299
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση των 6 μ.μ. που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Τρίτη | ΕΡΤ

Τσιόδρας: Οι τέσσερις λόγοι που εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2020, 20:12
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση των 6 μ.μ. που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Τρίτη
|ΕΡΤ

Τσιόδρας: Οι τέσσερις λόγοι που εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2020, 20:12

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας τόνισε το απόγευμα της Τρίτης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε στην έκτακτη ενημέρωση των 6 μ.μ. ότι οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τέσσερις, η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, το άνοιγμα του τουρισμού, τα φαινόμενα συγχρωτισμού αλλά και τα περισσότερα τεστ που πραγματοποιούνται πλέον στον γενικό πληθυσμό και είναι φυσικό να εντοπίζουν και άτομα δίχως συμπτώματα, άρα να αυξάνουν τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ωστόσο, τόνισε «η αύξηση προκαλεί ανησυχία και γι’ αυτόν τον λόγο με βλέπετε κι εμένα εδώ». Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε ότι πλέον στην Ελλάδα κάθε κρούσμα δίνει άλλο (δηλαδή ο δείκτης R είναι πλέον 1 από 0,4 που ήταν πριν από περίπου δέκα μέρες), ενώ παρατήρησε ότι τα περιστατικά αφορούν πλέον όλο και περισσότερο νεότερες ηλικίες.

Με όλα αυτά βέβαια «αυξάνεται ο αριθμός των εστιών στη χώρα μας. Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση για να μην ξεφύγουν τα πράγματα», είπε ο καθηγητής.

Μάλιστα, εξήγησε ότι πλέον το 90% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, δηλαδή από τουρίστες.

Το θετικό στα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρα μας είναι ότι «υπάρχει μικρή αύξηση στις νοσηλείες και σε ανθρώπους που θα χρειαστούν Εντατική», εξήγησε.

Αυτό βέβαια δεν είναι καθησυχαστικό για τους ειδικούς καθώς πλέον νεότερα άτομα χρειάζονται νοσηλεία. Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα πρόσφατη επικοινωνία που είχε με γιατρό κλινικής Covid-19, o οποίος τον ενημέρωσε ότι «σήμερα νοσήλευε τρεις ανθρώπους νεαρής ηλικίας 20, 30 και 50 ετών και ο ένας από αυτούς ήταν σε διαδικασία διασωλήνωσης». Δεν γνωρίζουμε, ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των εκδηλώσεων του ιού, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τιτάνια προσπάθεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και στη μάχη για την εξεύρεση του εμβολίου που θα δώσει τέλος στον εφιάλτη, χωρίς όμως να εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...