δεδομένη και λόγω πολιτικών διαφορών και λόγω των διαφορών στο τρόπο άσκησης της πολιτικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...